God jul

 
 

VÖRTBRÖD - Veganskt, Glutenfritt

 
 
 
Jag är så nöjd med mitt vörtbröd!
 
Kollade på lite olika recept och slängde ihop ett eget.
 
Vörtkryddorna har jag snott rakt av från dessa (länk) kallajästa vörtbröd från karinevelina.se.
 
 
Vörtbröd 3 - 4 limpor
 
8 dl teffmjöl
4 dl fullkornsbovetemjöl
1 1/2 dl majsstärkelse
2 msk fiberhusk
3 tsk salt
2 tsk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
2 tsk malda pomeransskal
2 tsk mald nejlika
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
 
5 dl sojadryck
5 dl soygurt
1 dl sirap
Ett paket jäst
 
1 1/2 dl russin
1 1/2 dl frysta lingon
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Utelämna 1-2 dl teffmjöl och tillsätt efteråt ifall degen blir för lös.
Värm sojadrycken och soygurten till fingervarmt och lös upp jästen i vätskan. Använder du torrjäst blandar du den med de torra ingredienserna.
Blanda samman vätskan och de torra ingredienserna till en någorlunda lös deg. Blanda därefter ner russin och lingon. Låt jäsa till dubbel storlek, ett par timmar ungefär. Om du inte värmer vätskan kan du låta den kalljäsa i kylskåpet över natten.
 
Forma till limpor (behöver inte arbetas när det är glutenfritt) och grädda i 175 grader i 20 - 30 minuter. Vänta tills limporna kallnat innan du skär upp dem.
 
 
Jag åt några limpskivor med hemmagjord rödbetssallad och Icas griljerade rotselleri. Här (länk) har ni receptet på rotsellerin.
 
 
 
 

Nalkandes

 
 

Ljus i mörkret

 
 

Runt husknuten

 
 

Första advent

 
 
 
Pepparkaksbollar från karinevelina.se. Här (länk) har ni receptet. De smakar pepparkaksdeg! Jag har också slängt ihop Icas veganska fudge. En ny favorit. Ett tips är att riva i apelsinskal från ekologiska apelsiner. Och gör minst dubbel sats. De försvinner fort. Här (länk) har ni det receptet.
 
 
 

RSS 2.0