Våra röster är starka

 
Såg ni Skavlan i går kväll? En av gästerna var den 16-årige Xiuhtezcatl Martinez som tillsammans med 20 andra målsägare har stämt USA:s regering för att de inte bryr sig om klimathotet. Världens regeringar har känt till klimatförändringarna och vad som orsakar dem i flera decennier, men det är få som gör något åt det. Nu stämmer alltså ett gäng ungdomar Obamas regering därför att de misslyckats med eller ignorerat att ta itu med att stoppa klimatförändringarna. Stämningen kommer i januari övergå till Trumps regering.
 
 
Regeringen tillsammans med fossilbränslebranschen har försökt få stämningsansökan ogiltigförklarad, men har misslyckats därför att det står i USA:s grundlag att regeringen ska skydda befolkningens liv, frihet och egendom. Vilket de inte gör genom att nonchalera klimatförändringarna och dessutom stötta industrier som bidrar till dem.
 
 
Är det kanske så här vi unga ska gå till väga? Att stämma de som sitter på den största makten? För det är faktiskt vi som ska ärva denna sjuka planet. Och det är inte vi som har förstört den. Det verkar fungera i alla fall. För vem kan förneka att det är vi yngre generationer, och framför allt de som kommer efter oss, som får betala priset för vad äldre har ställt till med. Det kan nog inga industrier eller regeringar i världen förneka. Bevisligen eftersom dessa ungdomar håller på att vinna mot den mäktigaste regeringen i världen.
 
 
Även fast jag tycker individen är stark och det största vi kan göra för att rädda planeten är att ändra sättet vi lever på och på så vis ta död på industrierna som förstör, tycker jag det här är så bra gjort av Xiuhtezcatl och de andra målsägarna och det visar vad unga vill och att våra röster är starka. Vi som faktiskt ska leva här i många, många år till.
 
 
Visst känns det hoppfullt att det är människor som Xiuhtezcatl som ska styra världen en vacker dag? Det tycker i alla fall jag.
 
 
 
Bild från svtplay.se.
Här (klick) kan ni se hela programmet.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0