Ännu en påtardag

 
Idag har jag varit nere med händerna i jorden igen! Nu var det dags för inomhusblommorna att planteras om. Det var riktigt ruggigt väder så jacka och pannband åkte på. Tänk att jag satt i bara linne igår, vilken kontrast!
 
Stackars små blommor. Jag önskar att jag hade grönare fingrar så jag visste vad jag skulle göra med er under vintern när ni blir trötta och ledsna. Skönt att några utav er överlevde i alla fall!
 
 

Det känns som sommar

 
Tog en sådan härlig promenad imorse ut på holmen. Pessimistiska jag tog på mig både tröja, pannband och tunna vantar men de åkte av ganska snabbt! Det känns som sommar idag.
 
Det här är första promenaden jag tar på över en månad (förutom när jag har gått in till stan och handlat, men de njuter man ju inte direkt av) och det kändes så härligt. Jag satt på en sten vid vattnet länge och fotade, men hann bara ta några foton innan batteriet tog slut. Men det var skönt ändå att bara sitta där i förmiddagssolen och dra in frisk luft i lungorna. Usch, har varit inomhus allt för länge nu! Tur att man har balkongen.
 
 
 

Ingen skit

Sitter på balkongen och torkar mitt nytvättade hår i solen. Har tvättat med ägg och äppelcidervinäger idag. Jag försöker hitta naturliga sätt att tvätta håret på och varva det med mina ekologiska schampon eftersom även ekologiska schampon innehåller tensider som inte är bra för vattenlevande djur, eller oss heller i det långa loppet. Inom ekologisk rengöring används dock sockertensider som är myyycket, mycket mildare än de som används i konventionella schampon och tvålar, men ändå inte något som jag tror naturen mår bra av. Har testat att tvätta med honung, det fungerade inte. Fast har bara provat det ett par gånger så ska nog ge det några chanser till. Ägg fungerar lika bra som schampo för mig, plus att jag kan gnugga in det i hårbotten utan att det kliar efteråt. När jag tvättar med schampo (tensider) måste jag liksom klappa in det i håret på något konstigt sätt för att inte få för mycket i hårbotten, för då kliar det något fördjävulskt efteråt. Har också hört att man kan lägga björkskott i en påse med vatten och skaka om tills det blir löddrigt och sen tvätta håret med vattnet, det skulle vara intressant att testa någon gång. Kanske i sommar i stugan? Att skölja håret med en del äppelcidervinäger och tio delar vatten är naturens egna balsam och det gör jag efter varje "naturtvätt". Det gör håret mjukt och glansigt och balanserar desutom ph-värdet i hårbotten.
 
Tyvärr kan jag inte göra sådana här naturliga tvättar varje gång jag tvättar håret för då känns det smutsigt. Jag kanske gör en sådan här tvätt var tredje, fjärde gång ungefär men målet just nu är varannan gång. Det handlar om avvänjning. En annan negativ sak med tensider är nämligen att de inte bara tar bort det smutsiga i håret utan även hårets natulriga fett; sebum. Det gör att hårbotten måste tillverka nytt fett och i snabbare takt. Säg att du till exempel tvättar håret varannan dag med schampo, då är håret och hårbotten van vid att bli av med allt det naturliga fettet varannan dag och måste då tillverka extra mycket för att inte bli helt uttorkat. Alltså kommer ditt hår kännas fett varannan dag och du kommer fortsätta tvätta det varannan dag. Men om man aldrig tvättar bort det naturliga fettet känner hårbotten inget behov av att producera mer än vad som är normalt och ditt hår kommer aldrig att kännas fett. Men det kan ta flera veckor, till och med månader, att vänja av håret vid att producera överdrivet mycket sebum. Så det gäller att ha tålamod.
 
Det här med att tvätta håret utan schampo kallas för "no poo". Vilket står för "no schampoo" men också för "ingen skit". Man har helt enkelt "ingen skit" (silikoner, tensider m.m.) som torkar ut håret i sitt hår och metoderna är många. Den mest kända är nog balsammetoden vilket går ut på att man bara tvättar håret med balsam (men konventionella balsam innehåller "skit" enligt mig och ekologiska är dyra så det är inget jag kommer att testa). Sen finns det de som tvättar håret med bara naturliga saker så som honung, ägg, bikarbonat m.m. Det finns också de som bara använder vatten! HÄR kan ni läsa mer om no poo. Det handlar inte längre bara om hårtvätt utan hur man kan göra all skönhetsvård och hygien så kemikaliefri som möjligt.
 
 
 

Soliga dagar på balkongen

Idag drog jag på mig trädgårdshandskarna och sådde lite frön. Vi ska inte ha några tomater eller gurkor i år men jag tänkte ändå sätta lite slingerväxter, som vi hade förra året på den öppna balkongen. Hade kvar frön från i fjol så det blev luktärt och blomman för dagen även i år.
 
Jag brukar (okej, de två åren jag har sått saker...) ta planteringsjord som blev över från föregående år och använda den som såjord. I princip all näring har försvunnit ur den under vintern och frön vill ha näringsfattig jord.
 
 
 

Glad påsk!

 
 

När det vänder

 
 
Det kommer en tidpunkt varje år när blommorna vaknar ur sin vintervila och känner sig sugna på livet igen. De börjar dricka vatten! Den tidpunkten har kommit nu för mina blommor. Jag har gått i några dagar och undrat varför de har slokat så förfärligt och kom först idag att tänka på att kanske det är nu? Kanske det har vänt? Nu slipper jag vara livrädd för att vattna ihjäl dem och kan hälla på vatten med gott samvete! Men det gäller att komma ihåg det också och inte gå kvar i vinterns rutiner. Tur att de visar när de är törstiga.

Spännande läsning

 
Jag läser en sådan sjukt spännande bok just nu. Sådär riktigt läskig med svartkonster och spöken. Älskar sådana böcker samtidigt som jag blir livrädd. Det är en slags skräckblandad förtjusning. Som de här två bilderna illustrerar.
  
 

Rengöring av ugn

 
Idag fick spisen och fläkten sig en ordentlig omgång. Jag drog fram spisen och torkade rent där bakom. Plockade också isär hela fläkten och la den i varmt diskvatten så att fettet fick lösas upp ordentligt, sen är det bara att diska av. Jag gjorde även rent ugnen och nu ska jag ge er ett litet tips som gör det mycket enklare att göra rent. Tipset är inte min "uppfinning" utan finns att läsa på baksidan utav Grummes såpaflaskor och även på deras hemsida!
 
 Gnid in hela insidan av ugnen med koncentrerad såpa. Allt som går, tror man ska låta bli de där slingorna i taket som gör spisen varm. Har man väldigt ingrodda plåtar kan man gnida in dem också och stoppa in i ugnen :)
*Gnid gnid*
 
 Stäng luckan och sätt på ugnen på 100 grader. När den har nått rätt temperatur stänger du av och låter den svalna. Sen är det bara att torka ur ugnen med en fuktig trasa!
 
 Är det riktigt ingrott kan man ta svinto och skrubba med innan man torkar bort såpan.
*Skrubb skrubb*
 
 Voilá! Som ny :)
 

April

 
 
Fjärde månaden i vår gregorianska kalender.
 
Romarna gav månaden det latinska namnet "Aprilis" och det finns olika teorier om varifrån namnet kommer. En teori är att det härstammar från det latinska "aperire" som betyder "öppna". Jorden öppnar sig i april, knoppar och blad sticker upp lite här och var och växter börjar gro. Det finns också en teori om att april är kärleksgudinnan Venus månad, eftersom romarna ofta döpte sina månader efter gudomligheter. Venus grekiska motsvarighet är Afrodite (Aphrodite), och namnet "Aprilis" skulle kunna härstamma därifrån. 
 
Förr i Sverige kallades april för gräsmånaden, kanske för att gräset böjar synas igen efter den långa vintern.
 
Hur som helst är det härligt att den är här, gräsmånaden april!
 
 

RSS 2.0