En del har grisar på tallriken

 
 
 
Jag har dem i fönstret istället.
 
 
Julen är verkligen grisens högtid. På ett negativt sätt. Men det går ju såklart att ändra på. Det finns inget som säger att vi måste äta grisens skinka, revben, fötter och muskler bara för att människor innan oss har gjort det. Himla dåligt rättfärdigande, om du frågar mig.
 
 
Förra året skrev jag ett långt blogginlägg om hur grisar har det i Sverige och vad de avänds till. Det kan ni läsa här (länk). Det tog mig runt en arbetsdag att samla information och skriva det. Jag använde främst källor som Djurens rätt och Djurrättsalliansen som inte har någonting att vinna på köttindustrin. Jag använder inte källor från bönder eller industrin eftersom det då blir jäv. Självklart påstår de att grisar (och alla andra djur) har det bra i Sverige! Vore mycket konstigt om de påstod någonting annat eftersom de skulle förlora på det. Kan rekommendera att ni kollar på Köttlobbyn (länk) om köttindustrin och vad de gör för att tysta ner forskning som hotar deras intresse.
 
 
Tycker också att ni ska se Henrik Schyfferts nya program Köttets lustar (länk) där han bland annat besöker ett slakteri och bondgårdar. I Sverige. När en läser vad som skrivs och lyssnar på folks argumentationer kring varför det är okej att äta djur så landar det nästan alltid i att Sverige har världens bästa djurhållning. Människor blundar ofta för det som finns dokumenterat och fortsätter att föreställa sig en Bullerbyidyll där grisarna glada självdör. Eller? Jag tycker det ofta kommer till den punkten i diskussioner.
 
 
Vill ni också skippa grisen på julbordet i år kan jag verkligen rekommendera Icas griljerade rotselleri (länk). Har också hört att det går att griljera kålrötter. Det finns även färdiga veganska "julskinkor" att köpa i affären. Bland annat Astrid och apornas julsk*nka (länk).
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0