Att jorda sig

 
 
 
 
 
För några år sedan läste jag för första gången om jordning. Att jorda sig är att vara i kontakt med jorden. Till exempel när du går barfota eller ligger i gräset. Nuddar din hud jorden jordar du dig. Att vara i kontakt med sjö- och havsvatten räknas också. Många sjukdomsbesvär, så som trötthet och depression, kan bero på att en människa har tappat kontakten med jorden. Eller botas av att finna kontakten igen. Allt liv på planeten kommer från jord, vatten, sol och luft - de fyra elementen. Har du balans mellan dem tror jag att kroppen har lättare att hålla sig frisk och lugn. Sol får vi inte nog av här uppe i norden, men det är inte så mycket att göra åt. Luften är ren och frisk, men många sitter inomhus större delen av dagarna eller bor i storstäder där luftkvaliteten är sämre. Jorden och vattnet innehåller så mycket energi och kraft så det räcker och blir över till var och en av oss, men vi nutidsmänniskor tenderar att spendera våra liv i skor och undvika utomhusbad eftersom det är kallt i vattnet. Vi har glömt bort hur det känns att känna grässtrån fastna mellan tårna. Stenar och grus känns ömma mot våra instängda fötter och alla förhårdningar vi får på dem ses som någonting negativt och slipas bort. När de bara är tecken på att vi har använt våra fötter.
 
 
När jag kom till Filipstad kände jag så fort jag klev av bussen att luften var mycket renare där. Efter två och en halv vecka i skogsbygd kändes stadsluften kvävande när jag kom tillbaka och flera nätter vaknade jag och var tvungen att gå ut på balkongen för att känna att jag fick i mig någon luft över huvud taget. Nu har jag vant mig, men nog föredrar jag skogsluft. I Filipstad var också första gången jag gick barfota i år. Det kändes obekvämt och ovant i början, men efter inte mer än en dag barfota kände jag så väl att jag behövde det. Jag blev ledsen när jag upptäckte att jag hade glömt hur gräs känns. Att det till och med kändes obehagligt i början. Jag förstod direkt att jag hade tappat kontakten med jorden, som ironiskt nog är mitt element och det jag borde ha mest kontakt med. Den 18:e juli tog jag mitt första dopp. Jag doppade hela mig och jag kände mig som pånyttfödd efteråt. Som att vattnet sköljde bort hela den instängda vintern som har lagt sig som ett lager över mig och jag kände mig lätt och kunde andas igen. Det är länge sedan jag hade sådan energi - det kändes som att jag hade kunnat springa ett maraton på ren glädje. Första doppet är det bästa och mest renande jag vet!
 
 
Ni får tycka att jag är knäpp, det gör mig ingenting längre. Jag är känslig för energier och jag beslutade för ett tag sedan att jag inte tänker dölja det längre. Jorden, vattnet, solen och luften renar och läker mig, kanske just därför att jag känner deras energier så väl, och jag tänker bada, sola och borra ner fingrarna i jorden så mycket jag kan innan vintern kommer igen.
 
 
Här (klick) kan ni läsa mer om jordning.
 
 
 
 
 
Lortiga fötter - precis så som det ska vara i juli.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0