Första ljuset

 
 

Citron- och vaniljyoghurt

 
 
I söndags åt vi en jättegod citron- och vaniljyoghurt till frukost! Receptet kommer från evelinasekologiska.se och det kan ni läsa HÄR.
Man tar helt enkelt valfri yoghurt (vi tog soyghurt) och blandar det med rivet citronskal, äkta vaniljpulver och någon form av sötning om så önskas.
Jag åt min yoghurt i ett högt glas med tinade frysta blåbär, rostade pumpakärnor och kokosflingor.
Det smakade smaskens!
 
 
Fastän vi åt en sen söndagsfrukost var det mörkt ute.
Men det gjorde inget, för då kunde vi tända ljus :)
 

Nytt från Grön gåva

 
 
Nu har jag beställt en ny omgång med ekologiska varor från online-butiken Grön gåva. Gillar verkligen den butiken! Nej, jag är inte sponsrad. Så många läsare har jag inte :P Men jag tipsar mer än gärna om affärer/produkter/bloggar, med mera, som jag tycker är bra! Tycker de har ett sådant bra utbud, man behöver inte kolla upp så mycket om sakerna är bra eller inte ur miljösynpunkt. Och så skriver de så gulliga meddelanden på kvittot man får med i paketet :) Förra gången jag beställde någonting var i mars. Då beställde jag också från Grön gåva. Jag sa då att jag skulle komma med recensioner av det jag beställt.
 
- KastrullborsteDen har hårdare borst än en diskborste och lämpar sig främst för grövre disk, så som kastruller. Den tar bort inbränt och smuts väldigt bra måste jag säga. Det enda negativa jag kan säga om den är att skaftet är så kort så man måste blöta ner händerna. Men det är ju inte hela världen! Det måste man med en kökssvamp också :P Skaftet är så kort av en anledning, man ska få ett bättre och starkare grepp.
 
- Disktrasor i linDe här används flitigt ska jag säga! De suger upp vatten väldigt bra (dock var de bättre i början) och de håller fortfarande.
 
- Kökstvål från KlockargårdenSom ni kan se på bilden så beställde jag en sån igen! Den innehåller kaffesump som peelar bort löklukt med mera från händerna. Men man blir inte torr tack vare sheasmör och oljor i tvålen, ett stort plus! Den räckte ganska exakt ett halvår. Jag beställde också en ny babytvål, också den från Klockargården. Den är jättemild, så mild att man till och med kan tvätta håret med den. Min förra har räckt i ungefär ett år, men då är det bara jag som har använt den och fästmannen använder den som raklödder när han rakar sig.
 
- HälsingesåpaDen beställde jag absoluuuut igen! Bättre städprodukt har jag aldrig haft! De visste hur man gjorde saker förr :) Jag har sagt det många gånger förr och jag säger det igen: Allt man behöver är såpa! Riktig såpa. En fet sådan som de gjorde förr, utan färg- och doftämnen. Det är ungefär hälften kvar av den flaskan jag beställde i våras. Den är väldigt dryg alltså med andra ord. Men jag tänkte göra mitt egna handdiskmedel i en flaska, samt eget tvättmedel och då behöver jag mer.
 
- Tvättmedel gjort på tvättnötter från KlockargårdenDen här tycker jag inte fungerade alls för "vanlig" tvätt. Jag tycker inte att det gör rent ordentligt. Det tyckte jag inte att tvättnötter gjorde heller när jag använde det under gymnasiet. Men en del tycker att tvättnötter fungerar jättebra, så det är väl kanske jag som är kräsen. Eller så gör jag på fel sätt. Men jag tycker det här tvättmedlet är jättebra för fin-/ och handtvätt! Det är väldigt skonsamt och bevarar färgerna. Hade den varit slut hade jag köpt en till för att ha till handtvätt, men jag har mycket kvar eftersom jag inte använder den så ofta.
 

Jag beställde också kokossocker, kakaosmör och ekologiskt bakpulver den här gången.
Kokossocker har jag inte testat än men jag tror det bara är att byta ut det mot "vanligt" socker i recept. Kokossocker ger sötma men har ett väldigt lågt GI och är därför nyttigare. Ska tydligen smaka lite kolaaktigt.
Kakosmör kan man använda i mat och bakverk men också till hemmagjorda salvor. Det doftar gudomligt!
Det ekologiska bakpulvret från Urtekram används som vanligt bakpulver. Det innehåller vindruvssaftkoncentrat, majsstärkelse och bikarbonat.
 
Jag beställde bara 280 gram kokossocker, inte mycket, men jag tänkte att det skulle räcka till pepparkakor och lussekatter. Spännande att se hur det smakar!
 

Thanksgiving- / Halloween-middag

 
 
Under Halloween skar jag och en svägerska figurer i en stor pumpa. Av pumpaköttet gjorde vi en pumpapaj! Har aldrig ätit det, så det ville jag gärna testa nu när jag hade pumpakött. I USA äter man traditionellt pumpapaj till efterrätt verkar det som men vi ville mer ha den till mat, så jag sökte efter recept på internet och fastnade för det här. Den var väldigt lätt att laga och blev jättegod! Pumpa är en smak jag inte är van vid, ganska så söt så jag förstår varför den används till efterrätt. Men den salta fetaosten tycker jag drog ner på pumpans sötma. Det står i receptet att osten man ska använda är Arla Apertina vitost herbes de Provence, men jag tog fetaost istället. Tror att Apertina-osten är någon slags fetaost ändå. Annars gick jag efter receptet, men jag gjorde mitt vanliga glutenfria pajskal.
 
I samma veva köpte jag nr 5 av tidningen Vego och i den finns det en Thanksgiving-speciall med massa recept som äts vid Thanksgiving i USA. Jag provade att laga till två recept som jag tyckte skulle passa till pumpapajen. Det första jag gjorde var en lingon- och havtornschutney. Egentligen skulle det vara en tranbärschutney, vilket skulle göra den helt knallröd. Den är så fin på bilden i tidningen! Men när jag var och handlade var jag helt bombsäker på att jag hade tranbär i frysen. Det hade jag inte... Så då blev det lite "man tager vad man haver" och i det här fallet havade jag lingon och havtorn! 
 
Jag gjorde också en brysselkålssallad från samma tidning.
 
 
Det är så kul att prova på nya recept och gott blev det!
 

Tips för en miljövänligare vardag del 2: Hygien & skönhet

Nu kommer andra delen i min lilla serie: "Tips för en miljövänligare vardag"!
 
Ska verkligen försöka sätta fart med de här inläggen. Inte för att jag skriver några banbrytande ideér som ni inte lika gärna skulle kunna komma på själva (det jag skriver om gör säkert de flesta utav er redan), men det kan vara bra att ha en lista med saker som man kan göra för miljön, så man liksom lätt kan "bocka av" och gå vidare till nästa grej. Och det är alltid kul med tips på hur man kan göra sin vardag mer miljövänlig! Eller, det tycker jag i alla fall :)
 
Första delen, "Mat", kan ni läsa HÄR.
 
Nu har alltså turen kommit till hygien och skönhet. Vet inte vad jag menar med "skönhet", vem bestämmer vad som är vackert liksom? Men vad jag menar är väl smink och hårfärg och sådant som liksom inte behövs egentligen men som kan vara kul att pyssla med ändå! Och i brist på ett bättre ord kallar jag det för "skönhet" :)
 
 
- Sluta använda konventionella shampon och balsam.
Så kallade "vanliga" shampon innehåller starka tensider (också kallade sulfater) som visserligen tar bort smuts bra, men som inte är bra för varken djur eller natur. Konventionella shampon innehåller också massa andra gosiga ämnen som är mindre bra för oss och jorden. Så som syntetiska dofter och färgämnen. De tar också bort hårbottens naturliga fett; sebum. Vilket gör håret och hårbotten väldigt torr.
Köp ekologiska shampon eller ännu bättre, avvänj ditt hår från tensider och tvätta bara med naturliga saker, så som äggvita och bikarbonat, eller bara vatten. HÄR kan ni läsa om hur man avvänjer håret och återställer hårbottens sebumproduktion.
 
- Tvätta inte håret så ofta.
Försök att inte bara avvänja håret från starka tensider, utan också vid hur ofta du tvättar det. Själv är jag på var sjätte dag och mitt mål är en gång i veckan. Ju mer sällan du tvättar håret, desto mindre kemikalier spolar du ner i avloppet och ut i naturen. Plus att ditt hår och din hud kommer att tacka dig! Vatten är uttrokande det med.
 
 
- Skippa deodoranten.
Gör din egen istället! Det är busenkelt. HÄR har ni "mitt" recept, men det är bara att söka på hemmagjord deodorant så hittar ni massa olika recept att prova!
Deodoranter kan innehålla aluminium som forskare börjar tro kan ha ett samband med bröstcancer. Många deodoranter är också antiperspiranta, det vill säga de hindrar en från att svettas överhuvudtaget, vilket inte är bra för kroppen. Vi behöver svettas. Dels för att reglera vår temperatur men också för att rensa ur alla slaggprodukter från kroppen. Därför är det bra att inte använda antiperspirant utan en deodorant som tar bort lukten men ändå låter kroppen få svettas.
Det finns ekologiska deodoranter att köpa på nätet, bland annat de här från Urtekram som är baserade på en kristall som hindrar bakterieuppkomsten i armhålan (det är det som orsakar lukt). 
 
- Använd bara fasta tvålar.
Flytande tvålar och duschkrämer innehåller alltid konserveringsmedel, även de ekologiska. Alla "vattniga" produkter innehåller konserveringsmedel eftersom man inte kan stänga in vatten utan att bakterier bildas. Därför tycker jag man ska köpa fasta tvålar, för att på så vis slippa spola ut onödiga kemikalier i avloppet. Köper man en ekologisk fast tvål är den dessutom gjord på förnybara oljor istället för mineralolja och eteriska oljor istället för syntetiska doftämnen. HÄR har ni de tvålar som finns att beställa från grongava.se (det är där jag beställer det mesta). De från Klockargården brukar jag använda. Jag brukar använda babytvålen i duschen och kökstvålen i... köket :P
 
- Smörj inte in kroppen med konventionella hudkrämer.
Huden är vårat största organ och ni har säkert hört uttrycket att man inte ska smörja in sig med någonting som man inte kan äta, och det tycker jag att man kan ha som en bra riktlinje! Kroppen absorberar inte allt vi smörjer på huden, bara det som har tillräckligt små molekyler, men det är ändå mycket som tas upp av våran kropp.
Har man en väldigt torr hud beror det oftast på att man tvättar den för mycket. Man behöver inte tvätta hela kroppen med tvål, man svettas ju inte på smalbenet till exempel. Man behöver inte smörja in sig med krämer, innehållandes konserverings-, emulgerings-, färg- och doftämnen, heller. Det räcker med att smörja in hela kroppen, eller bara de områden där man brukar bli torr, med valfri vegetabilisk olja innan man hoppar in i duschen. Huden behöver fukt för att kunna binda fett, så oljan glider in hur lätt som helst i huden i duschen och man känner verkligen hur återfuktad man blir. Oljan fungerar också som ett skydd för huden inför duschen, vatten torkar också ut. Använd valfri olja, själv brukar jag använda olivolja när jag känner mig riktigt torr och annars kör jag på solrosolja. Det är viktigt att oljan inte har för stora molekyler, så att den ska kunna ta sig in på djupet. En bra regel man kan gå efter, som dock inte stämmer till hundra procent, är att flytande oljor har små molekyler och fasta fetter har stora molekyler. Kokosolja, t.ex, är en nyttig olja, men lägger sig mestadels utanpå eftersom den har för stora molekyler för att ta sig in. Duscha som vanligt och tvätta inte bort oljan. Möjligen massera in den lite. När du kommer ut ur duschen torkar du kroppen med en handduk och överflödet av oljan kommer snart åka in i huden.
 
För torrare partier, så som spruckna händer, hälar och läppar, är det istället bra med oljor och fetter med stora molekyler. De lägger sig i sprickan och hjälper till att skynda på läkningen. Till det tycker jag sheasmör är idealiskt! Om man vill kan man göra sin egna salva på bivax och rapsolja.
 
Bloggen evelinasekologiska.se är en blogg jag verkligen kan rekommendera! Evelina lägger ut allt ifrån matrecept till tips på hur man gör egen "plast"folie och också massa hudvårdsrecept; salvor och läppcerat med mera. HÄR har ni till exempel ett recept på egen läppbalsam med färg. Kan också användas som rouge!   
 
 
- Färga och tona håret med naturliga ämnen.
Det är väl ingen större överraskning att konventionell hårfärg och hårtoning innehåller syntetiska kemikalier. Det känner man på lukten. Det är inte bra för varken oss eller naturen, därför tycker inte jag att det är någon bra idé att färga håret, men det går att göra på naturliga sätt!
Det finns olika sätt att färga håret naturligt på. Henna är en buske där de torkade bladen har använts i tusentals år i Asien, Mellanöstern och Afrika till att göra icke-permanenta tatueringar på kroppen och den kan också användas till att färga håret och ger då en mer permanent färg. Färgen blir röd men man kan blanda ut den med andra växter, till exempel indigo, för att få önskad färg på håret; blont, brunt, svart m.m.
Vill man inte ha permanent färg utan mer som toning kan man, om man är mörkhårig, tona håret med kaffe för en mer brun ton i håret. HÄR kan ni läsa om hur jag gick tillväga.
Vill man ha ljusare slingor i håret kan man pressa citronsaft över fuktigt hår och sedan låta det torka i solen. Det fungerar bäst om man redan är blond.
 
- Använd ekologiskt smink och nagellack.
Som sagt, huden är vårat största organ och mycket av det vi smörjer in den med åker in i våra kroppar, så använd så mycket ekologiskt som möjligt när du "måste" köpa tillverkade produkter.
Det finns massa roligt smink att köpa som är gjorda på mer naturliga ingredienser. Jag använder inte smink så ofta, så jag har inte provat något ekologiskt sådant förutom maskara. Därför kan jag inte ge några recensioner, men det är bara att googla på ekologiskt smink så kommer det upp massa alternativ. Sen gäller det ju förstås att se på allting med ett kritiskt öga. Även fast det står att någonting är ekologiskt så läs på innehållsförteckningen och avgör själv vilka ämnen du vill ha på och i din kropp. Det mesta i innehållsförteckningar står på latin, men internet är fantastiskt och allt man behöver göra är att söka på ingrediensen så får man ganska så snart reda på vad det är för någonting!
  
- Var kritisk!
Bara för att en vara är märkt med ett miljömärke, så som till exempel Svanen eller Bra miljöval, betyder det inte att varan är bra för miljön. Det betyder bara att den är bättre än de andra alternativen som finns. Coop Änglamarks hygienprodukter, till exempel, är väldigt inriktade på det här med astma och allergi och tar mest bort färg- och doftämnen från produkter. Vilket gör en mer miljövänlig produkt (två kemikalier försvinner ju) men är fortfarande inte bra för naturen. Jag har fått en ganska "kemikaliekänslig" näsa sen jag i princip helt kemikaliebantade mitt hem (har lite produkter kvar som ska bort) och jag tycker sådana här parfymfria produkter stinker kemikalier! Det är därför att man som sagt tar bort färg och doft men ändå har kvar andra syntetiskt framställda ämnen. Så använd helst produkter (shampon, tvålar m.m) där åtminstonde huvudingredienserna är naturliga.
 
 
Ja, det var ytterligare lite tips på hur man kan göra vardagen mer snäll mot djur och natur. Och mer snäll mot sig själv också. Kan verka som mycket på en gång, men ta det en sak i taget! Ingen kan gör allt men alla kan göra något och varje steg mot en mer miljövänlig vardag är ett steg i rätt riktning :)
  

Träd

 
 
 
Hur högt orkar trädet att nå?
Om du fäller det, vem kan svara då?
 
 

Solnedgång

 
 
 
Det var en alldeles magisk solnedgång i eftermiddags.
 
 

Hemmagjord deodorant

 
 
 
Att göra sin egen deodorant är busenkelt! Och så slipper man att ha syntetiska ämnen i armhålan. Googlar man så hittar man snarlika recept på deodoranter; lika delar av kokosolja, bikarbonat och någon form av absorberande "mjöl". Oftast majsstärkelse men potatismjöl och arrowrot är också vanligt.
Det har aldrig riktigt fungerat som jag vill, men nu har jag exprimenterat mig fram till en deo som fungerar för mig!
 
 
 
 
2 msk kokosolja
4 msk majsstärkelse
4 msk bikarbonat
2-3 droppar tea tree-olja
 
Lägg alla ingredienser i en skål och mosa ihop till en jämn röra. Tryck sedan ner röran i en liten burk med hjälp av en sked. Nudda inte i röran, då får du i bakterier i den. Smörj in dina rengjorda armhålor med röran och du får deodoranteffekt! Inte antiperspirant, kroppen behöver få svettas.
 
De här ingredienserna och måtten kör jag med men det är så olika vad man behöver från person till person, så prova dig fram!
 
 
 
 
Förvara burken upp och ned (Jag har läst någonstans att det mesta i burk håller längre om man ställer den upp och ned. Har någonting med lufttrycket att göra tror jag.) i badrumsskåpet. Behöver inte stå i kylskåp. Viktig är dock att man har rena händer när man tar i röran så man inte får ner baciller i burken. Då håller den inte lika länge. Det är också viktigt att armhålorna är rena innan man smörjer in dem med deon. Svett luktar egentligen ingenting, det är när det kommer i kontakt med bakterier det börjar lukta.
 

RSS 2.0