En hyllning till fantasi och skapandet

 
Visste ni att det som skiljer människan mest från de andra djuren är fantasi? Inte hjärnans storlek i förhållandet till kroppen eller språk. De flesta djur talar med varandra. Endel djur, främst andra primater, besitter också förmågan att känna och uttrycka empati och att planera för framtiden. Men vad forskarna vet i dag så är människan det enda djuret, organismen över huvud taget, som kan fantisera. Det är förmodligen tack vare vår fantasi som vi har kommit så långt i våran utveckling.
 
 
Andra flockdjur lever inte i sådana stora grupper som människan gör, det är nästan omöjligt. Men vi har skapat enorma samhällen. Länder och stater. Och de fungerar tack vare att vi har någonting gemensamt att tro på. Religioner, samhällssystem eller lagar. Allt är påhittat av människan och en förutsättning för att vi ska kunna samarbeta i så stora grupper. Om tillräckligt många bestämmer sig för att det här tror vi på, så kommer det vara normen och den fantasin som bygger och håller samhället fungerande. Om ingen trodde på de lagar som finns skulle de inte fungera.
 
 
Med det här vill jag egentligen bara ha sagt att jag tycker vi borde vårda vår fantasi. Skapa det vi tror på. Tänk vilken enorm potential vi har att skapa en värld där så många som möjligt får plats. Jag tror människan är kapabel till att skapa Utopia. Om vi bara bestämmer oss för att gemensamt tro på det.
 
 
Så fortsätt fantisera och skapa. Skapa den värld du vill leva i. Hakar nog många på blir den verklighet.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0