Basisk frukost

 
Idag blev det bovetegröt till frukost och ett glas citronvatten (Har blandat gröten med bl. a. blåbär och nyponpulver, därav den mumsiga färgen...). Båda är basiska, något som kroppen gärna vill vara. Mag- och tarmkanalen (med undantag från magsäcken) har ett väldigt basiskt ph-värde och gynnas av att matas med basiska ämnen. Tyvärr är de flesta livsmedel vi stoppar i oss syrabildande vilket gör att de flesta av oss är försurade. Det finns ett test man kan köpa på apoteket som visar om man är sur eller basisk.
 
Vad är då symptomen på en försurad kropp? Bl. a:
 
Tarmbesvär
Trötthet
Högt blodtryck
Muskelstelhet
 

De flesta livsmedel vi äter i dagens samhälle är som sagt sura och egentligen inte bra för våra kroppar.
Här är en lista på några av de saker som försurar kroppen:
 
Kött
Fisk
Ägg
Socker
Pastöriserade mjölkprodukter (opastöriserat är däremot basiskt
men svårt att få tag på idag om man inte bor granne med en bondgård)
Vetemjöl och veteprodukter så som pasta och bröd
De flesta spannmål; råg, havre, ris m.m
Nötter och frön
Kaffe och te
Alkohol
Tobak
 

Ja, som ni ser kan listan göras lång med saker som vi äter till vardags.
Men vad kan man då äta istället som är bra för matsmältningens ph-värde? Bl. a. det här:
 
De flesta grönsaker (Ekologiskt odlade. De får en helt annan jord än
"vanliga" grönsaker och bildar därför mycket mer basiska ämnen)
Rotfrukter
Frukt och bär
Opastöriserad komjölk
Vitlök
Ingefära
Mandel
Citron
Nyponpulver
De flesta örter så som; brännässla, johannesört, bovete
Bönor
Vatten (beroende på vart man bor)
 

Det är svårt att helt undvika försurande mat (något man absolut inte ska göra) men forskning visar att vi borde vända på steken och äta övervägande basisk föda istället för sur. Vi har också otur här uppe i Norden, för kallt väder anses försura vårt blod, medans varmt väder gör det mer basiskt. Hmpf!
 
Själv tycker jag att jag är mycket mindre stel sen jag började äta bovetegröt och dricka citronvatten. Har dragit ner rejält på mjölkprodukter också (använder det bara i matlagning ibland, äter dock fortfarande ost) och det är nog det bästa jag har gjort. Känner mig så mycket piggare!
 
Ja, det var lite om basiskt och surt det :) Tycker sånt här är så intressant, så ni får väl stå ut med att det kommer sådana här "hälso-/matinlägg" lite då och då :P
 

Kommentarer
Postat av: Mahlyn

Omg! Kanske det jag måste göra för att min mage ska bli nöjd. :O :O Va jobbigt å ändra kosten så mycket. Kommer nog behöva en dietist xD

Svar: Usch, krånglar den fortfarande? :( Ja, det skadar ju inte att pröva! Det behöver inte alls vara jobbigt, du kan ju börja smått. Börja med att pressa en halv citron (fast du är ju en Persson så du klara förmodligen en hel citron :P ) i ett stort glas/mugg med vatten och drick det innan frukost varje morgon. Det kanske är allt du behöver för att bli mer ph-balanserad! Sen om du tycker det hjälper kan du ju gå vidare och kanske börja äta bovetegröt till frukost och hoppa över mjölkprodukter och kaffe några dagar i veckan. Tycker du att det är jobbigt att ta bort saker från kosten kan du ju "boosta" kroppen med mycket basiskt så som bär och frukt och öka grönsaksintaget. Det finns som sagt test man kan köpa på apoteket för att se om man är försurad, men själv har jag inte gjort det. Man känner ju om man mår bättre eller sämre av det :)
frusentuva.blogg.se

2014-05-10 @ 13:19:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0