Strövtåg i hembygden

 
 
 
 
I morse gick jag en promenad bland hundkex och smörblommor.
 
 
 
 
 
 
Längs grusvägar genom trollskog.
 

Semi-raw Pad Thai

 
 
 
 
  
 
Jag är väldigt förtjust i thailändsk mat och för någon vecka sen såg jag en YouTube-video av Rawvana där hon gästades av Josh från Brothers Green EatsHär (klick) är videon. Josh delade med sig av fyra veganska thailändska recept som allihop såg jättegoda ut. Jag fastnade mest för det andra receptet i videon som påminner om pad thai. Jag satte min egen twist på det och utgick från vad jag hade hemma - och det här har verkligen blivit en favorit! Här kommer min version av receptet:
 
 
 
Semi-raw Pad Thai:
 
Sås:
1/2 dl sojasås. Jag köper glutenfri sojasås, men det går bra med vilken soja som helst. 
1 urkärnad röd chili. För mer hetta, låt fröna vara kvar.
2 urkärnade dadlar
1/2 salladslök
 
Blanda allt i en mixer eller med en stavmixer. Häll i en bunke.
 
Resten:
1 zuccini, skalad och skivad med potatisskalaren till breda "linguinis"
3 stora morrötter eller 6 små, skalade och skivade till "linguinis"
1/3 gurka, grovriven på rivjärn
1/2 kruka koriander
1 tärnad mango
Några blad isbergssallad
 
Gör långa nudlar eller linguinis av zuccinin och morötterna med potatisskalare. Har ni en spiralizer (maskin som gör spagetti av grönsaker, frukt och rotfrukter) är det ännu bättre! Lägg ner i såsen. Blanda också i de övriga ingredienserna förutom salladen. Låt marinera i cirka 15 minuter. Lägg upp på en bädd av isbergssallad. Toppa med några blad koriander och kläm lite limesaft över. Är också gott med skivad avokado till.
 
 
 
Den här rätten är ganska liten kalorimässigt, och det kommer en inte långt på! När jag äter grönsaker till middag brukar jag börja med att äta en frukttallrik först. Gärna med vattniga frukter, typ nektariner eller vindruvor. På så vis får jag i mig mer kalorier och det är alltid bra att äta c-vitaminrik frukt innan du äter grönsaker och sallader. Då tar kroppen upp järnet bättre! Även med en tallrik frukt innan blir dock inte rätten så kaloritung, därför mumsar jag alltid på dadlar efteråt tills jag känner mig nöjd.
 
 

De första

 
 
 
 
 
Nu börjar de komma. De första godsakerna. Här är den första sockerärtan.
 
 
 
 
 
 
Och den första chilin. Tror det är en gul snowdrop.
 
 
 
 
 
 
Har ni sett vårt nya utomhusgolv på balkongen? Tyckte det blev så fint! Stor skillnad från förut när det var ett grått betonggolv.
 
 
 
 
 
 
Älskar färgen! Påminner mig om terracotta och passar så bra ihop med allt grönt.
 
 
.

Hederlig böngryta

 
 
 
 
 
 
Ibland vill en bara ha något mustigt och matigt. Något som går åt husmanshållet. Då är en böngryta inte så dumt! Den är väldigt lätt att göra och superbillig! Jag gjorde en ganska stor sats och frös in hälften.
 
 
 
 
En mellanstor böngryta:
 
1 liter vatten
2 msk buljongpulver eller 2 buljongtärningar
10 champinjoner
1 1/2 förpackning valfria bönor - jag hade en förpackning borlottibönor och en halv förpackning svarta bönor i min gryta
2 - 3 dl fryst paprika -, majs- och ärtblandning
1 - 2 tsk bbq-sås
salt och vitpeppar
~ 4 msk maizenastärkelse + vatten till redning
 
 
Koka upp vatten och buljong. Skär champinjonerna i bitar och ha i dem i grytan tillsammans med alla övriga ingredienser förutom salt, peppar och redning. Låt puttra i 10 - 15 minuter. Smaka av med salt och peppar och red med maizenan utrörd i lite vatten. Servera med kokt potatis och en god sallad. Min nya favorit är att skära isbergssallad och blanda med grovriven gurka och salladskrydda. Salladen blir så vattnig och god med riven gurka.
 
 

Vattenmelonsallad med vegansk fetaost

 
 
 
 
 
 
 
Varma dagar är sallader så gott till middag. De är både mättande och törstsläckande. I dag gjorde jag en vattenmelonsallad baserat på ett recept jag hittat i Coops tidning Mer Smak. Gjord på vattenmelon, babyspenat, svarta bönor, limesaft och vegansk fetaost. Jag gjorde min ost på tofu efter ett recept av Jenny Mustard. Det finns olika sätt att göra vegansk fetost på, att göra på mandlar verkar vara populärt. Men jag använde mig av ett recept baserat på tofu. Så här gjorde jag salladen:
 
 
 
Skär köttet från en mellanstor vattenmelon i tärningar. Skölj en förpackning med svarta bönor och skär valfri vegansk fetaost i tärningar. Blanda bönorna och osten med melonen. Blanda i en påse babyspenat och "krydda" med saft från en lime. Det blir en väldigt stor sallad volymmässigt. Ungefär två sådana skålar som är på bilden. Men kalorimässigt är rätten ganska liten så det gäller att äta mycket för att känna sig mätt. Eller varför inte äta med gott bröd eller koka någon rolig pasta och blanda ihop en pastasallad?
 
 
 
Smaklig spis!
 
 
 

Tidiga blommor

 
 
 
 
 
Vi har redan börjat få blommor på våra plantor. Det känns tidigt, men det kanske det inte är? Har för mig att vi inte har kunnat börja plocka tomater förrän i slutet av juli de andra åren, men det kanske tar så lång tid för blommorna att bli till mogna frukter? Nää... Eller? Haha, känner mig helt vilsen. Jag sådde faktiskt allt ungefär en månad tidigare än jag brukar i år. Runt alla hjärtans dag fick jag lust att sätta i gång odlingssäsongen. Kanske är det därför det kommer blommor så tidigt. Fast jag tyckte plantorna stannade i växten ett tag. Men jag klagar absolut inte om jag får skörd tidigare än vanligt. Jag hoppas på det! Jag vill ha tomater och sockerärtor hela sommaren.
 
 
 
Blommor har slagit ut på ett par chiliplantor, knoppar börjar synas på körsbärstomatplantorna, sockerärtorna har nästan utslagna blommor och jag har lekt humla med tops.
 
 
 
Sommaren är här <3
 
 

Färska vårrullar

 
 
 
 
 
Hur gott var inte det här?! Jo, det ska jag berätta: det var supergott! Jag var verkligen sugen på vårrullar i dag. Då kom jag på att jag hade rispapper i skafferiet och bestämde mig för att göra mina egna, färska vårrullar. Har testat det förut och gillade det.
 
 
Det här hade jag i mina vårrullar:
 
 
1 morot, 1/3 gurka, 2 salladslökar som jag rev på rivjärn, klämde ur vätskan och kryddade med koriander (färsk är godast tycker jag!)
100 g inlagda böngroddar
1 avokado
 
 
Tillaga rispappren enligt anvisning på förpackningen, en i taget, och lägg lite av morots- och gurkröran, böngroddarna och en skiva avokado i mitten. Rulla ihop och den är klar! Fortsätt tills du får slut på ingredienser. Jag fick ihop sju rullar. Till det här gjorde jag en dippsås på 1 msk jordnötssmör, 1 msk soja och 2 msk sweet chilisås. Den blev ganska tjock så jag spädde med lite vatten. På bilden är den outspädd.
 
 
 
Det här gick väldigt fort att slänga ihop. Något jag gillar! Men är du inte van att handskas med rispapper kan det dra ut på tiden. Det är ganska krångligt och jag har tyvärr inga tips att ge, för jag suger fortfarande. Om någon kommer på hur en ska få upp rispappret ur det kokheta vattnet utan att det rullar ihop sig och utan att bränna fingrarna, tipsa mig gärna! Men trots att det krånglade tog det inte mer än 45 minuter att skiva, skölja, riva och rulla.
 
 
 
Så har du tålamod och ett stort förråd av svordomar är det här ett gott middagstips!
 
 

Grillning

 
 
 
 
 
I går grillade vi för första gången i år. Det blev en ganska hastig och improviserad grillning, men det blev gott ändå! Vi körde på spett med champinjoner, paprika och körsbärstomater som vi penslade med sojasås innan de åkte på grillen. Sen var det majskolvarnas tur.
 
 
Jag slängde ihop en potatissallad gjord på överbliven kokt potatis, sparris som fick koka i ett par minuter, rädisor, dill, pressad citron, en klick senap, örtsalt och svartpeppar.
 
 
 
 
Mums!
 
 

Bajsvackert

 
 
Jag funderar över ord ibland. Jag tycker om att skriva, men jag är inte så bra på ord. Men jag skriver ändå. Just i dag har jag funderat över hur vissa ord har kommit till och varför de är så konstiga. Skitsnyggt till exempel. Kanske inte ett godkänt ord, men ändå ett som används ofta. Det består av två ord: skit och snyggt. Tänk vad konstigt det skulle bli om en bytte ut de orden mot två andra som betyder ungefär samma sak. Bajs och vackert, kanske. Bajsvackert. Wow, du är verkligen bajsvacker!
 
 
 
Många sammanslagna ord blir hur roliga som helst om en byter ut dem mot liknande ord. Eller försöker förklara dem på engelska. "Surpuppa", it means sour butterfly baby home. Vad kunde surpuppa kunna heta med andra ord? Jag föreslår putt-kokong. Och svingott tycker jag borde bytas ut mot gris-aptitlig.
 
 
 
I dag är det första juni och allt är verkligen bajsvackert. Hela världen. Speciellt äppelträden och humlorna. Vi har grillat för första gången och chiliplantorna börjar få blommor. Vi grillade grillspett och majskolvar och jag gjorde en potatissallad med bland annat sparris och rädisor. Det var verkligen grisaptitligt!
 
 
 
 
 
Årets första sparris för mig. Sommartecken <3
 
  

RSS 2.0