GRÄDDSÅS - Tips & Trix

 
Matlagning är nog inte min grej egentligen. Men är det något jag är bra på så är det såser. Det har jag fått höra många gånger och jag tycker själv att de smakar bra. Kör sällan efter något recept utan slänger ihop det jag är sugen på för stunden. Är verkligen en såsperson. Tycker den gör hela maträtten. Innan jag blev vegan tycker jag också att jag gjorde god husmanskost. Fläskpannkaka, fiskgratäng och köttbullar var nog mina paradrätter. Men jag kan inte ta åt mig äran för köttbullarna. Det är min farmor som har lärt mig göra himmelskt goda sådana. Hashtag ironi att jag skulle bli vegan och föredra asiatiskt när det egentligen är husman jag är duktigast på i köket, haha!
 
 
I alla fall... Till köttbullar och köttfärslimpa och biffar och liknande brukade jag göra gräddsås. Och den var faktiskt jäkligt god. Jag hade lite knep till att få den "to die for", enligt min smak då. För det första så brände jag smöret. Jag vet att det låter jättekonstigt, men det gav en väldigt god smak på såsen. Jag la i en stoooor klick smör i grytan och lät det brännas lite, lite. Sen rörde jag ner mjöl till en tjock smet. Sen fick det stå tills jag stekt köttbullarna/biffarna och sedan kommer knep nummer två: Jag hällde i ungefär en deciliter vatten i stekpannan, lät det koka upp och vispade en stund så att allt gojs efter köttbullarna blandades med vattnet. Sen hällde jag det på redningen tillsammans med grädde. Knep nummer tre lärde mig min mamma och det är att ha i en klick svartvinbärsgelè på slutet. Mycket gott!
 
 
 
Sen jag blev vegan har jag haft svårt att få till gräddsåsen så som jag vill ha den. Dels så går det inte att bränna veganskt smör och sen så blir det inte så mycket gojs i stekpannan när en steker veganska bollar. Men nu tror jag att jag har fått till det. Och de tre grejerna som gör den veganska gräddsåsen perfekt enligt mig är: bbq-sås, buljong och sojasås. Jag har skrivit förut om hur bbq-sås gör att rätter får en "köttig" smak och det fungerar även i såser. Buljongen gör den mer fyllig i smaken och ersätter att vispa ur stekpannan. Sojasås tycker jag behövs därför att annars blir såsen nästan helt vit. Soja är också väldigt fyllig i smaken och ger såsen mer umami. Det är också ett litet knep om du vill få dina veganska rätter att smaka mer som orginalen - att tänka på umami som är den femte smaken. Umami är i princip allt som är mustigt. Så som kött men också svamp, lök, buljong och sojasås. Sen så är en klick svartvinbärsgelè inte helt fel i den veganska gräddsåsen heller.
 
 
Det är sällan vi äter husmanskost nu för tiden, men det går att få till riktig god och mäktig vegansk sådan. Nog är det gott ibland med "kött"bullar, potatis, lingonsylt och gräddsås! För mig tillbaka till barndomen.
 
 
 
 
 
Anamma har väldigt goda glutenfria "kött"bullar! Brukar finnas i frysdisken på mataffären.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0