För mycket socker

 
 
 
 
 
Läste på nyheterna om någon professor som uttalade sig om hur farligt det är med bananer. Ni vet, på grund av sockret. Men han tyckte också att bananer inte är bra för matsmältningen och det har jag hört många säga. Att de blir hårda och gasiga i magen av bananer. Jag skulle tro att det beror på att de flesta äter bananerna när de är omogna. Det kan jag själv känna när jag äter bananer som inte är mogna, att det är ganska hårt mot magen. Omogen frukt över huvud taget är inte bra för kroppen. Den är inte "klar". Men de flesta av oss i kallare länder har lärt oss att äta omogen frukt eftersom vi köper dem omogna i affären. Och många frukter har svårt att mogna helt efter de har plockats. Det kanske ni som har varit utomlands har tänkt på? Hur annorlunda frukten smakar i varmare länder där de får sitta på grenarna tills de är mogna. De är så söta och vattniga och tillfredsställande.
 
 
Här uppe äter vi mest blaha-frukt. Banan är den mest tacksamma tropiska frukten för oss uppe i norr att äta. De mognar oftast bra även fast de plockas tidigt och innehåller mycket kalorier. Bananerna på bilden är nästan mogna. En mogen banan är brunprickig och har inget grönt kvar. Dessa är gröna i toppen så jag kan förmodligen äta dem i morgon eller om två dagar. Får de stå ytterligare några dagar blir de ännu mer mogna och ännu bättre för matsmältningen. De flesta tror att riktigt mogna bananer, de som är helt bruna i skalet och mosiga på insidan, är för gamla och slänger dem. men det är då de är som bäst för din kropp. Det gäller för övrigt i princip alla andra frukter också. De ska vara så mjuka att de nästan faller isär och smaka sött. Då vet du att de är mogna.
 
 
Tillbaka till sockret... Professorn, eller vad han nu hade för någon titel, tyckte att sockret i bananer gör att blodsockret höjs och sedan faller fort så att du blir trött och hängig. Så som det gör när du äter raffinerat socker. Det stämmer inte. Äter du frukt sitter sockret ihop med fibrer, som det tar lång tid för kroppen att smälta, och sockret söndras sakta ut till dina celler som kommer ha energi i flera timmar. Jag läste vidare och såg att han baserade allt det här på människor som åt två bananer till frukost. Två bananer. Klart som tusan att de blev trötta efter en timme! Men inte på grund av att blodsockret sköt i höjden och sedan sjönk, utan på grund av att sockret tog slut. Två bananer kommer du inte långt på. Ska du stå dig till lunch måste du äta minst sex. Helst fler.
 
 
Ja, ja... Sockerskräcken biter tag i människor och visst är det bra att de håller sig ifrån det raffinerade, men synd att de ska blanda ihop det med helt socker. Det som varenda cell i din kropp behöver för att fungera.
 
 
 
 
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0