En vårdag

 
Plusgrader, solsken och vatten i diken. Kvittrande fåglar, solande fiskmåsar och glada höns.
 
Det såg ut som vår, det lät som vår, det luktade som vår.
 
I tisdags var det en riktig vårdag och jag är så glad att jag tog mig ut på en liten promenad, fastän det har varit mycket att göra den här veckan.
 
 

Linne och fladdrande kjol

 
 
Jag längtar efter att få sträcka ut mina vintertrötta tår och gå barfota i gräset, att ligga utsträckt på en filt i skuggan av ett träd och läsa en bra bok, att gå klädd i linne och fladdrande kjol.
Jag längtar efter sommaren.

Det är något med rosor...


Rödbetsrårakor

 
Det var denna rätt jag skulle ha getosten till förra veckan! Rödebetsrårakor med getost, valnötter och honungsvinägrette. Är ganska så säker på att jag tog detta recept från "Trädgårdsonsdag" som brukar sändas under våren/sommaren på Svt. Här är en länk till det receptet.
 
Rödbetsrårakorna gör man som vanliga rårakor, men man tar hälften potatis och hälften rödbetor. Skala och riv potatis och rödbetor, cirka 250 g av vardera för fyra personer. Blanda i en bunke och salta med ungefär 1/2 tsk salt. Gör små plättar utav smeten och stek knapriga i rikligt med smör. Krama ur vätskan ordentligt först. Koka sedan ihop 2 msk honung och 2 msk vitvinsvinäger. Lägg upp rårakorna på en tallrik, smula över getosten och garnera med valnötter och sallad. Ringla tillsist över honungsvinägretten. Namnamnam!
 
Jepp, brände skiten ur mina rårakor så jag täckte dem helt med sallad och getost! Men gott blev det :)
 

November, januari

 

Getost, honung och valnötter

 
Ni som aldrig har hört talas om denna underbara kombo måste testa!
 
Skär osten i skivor, bred på honung och lägg på lite valnötter. Klart!
Passar bra som godis på kvällen eller kanske på eftermiddagen som ett litet mellanmål, som nu.
Jag får inte äta för många bara för vi ska ha getosten till middagen ikväll.
 
Men det är ju så gott! Skulle ha köpt två ostar...

Ännu en ros

 

En favorit

På nyårsafton blev vi bjudna på en vegansk rätt och den har blivit en favorit för mig! Kan inte riktigt få till den som den smakade då, för mycket ligger i kryddningen (något jag inte är så duktig på). Plus att det alltid smakar bäst när någon annan har lagat maten förstås :)
 
Annars är det en ganska simpel rätt. Köp wok-grönsaker som du wokar efter beskrivning. Häll sedan på en burk kokosmjölk och låt det puttra medan du gör en sallad. Själv gjorde jag en på isbergssallad och rivna morrötter, ringlade på rapsolja och kryddade med salladskrydda. Koka risnudlar efter beskrivning och krydda woken med valfria kryddor. Jag hade i salt, svartpeppar, vitlökskrydda, lite cayennepeppar samt gurkmeja för att få en lite gulare färg. Plus att gurkmeja är väldigt nyttigt så jag försöker ha det i maten när jag kan!
 
Vet att det mest ser ut som en tallrik med grönsaker (vilket det i och för sig är) men det är väldigt mättande! Och gott, som jag kanske nämnde :)
 
Woken till vänster, salladen till höger och risnudlarna längst ner.

Glimt av våren

 
 
 

Februari

 
Februari, andra månaden i vår kalender.
 
I vår gregorianska kalender har månaden fått sitt namn efter guden Februus, som var de dödas och renhetens gud inom romersk mytologi. 
 
I gammelsverige kallades den för göjemånaden, vilket betyder ungefär snömånaden. Denna benämning fanns kvar ända in på 1800-talet i bondesamhällen.
 
Enligt nordisk mytologi är göjemånaden döpt efter Goe, dotter till kung Torre, som blev bortrövad och inte återfunnen förrän i februari.
 
Välkommen, kära februari! Vad du än betyder.
 

RSS 2.0