VÖRTBRÖD - Veganskt, Glutenfritt

 
 
 
Jag är så nöjd med mitt vörtbröd! Tror äntligen att jag fått till det. Lussebullarna talar jag tyst om...
 
Kollade på lite olika recept och slängde ihop ett eget. Och det blev faktiskt riktigt gott om jag får säga det själv. Lyckades dock inte få dem att jäsa ordentligt, så de smakar alldeles säkert öl. Men vörtsmakerna döljer det, haha. Är du bättre på jäst än vad jag är så kommer du garanterat få ett gott, glutenfritt julbröd att mumsa på.
 
Vörtkryddorna har jag snott rakt av från dessa (länk) kallajästa vörtbröd från karinevelina.se.
 
 
Vörtbröd 3 - 4 limpor
 
8 dl teffmjöl
4 dl fullkornsbovetemjöl
1 1/2 dl majsstärkelse
2 msk fiberhusk
3 tsk salt
2 tsk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
2 tsk malda pomeransskal
2 tsk mald nejlika
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
 
5 dl sojadryck
5 dl soygurt
1 dl sirap
Ett paket jäst
 
1 1/2 dl russin
1 1/2 dl frysta lingon
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Utelämna 1-2 dl teffmjöl och tillsätt efteråt ifall degen blir för lös.
Värm sojadrycken och soygurten till fingervarmt och lös upp jästen i vätskan. Använder du torrjäst blandar du den med de torra ingredienserna.
Blanda samman vätskan och de torra ingredienserna till en någorlunda lös deg. Blanda därefter ner russin och lingon. Låt jäsa till dubbel storlek, ett par timmar ungefär. Om du inte värmer vätskan kan du låta den kalljäsa i kylskåpet över natten.
 
Forma till limpor (behöver inte arbetas när det är glutenfritt) och grädda i 175 grader i 20 - 30 minuter. Vänta tills limporna kallnat innan du skär upp dem.
 
 
Jag åt några limpskivor med hemmagjord rödbetssallad och Icas griljerade rotselleri. Här (länk) har ni det receptet. Smarrigt!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0