Mannen är ingen bra förebild

 
 
Det har blossat upp en konflikt mellan en känd kvinnlig komiker och en känd kvinnlig företagare och influencer. Mia Skäringer och Isabella Löwengrip. Mia gjorde en parodi på Isabellas barnvagnsreklam och Isabella blev ledsen och tyckte inte att det ingår i systerskapet att göra så mot en medsyster. Mia försvarade sig med att det var kritik mot Isabella som varumärke. Hennes företagande går ut på att få kvinnor att köpa det hon säljer så att hon ska tjäna pengar. Hur systerligt är det? Var ligger kampen för kvinnor i det? Får den ensamstående mamman pengar över till de äldre barnens skolresa för att hon har köpt en barnvagn för varje tillfälle till den yngsta? Blir hon som jobbar natt och hon som jobbar på förskola mindre utslitna av det? Var finns systerskapet i att tjäna pengar på kvinnors osäkerhet (smink, kläder, mammaprylar)?
 
 
Jag blir så himla trött på att feminismen utnyttjas av de som inte vill bli ifrågasatta. "App, app, app, inte kritisera en annan kvinna! Systerskap!". Men vet ni? Framgångsrika kvinnor utnyttjar andra kvinnor - precis som framgångsrika män gör. De tjänar pengar på andra kvinnors osäkerhet - precis som män gör. De låter andra kvinnor ta hand om hem och barn - precis som män gör. 
 
 
Om en kvinna beter sig dumt måste det få kritiseras och ifrågasättas. Det måste vara okej att säga ifrån. Om en kvinna kallar mig för ful, dum i huvudet, äcklig har jag rätt att säga ifrån. Sådant beteende kan inte försvaras eller uppmuntras med att hon ska ha rätt att uttrycka sina åsikter. Självklart ska hon det, men det ger henne inte rätten att vara elak. Om en kvinna utnyttjar mig eller på annat sätt bidrar till att upprätthålla patriarkatet har jag rätt att ifrågasätta det. Precis som andra kvinnor har rätt att ifrågasätta mig.
 
 
Jag har dock större tolerans för kvinnor som utnyttjar systemet än män eftersom det faktiskt finns ett systerskap. Vi har fostrats till samma sociala kön och vet vilka svårigheter det innebär. Hur mycket hårdare en får kämpa som kvinna för att bli respekterad. Det är de traditionellt manliga värderingarna och egenskaperna som räknas i dagens samhälle - och kvinnor måste anamma de egenskaperna för att ta sig någonstans. Bli tuffare, hårdare. Tänka mer på sig själva. Jag förstår det, men det betyder inte att jag tycker det är rätt väg att gå och jag fortsätter att sträva mot ett tvärtom-samhälle där traditionellt kvinnliga värderingar, yrken och egenskaper har högre status. Det sker ju enbart genom att män tar till sig av de egenskaper som annars tilldelas de med det sociala könet kvinna. Mjukhet, snällhet, empati, närhet till känslor. Att vi uppfostrar våra söner till kvinnor istället för att uppfostra våra döttrar till män. 
 
 
För tjejer är awesome. Så är det bara. Inget att diskutera.
 
 
Och mannen suger som förebild. Vill vi verkligen ha en värld där alla sätter sig själva först och där ingen tar hand om de som behöver tas om hand om? Där vi trycker ner våra "svaga" känslor och bara kan uttrycka dem genom knytnävarna? Nej tack, tycker jag.
 
 
 
 
Den här gamla men klockrena från Lilla Berlin tycker jag passar bra som avslut.
 
 
(Jag står varken på Isabellas eller Mias sida, btw. Alla gör vi misstag och har rätt att omvärdera och ändra åsikter. Både Mia och Isabella har tagit offentligt avstånd från feminismen (Där kan vi snacka om sådant som gör ont när det kommer från en medsyster!). Båda två utnyttjar kvinnors osäkerhet och uppmuntrar till en livsstil som går ut på att köpa sig lycklig (Mia uppmuntrar till att ta kreditlån på Collector bank i sin och Anna Mannheimers pod). Vi lever i männens värld och måste spela på deras villkor för att ta oss någonstans, så inte är det lätt att leva efter det som känns rätt och riktigt i hjärtat. Se på mig - hur långt har jag kommit i livet med det som filosofi? I mitt inre har jag kommit långt, men jag har varken pengar eller utbildning. Och det är ju det enda som räknas... )  
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0