Standing Rock

 
Bild och text från standwithstandingrock.net.
 
 
 
Något som kanske har hamnat i skymundan av det stora valet som pågår just nu är kampen som stammen Standing Rock Sioux för i North Dakota mot att en ny oljeledning ska byggas på deras marker. Det är inte bara Standing Rock som kämpar. Det har bildats ett Oceti Sakowin-läger på platsen där andra stammar och människor som är emot det här bygget har samlats och står tillsammans med Standing Rock. För naturen, djuren och framtida generationer. Senaste gången ett sådant läger uppfördes var på 1870-talet i samband med slaget vid Little Bighorn. FN har uppmanat USA att stoppa projektet eftersom det helt strider mot deras konvention om ursprungsbefolkningars rättigheter. Men bygget fortsätter ändå.
 
 
 
Bygget strider inte enbart mot FN-konventionen om ursprungsbefolkningars rättigheter. Det hotar även dricksvattnet och miljön.
 
 
 
Och visste ni att svenska banker investerar nära en halv miljard kronor i de företag som vill bygga den nya oljeledningen i North Dakota? Nordea står för ungefär tre fjärdedelar av pengarna, men även banker som Swedbank och Handelsbanken investerar.
 
Via den här länken kan ni maila till just eran bank och be dem ta avstånd från dessa företag:
 
 
 
 
På den här hemsidan kan ni läsa mer om Standing Rock och vad ni kan göra för att förhindra bygget av den nya oljeledningen. Skriv under petitionen som kommer skickas till Vita huset:
 
 
 
 
Det här är den största protesten från Amerikas ursprungsbefolkning på över hundra år. Den är fredlig. Var med du med och kämpa.
 
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0