Förkyld? Förkyld!

 
Jag har fått en förkylning. En rejäl en. Med feber och halsont och allt däremellan. Anledningen till att jag känner att jag vill skriva det är därför att jag inte minns förra gången jag hade en förkylning. Måste varit minst ett och ett halvt år sedan. Sen jag ändrade min kost har jag inte varit sjuk en endaste gång. Min kropp har haft annat att slåss med så jag påstår inte att jag har varit hälsan själv, det är jag fortfarande inte, men sådana "vanliga" sjukdomar som förkylningar och magsjuka har jag sluppit sen jag i början av 2015 blev vegetarian och åt mestadels veganskt.
 
 
Det har jag inte tänkt på förut. Jag har kallat mig förkyld ändå sen dess, för jag känner väldigt väl när jag har någon infektion i kroppen. Något som kroppen kämpar med. Men då blir jag oftast bara trött och slö och får eventuellt lite ont i halsen. Nu när jag på riktigt igen känner hur det känns när kroppen har för mycket baciller att handskas med förstår jag att jag inte har varit sjuk på väldigt länge. Otroligt! Jag blir så himla glad att jag ställde om mitt liv ganska så drastiskt. Det var och är jobbigt för kroppen att ställa om, att läka, men jag är glad att jag tog det stora steget. Annars hade jag nog fortfarande ätit mjölkprodukter och ägg. Är ganska säker på att jag hade varit vegetarian i dag om jag inte fått en rejäl magsjuka i början av 2015 som gjorde att jag aldrig mer vill äta kött, fisk, kyckling eller ägg. Den vintern var för övrigt min sjukaste någonsin. Jag var konstant förkyld och hade så hög feber att jag fick kramper och svimmade. Min kropp hade verkligen fått nog och jag kan känna en sorg över att jag inte lyssnade på den tidigare. Att den var tvungen att säga till så där på skarpen innan jag ändrade min kost.
 
 
Men efter den där magsjukan har jag inte varit sjuk. Jag har inte haft en endaste liten förkylning och nu när jag har en ligger jag och känner mig förundrad över att jag orkade må så här stup i kvarten. Är det så här det känns att ha feber? Det är ju skitjobbigt! Jag har haft lite magknip någon gång sen jag slutade äta kött och djurprodukter och de gångerna har jag också haft den där kännslan: Är det så här det känns att ha ont i magen? Utan att veta det gick jag med nästan konstant magvärk och krångel med magen innan jag blev vegan. Eller, jag visste det. Men det var vardag. Jag levde vidare ändå eftersom jag trodde att det skulle vara så. "Alla har vi lite kramper i våra kroppar" hette det. Men det känns så oerhört lättsamt att det inte behöver vara på det viset! Det är inte normalt att ha ont i magen, i leder eller någon annanstans i kroppen. Smärta beror på någonting. Oftast någonting som vi själva har orsakat. Det är inte normalt med sjukdomar. Nysningar och hostningar är kroppens sätt att få ut baciller som inte ska vara där. Samma med snor och slem. Har du feber har din kropp verkligen alldeles för mycket att handskas med och måste höja temperaturen för att få död på det som gör dig sjuk.
 
 
Vad har jag då gjort annorlunda den senaste tiden? Varför fick jag en förkylning, en riktig förkylning, nu? Jag har inte ätit optimalt plus att jag har stressat väldigt. Det är min stora akilleshäl, att jag oroar mig och stressar för mycket. Och det är det jag måste jobba mest på för att känna mig stark. Annars har jag och Mats haft "billiga månaden" nu i augusti. Vi försökte spara lite pengar och har därför levt mest på gröt, potatis och bönor. Mycket nyttigare alternativ om din kost i dagsläget består av kött, mjölk och ägg. Men för mig som äter mest frukt, och har gjort det sen ett och ett halvt år tillbaka, är det inte optimal föda. Att utesluta slembildande mjölk och cancerframkallande kött är verkligen ett stort steg du kan göra i ditt liv. Att sen börja utesluta lagad mat, död mat, och istället fylla din kropp med levande, färgglada frukter och grönsaker är liksom nästa steg. Om en känner för att nå optimal hälsa. När jag nu i några veckor har ätit mest lagad, kompakt mat har jag känt att min hälsa har sviktat. Jag har fått problem med magen igen och känt mig allmänt trött. Jag visste att jag skulle ha lättare att drabbas av infektioner på grund av det här och det var en risk jag tog för att spara lite pengar. Vegansk mat är det billigaste du kan äta. Frukt är å andra sidan dyrt. Och jag visste att det inte var för evigt heller. Nu har jag börjat äta mestadels frukt igen och ligger och återhämtar mig från den här förkylningen.
 
 
Det var en viktigt påminnelse, att få en förkylning och leva på lagad mat. En påminnelse om hur jag brukade må och att jag inte vill må så igen. Min kropp läker sakta men säkert. Den fick ta så mycket skit i 25 år och nu är den trött och vill vila och läka. Självklart får den det! Så mycket jag kan tar jag det lungt och märker hur jag blir starkare och starkare för var dag som går. Det som jag främst måste jobba på för att jag ska läka snabbare är min oro och min stress. Och det jobbar jag på så mycket jag orkar. Och nu vet jag - jag har inte varit förkyld sen jag slutade äta djur och deras biprodukter. Jag har inte haft problem med magen sen jag började äta levande, fiberrik föda. Och jag har tvekat de senaste åren. Är jag verkligen förkyld? Jag känner ju att jag har något i kroppen, men är jag verkligen sjuk? Nej, jag har inte varit sjuk. Jag har känt av när infektioner har åkt in i min kropp, men kroppen har klarat av att ta hand om dem utan att ta till knep som hostningar, nysningar, snor och feber.
 
 
Jag läker sakta men säkert och blir starkare och starkare. Och det är en underbar känsla. En vacker dag ska jag leva på bara råa frukter och grönsaker. Men tills dess tar jag det lungt och matar min kropp med så mycket liv jag kan.
 
 
 
 
 
 
Jag har bara varit sängliggandes i dag och i går, i morgon tror jag att jag orkar röra lite på mig. Känner mig så himla rastlös. Samtidigt har jag kunnat hitta en ro i att ligga och känna efter hur det känns att ha en förkylning. Jag har velat känna efter ordentligt så jag har motivation till att fortsätta leva hälsosamt. Jag vill helt enkelt inte må så här igen.
 
 
Och så har jag självklart kollat på sjuttioelva dokumentärer på svtplay.se. Två stycken som verkligen fastnade i mig var Nuclear Neighbour (klick) som handlar om bybors kamp i ett litet samhälle i Finland, Pyhäjoki, där energibolaget Fennovoima planerar att bygga ett nytt kärnkratverk. Det verkar bli av också. Usch! Efter den senaste kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 beslutade Japan att stänga ner sina övriga 54 kärnkraftsverk. Men inte Finland. De vill bygga nytt.
Den andra dokumentären som jag vill tipsa om heter Guld-Greta: - En hisnande kärlekshistoria (klick) som handlar om Greta Johansson som år 1912, sjutton år gammal, blir den första kvinnan i världen att vinna OS-guld i simhopp och första kvinnan i Sverige att vinna en OS-medalj. Hon förälskar sig också under de olympiska spelen som hålls i Stockholm det året och emigrerar från Sverige till USA där hon lever ett lyckligt liv med sin man och blir en framgångsrik simhoppstränare. Ett väldigt intressant, men på något vis bortglömt, liv!
 

Kommentarer
Postat av: Lena

Krya på dig! :)

Svar: Tack så mycket, Lena! :) <3
frusentuva.blogg.se

2016-08-23 @ 16:06:57
URL: http://ozkagardens.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0