Internetfritt i skogen

 
Jag lever!
Men jag har befunnit mig på ett ställe där internet och andra moderniteter inte har nått fram. Och jag hoppas det får fortsätta vara så. Sådana platser behövs i våra ständigt uppkopplade liv. Missförstå mig rätt. Jag har ingenting alls emot datorer, mobiler, tv, m.m. Bara dessa orörda platser får finnas kvar. Det ger mig så otroligt mycket att få spendera några dagar i stillhet. Utan elektricitet och inomhustoalett. Att få vandra i skogen och ro på sjön. Kan man ge sig själv ett försenat midsommarlöfte? I sådana fall vill jag göra det. Jag vill försöka dra ner på dator- och tv-tid och istället läsa böcker, måla, gå promenader, yoga. Även i höst och vinter.
Det tror jag att jag ska satsa på.
 
 
 
 
Vi hörs!
 

Äggtvätt

 
Finns det någonting härligare än att tvätta håret i sjön?
Inte mycket i alla fall. Konstigt nog känner man sig mycket renare än när man duschar, fastän vattnet är så smutsigt. Jag har nämnt förut att jag brukar tvätta håret med ägg då och då, det är både bättre för håret och för miljön, och när jag är i stugan känns det på något vis ännu viktigare att inte använda så mycket kemikalier. Det är väl för att man kommer nära naturen på ett helt annat sätt när man är där. Det finns inget avlopp som går till ett reningsverk att spola ner alla kemikalier i, så man tänker lite extra på vad man häller ut i naturen. Det är klart att alla kemikalier som vi spolar ner i avloppet kommer ut i naturen ändå, vi lever i ett kretslopp och ingenting bara "försvinner", men det blir så svart på vitt när man ser schampot flyta ut i sjön och de små abborrarna som simmar under det vita skummet.
 
Jag har inte jättelångt hår, men det är väldigt tjockt, och till mig räcker två ägg. Men då tvättar jag bara hårbotten. Resten av håret får sig en tvätt när man sköljer ur. Jag brukar ta ett helt ägg, både gulan och vitan, och sen bara vitan från det andra ägget. Det är vitan som gör rent, men gulan innehåller alla nyttiga näringsämnen så det är bra om man tar med någon sådan i tvätten också. Annars blir håret väldigt torrt! Vispa ihop de rumstempererade äggen i en liten skål med en gaffel och häll sen i fuktigt hår som du gör med vanligt schampo. Det går ännu enklare om du har en tom schampoflaska att hälla äggen i! Massera in i hårbotten så länge du orkar, ju längre desto bättre! Vår hårbotten mår bra av massage då det stimulerar hårväxten och det gör även att vårt egna fett, sebum, "lyfts" bort från skalpen, eller snarare masseras in skulle jag tro. Det är därför många klarar av att tvätta håret enbart med vatten och massage.
Sen är det bara att skölja ur ordentligt. Det är viktigt att inte ha för varmt vatten, då får du äggröra i håret! Jag tycker det är mycket lättare att köra med äggtvätt i sjön än hemma i duschen. Man vill gärna duscha varmt och det tar emot att sänka temperaturen. Men i sjön har man inget val, liksom. Den är alltid kall!
 
 
Efteråt sköljer jag alltid håret med en del äppelcidervinäger och 10 delar vatten. Det gör håret lent och lättkammat. Vänd huvudet upp och ner och skölj så gott det går. Försök att doppa ner håret i blandningen också så du får det över hela hårbotten. Äppelcidervinäger stimulerar nämligen hårbotten ph-balans!
 
Slutningsvis så är torka i solen att rekommendera ;)
 

Frukostlycka

 
 
Att få gå utanför dörren och plocka sig vilda blåbär till gröten.
 
 
 
 

Hemmagjord sportdryck

 
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl juice (blir godast om man tar en sötare juice, t.ex: äpple eller mango)
~ 1/2 tsk salt (olika från dag till dag, beroende på hur varmt det är brukar jag ha i olika mycket salt)
 
Blanda allt i en flaska och skaka väl. Om det är ett tag sen man drack av den kan man skaka flaskan igen så saltet fördelas jämnt i vätskan. Jag fick tips om att pressa i en halv citron också, för lite extra c-vitamin. Men har inte testat det än.
 

Det är bra att dricka mycket vatten när det är varmt, men vad många glömmer är att vi behöver få i oss salt också. Salt binder vätska och har man för lite salt i kroppen kan inte kroppen ta upp vattnet man dricker. Vårt svett är ju som bekant salt och när vi svettas mycket förlorar kroppen massa mineraler. Något som sportdrycker berikas med. Nu tror inte jag att sådant salt man köper i mataffären kanske är de bästa mineralerna att få i sig, skulle tro att havssalt är mycket bättre för kroppen, men man tager vad man haver.
 
 
 

Hjortronplockning

 
  
 

Juli

 
 
Den sjunde månaden i vår gregorianska kalender.
 
Döpt efter Julius Caesar själv, han föddes nämligen i denna månad. 
 
Juli kallades i det gamla Sverige för hömånaden och skrevs som det i kalendrar ända fram till år 1900.
 
Hömånaden juli är vanligtvis den varmaste månaden på norra halvklotet och därför en mycket populär semestermånad.
 
Äntligen kan man gå barfota i gräset och slänga sig i sjön för att svalka av sig!
Stanna länge, kära juli!
 

Lata dagar i solen

 
 
 
De här två senaste dagarna har varit riktiga sommar-/semesterdagar. Vi har bara legat och solat eller badat eller suttit i skuggan och läst en bok. Ätit vattenmelon och banan och inte brytt oss om vad klockan visar. Härligt! Så får det gärna fortsätta.
 
 
 

RSS 2.0