Snälla, läs det här <3

 
 
Jag är så himla glad för er som tittar in här på min lilla blogg. Det känns fortfarande helt otroligt att människor är intresserade av mitt liv och mina tankar och åsikter om saker och ting. De kommentarer jag får är också övervägande possitiva, jag har bara råkat ut för ett enda troll (man som hatar kvinnor). Det vet jag är väldigt ovanligt i bloggvärlden. Speciellt om en som kvinna får för sig att ifrågasätta och uttrycka åsikter som avviker från normens sådana. Vet inte vad jag ska säga annat än tack <3
 
 
Jag hoppas också att ni känner att ni är här frivilligt. Att ni inte är tvingade att läsa eller hålla med om ett endaste litet ord jag skriver. Det gör ni verkligen helt som ni själva vill. Jag känner att här, på min plattform, har jag rätt att skriva vad jag känner och tycker. Utan att vara kränkande mot andra, förstås. Men samtidigt vill jag inte att ni ska känna att ni måste läsa något som ni inte är ett dugg intresserade av att läsa, och jag hoppas att ni känner så också. Kanske är ni intresserade av feminism och läser därför bara de inläggen. Eller så kanske ni är här för att titta på foton. Eller så har ni kanske liknande intressen som mig och läser det mesta jag skriver. Vad vet jag? Du är välkommen hur mycket eller lite du än läser <3
 
 
Men nu kommer jag be er att läsa det här inlägget. Det är ett väldigt långt inlägg, men ett viktigt sådant. Jag ber er därför att i dag är en sådan dag då jag oroar mig för framtiden. En sådan dag som jag inte kan mota bort tankarna på hur vi behandlar jorden. De finns alltid i mitt bakhuvud, vilket jag tycker är bra eftersom de hindrar mig från handlingar som jag vet skadar allt liv på planeten men som jag har fått med mig sen barnsben och som är svåra att sluta med om en inte vet varför en gör det. Jag vet att den här bloggen inte alls är särskild possitiv. Jag vill inte blunda för sanningen och sanningen är inte särskild ljus när det kommer till hur vi människor påverkar jorden och dess invånare, men vi måste få veta det. Vi har rätt till att få veta sanningen. Jag vet också att jag kan trassla in mig i mina egna tankar och inte riktigt få fram vad jag menar. Inte riktigt göra mig förstådd i skrift. Men i dag ska jag verkligen försöka eftersom det jag väldigt, väldigt gärna vill att ni läser är så viktigt.
 
 
Vi har passerat 1 grad nu. Människan har fått jordens temperatur att stiga med en grad. Det låter inte mycket, men planeten klarar inte mer än 2 grader, sen går den in i nästa istid. Vi är påväg mot nästa istid med rasande fart. För det som är riktigt oroväckande är att temperaturen fortsätter att stiga. Trots att nästan alla världens länder skrev på ett globalt och juridiskt bindande avtal i Paris i december om att stabilisera kurvan innan år 2020. Alltså om fyra år.
 
 
Vad är det som kommer hända om jordens temperatur stiger med 1 grad till?
 
  •  Jorden tar över. Når vi över två graders stigning av planetens temperatur kommer förmodligen jorden ta över temperaturökningen. Vi går alltså in i en ny istid och det finns inget vi kan göra för att stoppa det. Därför är det så himla viktigt att hålla temperaturstigningen under 2 grader, för hamnar vi över har vi satt igång en ny istid som får väldigt allvarliga konsekvenser för människan och allt annat liv på planeten.
  • Polarisen kommer smälta snabbt och vattennivån kommer stiga. Det innebär att landmassan kommer minska och människor och djur kommer ha mindre yta att bo på.
  • Isen reflekterar också solens strålar bort från jorden och om den försvinner kommer jorden bli mörkare och suga åt sig mer värme. Temperaturen kommer alltså att stiga ännu mer.
  • När permafrosten smälter släpper den också ut mängder med metan som ökar temperaturen ytterligare.
  • Träden och korallreven kommer förlora förmågan att ta upp koldioxid, det kommer helt enkelt bli för mycket koldioxid i atmosfären, vilket också höjer temperaturen. Om människan fortfarande lever när detta händer kommer förmodligen här uppe i norr vara enda stället vi kommer att kunna överleva temperaturmässigt.
  • Torka och bränder kommer dock förstöra mycket av de grödor som fortfarande går att odla och svält och sjukdomar kommer drabba nästan hela jordens befolkning. Det finns studier som pekar på att alla barn födda efter år 2010 här i västvärlden kommer dö av svält eller sjukdom. Innan alla barn födda efter år 2010 har nått en i dagsläget normal ålder att dö naturligt i, kommer de förmodligen ha svultit ihjäl eller dött av sjukdom. Så som människor i varmare länder redan gör i dag.
  • Tillslut har den smältande polarisen kylt ner haven så pass mycket att havsströmmarna stannar av. Då blir det istället kallare och is kommer sakta men säkert börja bildas och täcka nästan hela jordklotet. Tills den smälter efter några tusen år och de få arter som har överlevt kan börja om på nytt.
 
 
Vad är det som gör att vi rör oss i rasande fart mot en ny istid?
 
 
  1. Det är på grund av jordens temperaturhöjning orsakad av för mycket växthusgaser i atmosfären. Och den allra största bidragande faktorn till det är människans konsumtion av kött och djurprodukter. 51 % av alla människoskapade växthusgaser kommer från våra boskapsdjur. Det är få, om inte noll, miljöorganisationer som tar upp det här även fast de säger sig värna om miljön. Så stark är köttets makt över oss. Traditioner och smaklökar går före planetens bästa, även för de som säger att de bryr sig. För cirka 10 000 år sedan började vi bruka jorden och domesticera djur. Vi började äta kött i mycket högre skala än vi gjort tidigare när vi var samlare och jägare eftersom vi började föda upp djur som vi höll fångna i närheten av oss själva. Vi kom också på att vi kunde äta ägg från hönor och honung från bin och vi började dricka kors, fårs och getters mjölk. Vi upptäckte att det var mycket mer effektivt att odla grödor på ett ställe jämfört med att vandra omkring och samla mat och började därför utnyttja tjurar och hästar till att bruka jorden åt oss. Planetens befolkning runt den här tiden var mellan 1 miljon och 10 miljoner. Vi var alltså inte fler människor på hela jorden än det i dag finns bara i Sverige. Sedan dess har jordens befolkning och köttkonsumtionen vuxit i sakta takt. De senaste 100 åren har det stigit fort och kommer att fortsätta stiga lika fort. Och med det även temperaturhöjningarna om vi envisas med att fortsätta bruka och utnyttja jorden och djuren i den mängd som vi gör. För några veckor sedan satte Kina, ett av världens största länder, ett mål att minska sin köttkonsumtion med 50 %. Så himla bra intiativ från deras regering! Var finns de förslagen från våran regering? Kina äter inte alls lika mycket kött och djurprodukter som vi i västvärlden gör, ändå har de tagit sitt ansvar på ett fantastiskt och beundransvärt sätt. Under de senaste decennierna har köttkonsumtionen i Kina stigit fort. De vet att de är en stor befolkning och att jorden inte klarar av att de också börjar äta kött i samma mängder som vi gör. Därför har de tagit sitt ansvar. Men varför tar inte våra regeringar i västvärlden ansvar? Det är ju vi som är det stora problemet. Vi som trycker i oss mer och mer animaliska produkter. Vi som skövlar regnskogen för att odla soja till våra kor och grisar. Vi som förbrukar allt drickbart vatten. Vi som övergödslar och överfiskar haven. Vi som äter så mycket kött att det krävs över 50 miljarder djur varje år för att mätta vårat sug. 50 miljarder djur som fiser metan. Det är mer än 7 gånger fler individer än alla människor på jorden. Tänk dig att gångra jordens befolkning med 7. Så många boskapsdjur finns det och deras fisar höjer planetens temperatur, hur löjligt det än låter.
  2. Den näst största faktorn till utsläpp av växthusgaser och höjning av jordens temperatur är el och transport och självklart är det viktigt att jobba på de punkterna också. Men det jobbas på det. Det finns organisationer och forskare som kommer med lösningar och demonstrerar mot oljeborrning. Vi har tekniken. Elbilar blir billigare och billigare och jag tror att solenergi är det som kommer hålla oss med el i framtiden. Ett annat problem är att det här är långsiktiga mål. Viktiga åtgärder, men de kommer inte bli verklighet förrän om många år. Vi har som sagt tekniken till att få Sverige fritt från fossilt bränsle inom 20 år om vi lägger resurser på det. Men då är det bara Sverige vi pratar om. Vi ligger i framkant när det kommer till miljövänlig energi och bränsle, för resten av världen kommer det ta mycket längre tid. Jag tror inte jorden kommer ha slutat använda fossilt bränsle förrän om 100 år. Då har planetens temperatur redan stigit med en grad till och en ny istid har börjat. Det kommer vara försent. 
 
 
Men något som kan ske nu, alldeles i detta nu, är att du blir vegan. Du kan från och med att du läser det här bestämma dig för att aldrig mer köpa kött, mjölk eller ägg. Det krävs inte 20 års omställning - det krävs sekunder. Nej, du kommer inte att svälta. Nej, du kommer inte att få brister. Det kan vara jobbigt för kroppen att ställa om sig, men för de flesta går det hur smidigt som helst. Tveka inte att skriva en kommentar eller kontakta mig på annat vis om du undrar över någonting. Jag hjälper dig så gärna om jag kan!
 
 
Jorden har haft många istider förut och skulle hamna i ytterligare en tillslut av sig själv, men det som är så skrämmande nu är att det går så fort. Vi och alla andra arter hinner inte anpassa oss till förändringarna. Egentligen ska det vara ungefär 100 000 år mellan varje istid och det är bara 12 000 år sedan den förra släppte. Kurvan för temperaturhöjningen går inte diagonalt uppåt, den kurvar sig och nu i slutet kommer det gå fort om vi inte skärper oss. Du och jag kommer märka av förändringarna, men det är främst kommande generationer som kommer få det svårt. Som jag skrev högre upp kommer våra barn inte få dö av ålderdom. Inte heller deras barn eller barnbarn. Ni som har barn - varför har ni skaffat dem? För att de ska vara sällskap till er under eran livstid och sen sköta sig själva eller för att ni vill att de ska leva ett långt, friskt och lyckligt liv som de individer de är? Inte kan ni ha skaffat dem för att de ska svälta ihjäl när de blir gamla? Ta erat ansvar och se till att era barn och barnbarn och barnbarnsbarn har en framtid!
 
 
Det här är hårda ord men jag tror det är det som krävs för att människor ska börja agera. Det går inte att fortsätta leva sitt liv som en har gjort förut och hoppas på att det löser sig. Det kan absolut lösa sig, men det kräver att vi agerar. Vi har nått taket nu. Vi har nått taket för hur mycket vi kan utnyttja jorden och dess resurser innan vi förstör för oss själva och alla andra för gott. Så jag ber er - gör som amerikas urbefolkning gjorde: Varje handling de utförde tänkte de först igenom hur den skulle påverka sju generationer framöver. Varje gång du drar upp en fisk ur vattnet, varje gång du köper köttfärs eller mjölk - tänk på vad ditt val gör för kommande generationer. Vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn.
 
 
Den allra, allra största åtgärden vi kan ta till för att stoppa jordens temperaturhöjning är att sluta äta kött och djurprodukter. Det räcker inte med att dra ner på det, även fast det så klart är ett jättebra steg i rätt riktning. Men målet måste vara att vi slutar helt med boskap. Det är inte hållbart längre. Har aldrig varit, men när vi inte var så många människor på planeten märktes det inte så mycket. Nu är vi många. Väldigt många. Och vi kommer bara att bli fler och fler. Vi får plats, men alla djur vi föder upp gör inte det. Det krävs alltid fler boskapsdjur än människor om vi ska äta kött och djurprodukter. Det går inte längre. Vi har nått taket.
 
 
Det här är ett väldigt långt inlägg men jag hoppas att ni har läst det och tagit det till er. För det är så viktigt, så viktigt. Jag vet att jag kommer överleva klimatförändringarna. Jag kommer leva i max 120 år så jag har en stor chans att få dö av ålderdom. Men de som kommer efter oss. De som inte ber om att bli födda men som ändå får ta hand om all skit vi har ställt till med och försöka överleva i en värld som vi har förstört. Alla arter som vi ännu inte har utrotat men som måste anpassa sig efter våran härjning - för deras skull är det vikitgt att du som individ förstår vad dina handlingar har för konsekvenser för framtiden. Ingen är perfekt. Vi är människor och vi påverkar jorden negativt vad vi än gör. Men vi kan dra ner på våran klimatpåverkan. Och det mest effektiva sättet att göra det på är att bli vegan. Är du vegan i ett år har du sparat vatten motsvarande om du inte skulle ha duschat på 100 år. Mängden koldioxidutsläpp du har sparat miljön är detsamma som om du inte skulle ha kört eller åkt något bensindrivet fordon alls under det året. Det krävs dessutom 18 gånger mindre mark för att mätta en vegan jämfört med en som äter kött och djurprodukter.
 
 
Så snälla, snälla mina kära läsare: Överväg det här. Se er del i det stora hela och tveka absolut inte att höra av er om ni har frågor eller behöver pepp. Jag hjälper er så gärna med det jag kan!
Jag är ingen expert på det här området. Jag har säkert fått någon siffra eller beräkning fel och jag stavar som en kratta, men jag läser någonting nästan varje dag som har med miljön att göra och jag känner mig väldigt insatt. Men tveka inte att kommentera om du har andra åsikter eller synpunkter. Diskussioner är alltid lärorikt!
 
 
Men om ni väljer att hänga med mig här på bloggen tror jag inte att ni har huvudet i sanden. Jag tror ni är medvetna och jag tror ni kommer göra gott för planeten. Vi är alla en del av varandra och våra handlingar påverkar andra som ringar på vattnet. Negativt men även possitivt.
 
 
Nu förändrar vi världen tillsammans! <3
 

Kommentarer
Postat av: Gunilla Zaccheus

Tack för detta angelägna inlägg!Fortsätt att skriv om detta livsviktiga ämne och påverka dina läsare att inse allvaret och nödvändigheten av att bryta livs -och konsumtionsmönster.
Gunilla

Svar: Tack för dina vänliga ord, Gunilla! <3 Vad skönt att du tycker som jag. Jag ska absolut fortsätta skriva om hur vi alla kan hjälpas åt att ändra på våra invanda mönster. Som du skriver - det är ju så viktigt. Livsviktigt!
frusentuva.blogg.se

2016-08-11 @ 22:49:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0