Oxfam

 
 
Var nere på stan och handlade i dag. Stannade och pratade med en kvinna som informerade om Oxfam och deras arbete. Oxfam är en hjälporganisation som funnits sedan 40-talet. De hjälper till där de kan - med akut hjälp, långsiktiga mål och påverkansarbete. I dagsläget hjälper de till i över 90 länder och en av de största kriserna just nu är att det inte finns nog med dricksvatten på planeten för att räcka till alla.
 
 
Visste du att om jorden var lika stor som en basketboll skulle allt drickbart vatten som finns inte ta upp mer plats än ett saltkorn. I Grekland just nu lever 6 miljoner människor utan rent vatten. 6 miljoner. Två tredjedelar av Sveriges befolkning. Det är runt 40 grader varmt där nere nu. I behaglig temperatur klarar du dig tre dagar utan vatten innan du dör, i tryckande hetta går det skrämmande fort. Om ni har varit i södra Europa under sommaren någon gång så vet ni hur varmt det blir. Det är en hetta som vi i Sverige aldrig kommer att uppleva. Jätteskönt om du kan ligga under ett parasol och dricka drinkar - livsfarligt om du inte har tillgång till vatten eller skugga.
 
 
 
 
 
 
När vi var hos mina svärföräldrar under förra helgen var det tryckande varmt, för att vara i Sverige, och deras källa torkade ut. Bara i några timmar, sen kom vattnet tillbaka, men det sätter verkligen saker i perspektiv. Jag har aldrig under mina 26 år varit utan vatten. Jag har aldrig gått törstig. Varje dag dricker jag någon form av vätska och det känns helt ofattbart att det finns nästan 700 miljoner människor i världen som lever utan daglig tillgång till vatten.
 
 
Kvinnan jag pratade med på stan sa att om du ger 150 kronor i månaden till Oxfam ser du till att 280 personer i veckan dagligen har rent vatten att dricka samt laga mat och tvätta sig i. Ganska exakta siffror, men Oxfam har borrat brunnar sedan 40-talet i länder där det råder vattenbrist, så de vet att det ger resultat. Hittade inte just den här informationen på deras hemsida (oxfam.se) men där finns andra uträkningar för vad dina pengar gör. Bland annat utbildar de jordbrukare och planterar träd för att återställa naturen.
 
 
Anledningarna till att människor lever utan vatten är många. I Grekland är det flyktingkrisen som är starkast bidragande. I andra länder är det på grund av sociala orättvisor. Visste ni till exempel att det ofta är kvinnorna och barnen som jobbar med att hämta vatten och odla i Afrikas länder? Därför jobbar Oxfam också med jämställdhet som ett av de långsiktiga målen mot fattigdom, svält och vattenbrist.
 
 
 
 
 
 
Den allra största anledningen till vattenbrist på jorden är klimatförändringarna. Etiopien, till exempel, är väldigt hårt drabbat just nu eftersom regnoväder som brukar komma har uteblivit eller inte varit kraftiga nog. Det blir varmare och varmare i världen och det förstör för allt liv på planeten. Det ska inte gå så här fort. Vi i Sverige kommer förmodligen inte lida vattenbrist på många år, men vi märker av klimatförändringarna även i Sverige redan nu med ökade oväder och skogsbränder. Klimatförändringarna drabbar Sverige också, men de drabbar mest de fattigare länderna.
 
 
 
 
 
 
Med risk för att låta tjatig: Tycker det är bra att det finns organisationer som hjälper till i akutsituationer och även tänker långsiktigt som vi kan stötta genom att skänka pengar. Men det mest långsiktiga du som individ kan göra för planeten och alla som drabbas av klimatförändringarna är att sluta äta kött och djurprodukter. Du sparar så himla mycket vatten på det viset. Är du vegan i ett år har du sparat lika mycket vatten som om du skulle låta bli att duscha i 100 år. Det krävs sådana otroliga mängder vatten till att "framställa" kött och djurprodukter. Och nej, har inte kunnat läsa någonting om det på Oxfams hemsida. Surprise! Är inga miljöorganisationer som tar upp det. Men nu är Oxfam inte en miljöorganisation utan en hjälporganisation och hjälp behövs ute i världen.
 
 
Här (klick) kan ni läsa mer om Oxfam.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0