Händer det här?!

 
 
I måndags gick jag och Mats in på en bokhandel i stan för att köpa en bok åt några kompisar. Och då. Då såg jag det. Att det skulle komma en ny Harry Potter-bok  på söndag!! Jag blev helt chockad, känner mig fortfarande rätt snurrig faktiskt. Har hört lite rykten om att det skulle komma en ny bok, men det var inte alls länge sen jag hörde talas om det - och nu är den redan här! 
 
 
Jag köpte den i dag. Jag köper väldigt sällan böcker. Sen jag flyttade till Karlstad har jag bara köpt böcker på loppisar. Är så mycket bättre för miljön och superbilligt! Du kan få en bok för 20 kronor, liksom. Mitt lånekort jag skaffade mig när jag var liten på biblioteket i Filipstad gäller även här i Karlstad. Ett annat miljötips! Har inte lånat något där ännu, eftersom jag lånar mycket av andra. Också ett himla bra sätt att spara på miljön och pengar!
 
 
En annan anledning till att jag aldrig köper böcker är ju så klart därför att jag inte har en egen inkomst. Jag köper bara sådant jag verkligen behöver med de pengarna jag får av Mats. Så som mat, bindor, tandborstar etc. Menar verkligen inte att klaga, vill mest bara berätta anledningarna till att jag sällan köper nya böcker. Även fast det finns så många vackra böcker jag skulle vilja köpa. Är osäker på det mest miljövänliga sättet att trycka böcker på, har inte läst på någonting alls om det, men jag hoppas att det finns sätt som inte innebär så mycket skogsskövling. För böcker informerar och tröstar och gläder och mycket, mycket mer. Skulle verkligen inte vilja leva i en värld utan böcker.
 
 
 
 
 
 
Nu är den min. Den åttonde Harry Potter-boken. Nu får alla andra böcker vänta, för nu ska jag bli tonåring igen och återigen få träffa Harry. Och förhoppningsvis många fler.
 
 
Boken är ingen roman. Det är manuskriptet på en pjäs som hade premiär i London i går kväll. J. K. Rowling har skrivit den tillsammans med John Tiffany och Jack Thorne. Men det gör mig ingenting, för det verkar inte som att Rowling tänker skriva några fler romaner om Harry och hans värld. Det var nog den här boken jag hörde talas om. Pratade lite med hon som stod i kassan på bokhandeln och hon sa att det fungerade väldigt bra att läsa den. I alla fall om en är bekant med karaktärerna genom de andra böckerna och filmerna. Hon sa också att det inte har varit nästan någon marknadsföring för den här boken. De på bokhandeln fick inte göra någon reklam för den annat än nu veckan innan. Jättekonstigt!
 
 
Men nu vet ni att det finns en ny Harry Potter-bok ute i ett litet annorlunda format, ni som är intresserade. Den utspelar sig nitton år efter den senaste boken.
 
 
 
 
 
 
Kan berätta om en annan sak som jag nästan måste nypa mig i armen för att förstå att det är på riktigt. I går och i dag har jag haft stora bakardagen (hade två paket jäst som gick ut i dag) och ta mig tusan vad goda limpor jag bakade i går! Jag suger på att baka bröd, så det här är stort! Jag fick en glutenfri bakbok av pappa förra året och det finns så himla mycket gott i den som jag aldrig riktigt har fått att fungera. Den heter Nytt bröd - Baka gott utan gluten och är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm. Den är inte vegansk men recepten går lätt att veganisera med växtmjölk och veganskt smör. Några få recept har ägg i sig och det finns även recept på till exempel smörgåstårtor och hamburgare som innehåller kött och djurprodukter. Men det är bara att skippa de recepten så klart.
 
 
Jag tror det krävs väldigt mycket känsla för att baka med jäst, glutenfritt som "vanligt". Det har inte jag. Men jag tror faktiskt jag har kommit på lite knep nu när jag har bakat så himla mycket på kort tid. Även fast alla bröd i boken ska ha kall degvätska och istället jäsas längre använde jag mig av varm. Jag var tvungen eftersom jästen jag skulle baka med var torrjäst som inte fungerar i kall vätska. Men det blev riktigt bra. Jag lät bröden jäsa lika länge som det stod ändå och bröden blev riktigt porösa och smarriga! Eller, de första formfranskorna jag bakade blev lite degiga med en hint av ölsmak (vet inte hur jag lyckas, men mina bröd brukar smaka öl...). Men när jag kom till limporna hade jag fått lite bättre koll. Mats hittade också ett knep till att baka glutenfritt. Bröden är väldigt känsliga och sjunker lätt ihop i mitten. För att undvika det kan en tydligen sätta ugnen på väldigt hög temperatur, jag körde på 250 grader, och sedan när en sätter in bröden hälla ungefär en halv deciliter vatten i botten på ugnen så att ånga bildas, stänga luckan fort och dra ner till de graderna som står i receptet. På så vis blidas en lite hårdare skorpa på bröden och de sjunker inte ihop lika lätt. Och det fungerade verkligen på mina limpor. De blev runda och höga. Och det bästa av allt - de smakade som limpa och hade perfekt konsistens!
 
 
En sak jag tycker är bra med Nytt bröd är att du får så himla mycket bröd på lite jäst. På två förpackningar jäst har jag fått två formfranskor, två limpor och tolv solrosfrallor. Nu har jag bröd i över ett år! Äter så sällan bröd sen jag blev glutenfri. Dels på grunda av att de som finns att köpa färdiga i affären är dyra och har tvivelaktigt innehåll, men också därför att jag märker att min mage mår bättre utan jäst. Men nog är det gott med rostat bröd med marmelad eller limpsmörgås med ost ibland. Tror jag ska pröva mig på att göra en vegansk ost till veckan.
 
 
Frallorna är i ugnen nu, ska bli spännande att se hur de blir! Ingen öl-lukt än så länge!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0