ÄPPELKAKA - Vegansk, Glutenfri, fri från Raffinerat Socker & Fett

 
 
 
 
 
Ni får ursäkta den suddiga bilden. Jag bakade kakan i går kväll och det var mörkt och jag var hungrig, så jag orkade inte fixa med ljus och dra fram systemkameran. Men jag bakade hur som helst en jättegod äppelkaka!
 
 
Jag är ett fan av sockerkaka (speciellt smeten, hihi) och det har varit svårt att hitta recept på en vegansk och glutenfri sådan. För ett tag sedan länkade min svägerska ett recept på veganska, glutenfria muffins som blir så himla goda och saftiga och jag tänkte direkt att den smeten borde det gå att göra en sockerkaka på. Provade för ett par helger sedan, men fick slänga hela kakan eftersom det lostnade svart färg från formen jag gräddade i. Den här gången tog jag en annan form... Och kakan blev sååå bra! Så fluffig och studsig och saftig som sockerkaka brukar vara. Jag hade också i äpple och kanel och: tada! Det blev en äppelkaka. Den blir väldigt mörk jämfört med "vanlig" sockerkaka, men det gör inte mig någonting. HÄR (klick) har ni orginalrecepten på muffinsen. Men eftersom jag har ändrat lite i receptet för att få den fri från raffinerat socker och göra den till en äppelkaka skriver jag upp "mitt" recept här nedan:
 
 
Äppelkaka
4 dl bovetemjöl
1 dl lucumapulver *
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
2 dl äppelmos
3 - 4 dl vatten
2 tärnade äpplen, med eller utan skal
 
 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör i äppelmoset och späd med vatten tills det blir en något fast smet. Ha i äppeltärningarna och häll i smeten i en ugnsfast form **. Grädda i 30 - 40 min på 175 grader. Låt svalna helt innan du skär i kakan. Servera med vaniljsås. Jag köpte Oatlys vaniljsås som varken är fri från socker eller fett men oooo, så god. Annars brukar jag göra min egen sås på bananer, vaniljpulver och kokosgrädde.
Skulle tro att det går att byta ut äpplena mot valfria bär eller frukter. T. ex. blåbär. Men då är det viktigt att tänka på att göra smeten lösare eller fastare beroende på hur mycket vätska frukten eller bären ger ifrån sig. Den här smeten ska också vara lite tjockare än "vanlig" sockerkakssmet.
 
 
* Lucuma är en frukt som torkas och mals till ett pulver och som går att ersätta strösocker med. Enligt min erfarenhet kan du ha exakt samma mått av pulvret som av socker för att få samma sötma, men det ger dock en liten besk eftersmak.
 
** Jag smörjde formen med lite kokosolja och pudrade sen med bovetemjöl. Har ni något tips på vad en kan smörja formen med förutom olja eller smör, eller hur en ska göra för att inte få kakan att fastna så skriv gärna en kommentar!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0