SMULPAJ - Äpple, Mandel, Kokos & Kanel (fri från raffinerat socker och raffinerat fett)

 
 
 
 
 
Det händer inte ofta, men ibland konstruerar jag någonting ätbart helt utan recept. Omständigheterna ska vara rätt. Fullmåne och stjärnklart. Planeterna stå i rad. Att gräva ner en hårlock norr om huset ökar chanserna extra mycket. Skämt o sido... Det var fullmåne i torsdags, men det hade nog inte så mycket med min lust att baka äppelpaj att göra! Jag fick äpplen av mina tremänningar och ville baka en paj fri från raffinerat socker och raffinerat fett och jag kände verkligen inte för att leta mig fram på internet efter ett recept. Så jag hittade på ett eget! Det händer som sagt väldigt sällan.
 
 
Jag utgick från hur jag brukar göra smulpaj, men modifierade det till hur jag ville ha det i huvudet. Istället för veganskt smör (som innehåller massa oljor) tog jag kokosgrädde. Kokosgrädde är det tjocka, vita som lägger sig högst upp i kokosmjölksburkar. För säkerhets skull kan en ställa in burken i kylskåpet några timmar så att grädden och vattnet garanterat separerar. Tror även det finns burkar med bara kokosgrädde att köpa i vissa affärer.
Jag provade också att skippa strösockret helt och sötade istället med dadlar. Det blev inte riktigt så sött som jag ville ha det, så jag tror jag ska ha i lite lönnsirap nästa gång. Lönnsirap är väl inte direkt helt socker, men mycket närmre än "vanlig" sirap och vitt socker. Lönnsirap är helt enkelt saven från lönnträd som har kokats till sirap. Sen beror det ju på vad en äter till pajen. Har en väldigt söt vaniljsås eller glass till så gör det inget att pajen inte är så söt. Tycker jag.
 
 
Håll i er nu! För här kommer ett orginalrecept från mig:
 
 
Äppelpaj med smak av mandel, kokos och kanel
 
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosgrädde
10 urkärnade dadlar
 
 
Mossa samman allt i en bunke med händerna.
 
 
8-10 äpplen
kanel efter smak
 
 
Skala och skiva äpplena och lägg i en pajform. Pudra kanel över och smula sedan smuldegen över alltihop. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 15 - 20 minuter. Håll koll så den inte blir bränd.
 
 
 
Tror pajen skulle vara god tillsammans med en hemmagjord vaniljsås gjord på banan, kokosgrädde, vaniljpulver och lönnsirap som mixas slätt. Vi köpte en färdig, vegansk glass och åt till och det var gott det med.
 
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0