Mats goda chili + varm choklad

 
Mycket recept här på bloggen nu för tiden! Men det är väl kul? Det är bland det roligaste jag vet att tipsa andra om saker, maträtter, ställen jag har provat eller kanske bara tycker låter spännande. Så här kommer ett till mattips nu i höstgrytstider:
 
 
Förra helgen hade vi trevligt besök av min mamma, pappa, bror, farmor och hennes hund. Mats lagade en jääättegod chiligryta på våra egna chilis. Glömde helt att ta kort på den, men den såg superaptitlig ut. Tänk er Texas style-chili. Så här gjorde han:
 
 
Chiligryta 4-6 pers.
1 morot
1 selleristjälk
3 röda chilis (urkärnade) *
1 gul chili (urkärnad) *
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 msk BBQ-sås
2 msk spiskummin
1,5 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 paket krossade tomater
5 dl vatten
1 msk buljongpulver eller 1 buljongtärning
1 burk avrunna svarta bönor
3 påsar pulled oumph á 280 g (sådana här). Brukar finnas i frysdisken bland det vegetariska och veganska.
 
 
Hacka morot, selleri, chilis och lök smått och fräs i en stekpanna tillsammans med BBQ-sås, kryddor och pressade vitlöksklyftor i ca. 10 min. Häll på krossade tomater och vatten och ha i buljongen och de avsköljda bönorna. Låt puttra en god stund. Ha sen i oumph och låt puttra yttelrigare en stund. Smaka av med salt. Oumph tål inte för hög värme så det är viktigt att grytan bara småputtrar när du har haft i det. Annars blir det kolasås, som det står på baksidan av förpackningarna, haha!
Vi åt chilin tillsammans med tortillabröd, majs, guacamole och vegansk creme fraiche. Jag brukar köpa Oatlys.
 
 
* Jag är osäker på hur starka våra röda chilis är. Mycket starkare än de som går att köpa i mataffären. Våra gula ligger på 30 000 - 50 000 scoville, snäppet under piri piri ungefär, och de röda är starkare ändå. Så om ni vill ha det spicy och inte har tillgång till riktigt stark chili, skulle jag tro att det går lika bra att krydda med chiliflakes och cayennepeppar!
 
 
 
 
 
 
 
Nu till någonting helt annat - varm choklad. I går var jag och Mats ute på stan i rusket och jag kände att jag var jättesugen på varm choklad. Det har jag inte känt sug efter på väldigt länge. Så jag köpte mig växtmjölk och traskade hemåt. För ett tag sedan beställde jag raw lucumapulver. Lucuma är en frukt som torkad och mald ska gå bra att ersätta strösocker med. Här kan ni läsa mer (klick). I går använde jag pulvret för första gången när jag gjorde chokladen istället för strösocker eller sirap. Istället för kakao använde jag carobpulver som liknar kakao i smaken, men är koffeinfritt. Får så lätt huvudvärk av koffein. Men jag hade i lite kakao i drycken. Bröt i en ruta av mörk blockchoklad.
 
 
Vet inte varför jag känner att jag vill dela med mig av det här receptet. Kanske för att det är lite annorlunda? Jag blev faktiskt väldigt glatt överraskad att det fungerade så bra med lucumapulvret. Blev sött och gott, men hade en liten besk eftersmak. Men inget som störde, tycker jag. Här är receptet:
 
 
Varm choklad:
2, 5 dl valfri växtmjölk
2 tsk lucumapulver
2 tsk carobpulver
1 ruta mörk blockchoklad
1 msk kokosgrädde
 
 
Koka upp växtmjölken. Ha i lucuma- och carobpulver i en mugg och rör i ett par matskedar av den varma mjölken. Rör tills pulvren har löst sig helt. Lägg sedan i chokladrutan och kokosgrädden och häll på resten av mjölken. Rör runt tills grädden och chokladrutan har smält. Klart!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0