SuperMeat

 
 
 
 
 
 
Jag antar att de flesta av er har hört talas om att de nu för tiden kan odla kött. Alltså framställa kött, riktigt kött, i labb utan att slakta djur. Jag vet inte riktigt var jag står i den här frågan eller vad jag tycker om det, därför tänkte jag skriva av mig lite. Kanske kommer jag fram till vad jag tycker på det viset.
 
 
Jag har inte alls läst på så mycket om det här, men vad jag har förstått så är SuperMeat det odlade köttet som har fått mest uppmärksamhet i vegankretsar. Andra företag som framställer kött i labb använder sig av ett serum som dras ut ur kalvhjärtan och skadar och dödar då uppenbarligen djur (även fast det blir mycket mindre djur som dödas än via köttindustrin), medan SuperMeat framställer sitt kött genom en liten biopsi på ett djur gjort under lokalbedövning. Djuret känner alltså ingenting plus att de kan få ut mycket mer kött på den lilla biopsin jämfört med de som använder sig av serum från kalvhjärtan. Om jag förstod det rätt vill SuperMeat ta små biopsier från 3-5 kycklingar för att kunna mätta hela världens efterfrågan efter kyckling. Det samma gäller andra djur antar jag när de kommer till odlingen av deras kött. Anledningen till att de kräver sådana få och små biopsier från djur är på grund av att de odlar sitt kött med mesenchymalceller (direktöversatt från engelska mesenchymal cells, kan inte hitta vad cellerna heter på svenska) som kan föröka sig oändligt. På så sätt krävs det bara biopsier från några få djur för att mätta hela världens köttsug för alltid. De testar heller ingenting på djur utan är alltså cruelty free på det viset. Köttet kommer också att bli billigare än köttet från slaktade djur eftersom det är mycket mer kostnadseffektivt att odla kött än att föda upp djur. SuperMeat är än så länge i teoristadiet och har därför inte börjat odla kött ännu men deras prognoser tyder just nu på att deras kött som tidigast kommer finnas i affärerna år 2021. Det är inte alls långt dit, bara fem år. Men det är få produkter som släpps på beräknat datum så förmodligen kommer det dröja längre än så. Men under slutet av 20-talet kommer det säkerligen gå att köpa odlat kött i butikerna som är billigare än köttet från köttindustrin.
 
 
Köttkonsumtionen i världen och konsumtionen av andra djurprodukter påverkar främst fyra saker negativt; miljön, människors hälsa, fattigdom och självklart djuren. Jag tänkte skriva lite om varje punkt och om jag tror att SuperMeat är negativt eller possitivt för just den punkten.
 
 
  • Djuren:  Som vegan vill jag självklart inte att några djur över huvud taget ska utnyttjas av människan, men om det står mellan smärtfria biopsier på ett fåtal individer och 50 miljarder slaktade djur varje år så orsakar SuperMeat helt klart minst skada och död för djuren. Om det nu kommer att gå så enkelt. De är som sagt bara i teoristadiet än så länge.
  • Hälsa:  Kött är kött och kött är inte bra för människokroppen. Dock går det ändå att "styra" odlat kött lite grand och om jag har förstått det rätt kommer SuperMeats kött innehålla mycket mindre kolesterol än kött från djur. Eftersom köttet odlas och inte kommer i kontakt med djur kommer också de flesta sjukdomar och bakterier som hänger ihop med köttkonsumtion att minska eller försvinna. Så som salmonella och e-coli. Men köttet innehåller ändå animaliskt protein som är sammankopplat med nästan alla folkhälsosjukdomar. Så som cancer, benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar. Risken finns också att köttkonsumtionen i världen kommer öka eftersom det odlade köttet blir mycket billigare än kött från djur. Jag tror människor kommer äta mycket mer kött eftersom det blir mer lätttillgängligt för fler personer. Det kommer innebära en ökning av sjukdomar. Främst hjärt- och kärlsjukdomar som är det som dödar flest människor i dag.
  • Miljön:  Här ser jag bara fördelar med SuperMeat. Eftersom det inte krävs någon skogsskövling för att odla kött är det bara på den punkten mycket bättre för planeten. Vattenförbrukningen kommer också att minska och haven och sjöarna kommer inte att vara övergödslade med avföring från industrin eller överfiskade om företaget börjar odla fiskkött. Det kommer heller inte finnas 50 miljarder idisslare som släpper ut farlig metan i atmosfären. För att tillverka kött på SuperMeats sätt krävs 99 % mindre mark och 96 % mindre vatten än vid köttillverkning via djur. Det släpper också ut 96 % mindre växthusgaser i atmosfären. Bara possitivt!
  • Fattigdom:  Köttindustrin är den största bidragande orsaken till fattigdom i varmare länder. Om vi börjar odla kött kommer vi inte längre exploatera marken och befolkningen i dessa länder för att odla grödor att mätta våra djur med. Det gör att invånarna i fattigare länder kan koncentrera sig på att odla mat till sig själva. Eftersom vattenförbrukningen kommer att minska med upp till 96 % tror jag inte heller att vattenbrist kommer vara ett lika stort problem. SuperMeat kommer vara billigare än kött från djur, därför tror jag också att det kommer komma till fattigare länder ganska fort och gynna befolkningen på så vis att de får i sig mer kalorier via det köttet än om de föder upp egna djur som inte ger lika mycket kött för pengarna. Kött är inte bra för människan, men det är en "bra" källa till kalorier med tanke på hur liten mängd en måste få i sig jämfört med växter och frukt. Och när en lever på väldigt lite kalorier om dagen är kött bättre än ingenting.
 
 
Det bästa för djuren, miljön och människan vore självklart att alla slutade äta kött och djurprodukter helt och hållet, alltså att alla blev veganer. Men det kommer inte hända än på länge och jorden och djuren kan inte vänta. Därför tycker jag att SuperMeat är ett bättre alternativ. Inte bra, men bättre än sättet människor äter kött på i nuläget. Jag tror jag har kommit fram till det i alla fall. Att det är bättre att äta odlat kött som utnyttjar några få djur smärtfritt än att äta kött från dödade djur. I alla fall för djuren och miljön. För människan kommer det nog gå åt skogen om vi ska fortsätta trycka i oss animaliskt protein, men vad gör det? Vi är inte viktigast. 
 
 
Jag kommer inte äta det. Jag är inte alls attraherad av kött längre, det äcklar mig. Och frågan är ju om en kan kalla sig vegan om en äter kött som är odlat. Vilken komplicerad fråga! En äter ju fortfarande riktigt kött - även fast en inte skadar något djur. Förmodligen blir svaret på den frågan nej. Kanske kommer de kallas typ carneganer eller något sådant, veganer som äter odlat kött. Men jag tror att de flesta veganer inte alls är attraherade av tanken på att äta kött igen eftersom många också tänker på hälsoriskerna av att äta animaliskt protein. Men SuperMeat säger själva att de inte försöker nå veganer och vegetarianer med sitt odlade kött, utan de vill nå fram till de som helt enkelt vägrar sluta äta kött och som förmodligen aldrig kommer att ändra sig. Förhoppningsvis går de människorna över till odlat kött. Vet inte vad de skulle kunna ha för ursäkter till att inte göra det. De slipper döda djur och dessutom är det billigare!
 
 
 
Men jag kommer alltid förespråka en vegansk livsstil, för jag är övertygad om att det är det bästa för planeten, djuren och människan. Människor behöver inte animaliskt protein i sin kost. 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0