Delad visdom är dubbel visdom

 
 
 
 
 
 
Ni som har följt mig ett tag kanske vet att Kristina Carrillo-Bucaram aka FullyRawKristina är en person som inspirerar mig. Hon har varit raw vegan, alltså bara ätit råa frukter, grönsaker, nötter och frön, i 11 år. Innan dess var hon svårt sjuk med hyperglykemi. Hyperglykemi är ett medicinskt tillstånd som innebär att du har för mycket socker (glukos) i blodet. Det räknas ofta som ett förstadie till diabetes. Kan också förekomma om du lider av struma. Hon åkte ut och in på sjukhus och mådde verkligen inte bra. En dag när hon var och handlade i mataffären kom det fram en man till henne. Sen den dagen äter Kristina bara olagad, oprocessad, ekologisk mat och är helt botad och behöver inte längre äta mediciner.
 
 
Mannen som kom fram till henne var John Rose. Han är raw vegan sedan 26 år tillbaka och gör sitt bästa för att hjälpa människor in i en likadan livsstil. I det här YouTube-klippet pratar han och Kristina om hur han såg henne den där dagen, trött och sjuk, och kände att hon behövde hans hjälp. Han har sedan dess guidat henne igenom all hennes detox fram till ett friskt liv. Och nu gör Kristina samma sak för de tusentals personer som följer henne på YouTube. Jag tycker det är så himla fint. Hur kunskapen och viljan att hjälpa andra fortsätter genom de som har blivit hjälpta en gång i tiden. De nya generationerna tar vid. Och även fast jag inte är helt raw så vill jag också bidra till att sprida det som jag anser vara rätt kunskap. Även fast jag har en väldigt liten plattform kan det nå just rätt person. Just den personen som mår dåligt och behöver den här informationen för att förbättra sitt liv.
 
 
Något som John säger i det här klippet fastnade extra mycket hos mig. Inte alla kan hoppa från tillagat kött, mjölk, pasta, ris, ägg, bönor, bröd m.m. till enbart råa frukter och grönsaker på en dag. Det är jobbigt för kroppen att läka och ställa om sig och det tror jag hindrar många från att fortsätta med raw food. Därför brukar John guida de som vill läka genom fem steg. De fem stegen är de fem sakerna som människan har upptäckt och använt genom tiderna för överlevnad eller bekvämlighet. Går en baklänges så är de fem sakerna: Syntetiskt framställda kemikalier, processad mat, jordbruk, äta djur och tillaga vår mat. Utesluter du de här sakerna en efter en, lite åt gången, ur din kost kommer du mer tillbaka till hur människan har levt och ätit majoriteten av hennes utveckling. Det som vårat tarmsystem och våra celler och organ är mest anpassade till att ta hand om.
 
 
De syntetiska kemikalierna har funnits kortast tid i människans historia. 50 - 60 år ungefär. Våra kroppar är verkligen minst anpassade till dem. För att undvika syntetiskt framställda kemikalier gäller det att äta ekologiskt och läsa på om vilka ämnen som "ska" vara i våran närhet och vilka som är nyligen tillkomna. Naturliga eller ej. Vilka ämnen människokroppen verkar klara större mängder av och vilka den verkar ha svårt att hantera.
Den processade maten har funnits i människans historia i några tusen år. Vi har utvunnit socker ur sockerrör sedan antiken och olja från feta frukter, nötter och frön ungefär lika länge. Vi lärde oss även att vi kunde torka och mala växter till mjöl och använda det till att baka bröd. Om du vill undvika processad mat, ät bara "hel" mat. Gå bland grönsakerna och frukterna köp det som är i sin hela from. Undvik att köpa sådant som är förpackat och innehåller fler ingredienser än en.
Jordbrukssamhället uppstod för cirka 12 000 år sedan. I Norden började vi inte bruka jorden förrän 6000 år sedan. Med jordbruket gick människan ifrån att äta det som naturen har skapat själv, utan våran inblandning. Vi började även dricka mjölk från andra djur och äta ägg och honung i större utsträckning. När du kommer till det här stadiet gäller det att undvika först och främst mjölkprodukter, ägg och honung. Men också vete, råg, havre, ris, bönor m.m.
Äta andra djur är en gammal överlevnadsstrategi. Forskare är oense om när i människans historia vi började äta djur men alla är överens om att det är något vi har börjat med. Det mesta tyder på att det var Homo Sapiens föregångare Homo Erectus som började äta kött. Inte i särskilt stora mängder men det verkar ändå ha varit en del av deras kost då och då. Homo Erectus fanns för ungefär 2 miljoner år sedan fram till 70 000 år sedan och det verkar ha varit ungefär 1 miljon år sedan de började äta kött. Finns i dagsläget inga fynd som tyder på att de åt andra djur under merparten av deras existens, utan att det skedde i slutet. För att undvika att äta andra djur måste du helt enkelt sluta köpa ko, gris, kyckling, fisk och alla andra lik som människan i dag äter. Du måste helt enkelt bli vegetarian och om du har följt de här stegen har du redan slutat äta mjölkprodukter, ägg och honung och blir därför vegan.
Tillaga maten verkar det också som att det var Homo Erectus som började med ungefär samtidigt som köttätandet började. Och det är det här som de flesta forskare tror gjorde att våra hjärnor växte så fort. Att vi kokade stärkelserika rötter som gav massa lättillgänglig energi till oss på mindre mängd än om vi åt rå mat. Att vi helt enkelt ökade vårat kaloriintag och därför fick massa energi över till våra hjärnor. Jag vet inte riktigt vart jag står när det kommer till den här teorin. Att det skulle vara ätandet av kött som gjorde våra hjärnor större tror jag inte ett dugg på, det verkar förresten vara få forskare som stöder den hypotesen nuförtiden, eftersom vi har ätit väldigt små mängder kött fram till våra dagar i princip. Att tillagandet av rötter gjorde att våra hjärnor växte snabbt på grund av det ökade energiintaget kan jag köpa, men våra hjärnor har sakta växt hela tiden och skulle mycket troligen ha fortsatt att växa även om vi inte upptäckt elden. Dock långsammare. Som John säger i klippet - hur kunde vi lista ut hur en gör upp eld om vi inte redan var intelligenta? Våra hjärnor har heller inte växt i storlek sedan vi utvecklades till Homo Sapiens och vi har utan tvekan blivit smartare under de 200 000 år vi har funnits. Vi blir bara intelligentare och intelligentare. Verkar ha väldigt lite med hjärnans storlek att göra. Skulle tro att det snarare beror på att många i dag får i sig nog mycket kalorier från barnsben och förmodligen genom hela livet. Hjärnan behöver inte svälta. Men tror inte det spelar någon roll var kalorierna kommer ifrån, att en viss typ av kost skulle göra oss smartare.
 
 
 
Bild från wikipedia.org.
 
 
Evolution tar miljontals år. Vi har bara tillagat vår mat och ätit kött i ungefär 1 miljon år och människans utvecklingshistoria är betydligt längre än så. Visst har vi utvecklat vissa egenskaper för att anpassa oss till vårat sätt att leva. Vi har till exempel utvecklat ett enzym i våra tarmar som hjälper till att bryta ner kött (tillagat), men det enzymet är något vi måste äta kött för att utveckla. Det finns inte där naturligt. Vissa människor har också utvecklat fortsatt laktasproduktion (det som bryter ner laktos i mjölken medan vi ammas) upp i vuxen ålder, men det skulle jag tro också bara sker om vi fortsätter att kontinuerligt dricka mjölk. En person som inte har druckit mjölk sedan barnsben skulle inte klara av att dricka det igen i vuxen ålder. Samma gäller kött. Har du aldrig ätit det eller bara ätit det i små mängder skulle du bli väldigt sjuk om du helt plötsligt började äta större mängder kött. Det kan jag skriva under på. Jag åt rött kött kanske en gång i månaden innan jag blev vegan och åt sedan kött varje dag under cirka två veckor (jultider) och jag blev så himla sjuk. Spydde och sket till höger och vänster och fick feber. Men det hjälpte mig att sluta med kött för alltid! Då fick jag verkligen känna på hur människokroppen inte klarar av kött om vi inte härdar kroppen och tarmarna.
 
 
Det förvånar mig så himla mycket att folk bara går så långt tillbaka som till stenåldern när de tänker på människans ursprung och vad vi är menade att äta, och inte fokuserar på vad vi har ätit majoriteten av våran utveckling. Vi är människoapor som har utvecklats från apor. Hela vår fysiologi skriker frugivorer = fruktätare.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0