Ihopslängd middag

 
 
Vi åt en sån god middag igår! Enligt min smak i alla fall. Jag hade ingen idé alls vad vi skulle äta och jag orkade inte gå och handla, så jag tog lite av det jag hade hemma. För ett tag sedan upptäckte jag att kokta kikärtor smakar som tonfisk! Och jag har känt mig sugen på smaken av tonfisk. Jag hade två burkar färdigkokta kikärtor hemma och romansallad. Då slog det mig att jag skulle göra "tonfisk"-röra och lägga i salladsbladen.
 
Så här gjorde jag:
 
Kikärtsröra á la tonfisk
Ca. 6 st. "baguetter"
 
2 burkar kokta kikärtor, ~240 g kikärtor i varje burk
lite vatten
en halv liten rödlök
3-4 msk hackad dill
lite vitlökspulver och svartpeppar
romansallad
 
Skölj av kikärtorna och lägg dem sedan i en bunke tillsammans med lite vatten och mixa med en stavmixer tills du har fått en röra. Tillsätt vatten tills du fått önskad konsistens.
Hacka rödlöken och dillen och blanda i kikärtsröran. Krydda med vitlökspulver och svartpeppar. Salt kan man också ha i om man vill. Själv försöker jag dra ned salt, därför har jag inte med det i receptet.
Skölj sex stycken romansalladsblad, lägg dem på tallrikar och klicka ut kikärtsröran i dem. Bon appetit!
 
 
Jag var också sugen på efterrätt. Är det fredag så är det. Och då var det bara att kolla i skafferi och frys vad som fanns att tugga på. Det blev en jäääättegod hallon- och bananglasshistoria med hackade mandlar och katrinplommon.
 
Jag la mandlar i blöt i några timmar. När jag för några år sedan var på en föreläsning om raw food fick jag veta att nötter blir mer lättsmälta om man lägger dem i blöt. Det ska tydligen också ta död på nåt ämne som inte är bra för oss samt "väcka" ett annat ämne i nöten som är bra för oss. Kommer inte ihåg så mycket om det där tyvärr, det enda jag har i bakhuvudet är i alla fall att man ska blötlägga nötter.
När mandlarna luggit i blöt några timmar sköljde jag av dem, hackade dem och blandade dem med hackade katrinplommon. Mandel- och katrinplommonhacket la jag i botten av två efterrättsskålar.
 
Hallonglassen gjorde jag av frysta hallon. Det är bara att ta upp frysta hallon och mixa dem med stavmixer till en sorbé-liknande massa. De kan behöva tinas lite, lite innan man mixar. Jag hade också i lite vatten för att få den mer rinnig. Häll hallonglassen över hacket i botten av skålarna.
 
Bananglassen, som för övrigt har blivit min favoritglass, gjorde jag på samma sätt. Jag har en stor påse med bananer skivade i mindre bitar i frysen och när jag är sugen är det bara att jag tar upp några bananer och mixar till glass. Men bananerna tinar jag i åtminstonde en halvtimme innan jag mixar dem med stavmixer. De ska börja bli lite mjuka och kladdiga men ändå fortfarande vara hårda för att det ska bli perfekt konsistens. Enligt mig :) Jag tror inte heller det är så bra för stavmixern att mixa stenhårda bananbitar. Klicka i bananglassen i skålarna och strössla över lite mandlel- och katrinplommonhack. Klart!
 
Den blev som sagt god, men jag kände att det inte direkt är den rätta årstiden för en stor skål med glass just nu. Men tänk er en varm sommardag på en filt, då skulle jag inte tacka nej om någon kom och erbjöd mig en sådan här skål! 
  
 

Frostrosor

 
 

Halstabletter

 
 
Ännu äro fökylningstiden ej förbi! Jag fick tips om ett recept på hemmagjorda halstabletter. Tänkte göra dem i dag men när jag skulle gå och lägga mig i går gjorde det så ont att svälja så jag ställde mig och tillverkade dem då.
 
HÄR kan ni se receptet och en video på hur man ska gå tillväga, men eftersom jag ändrade ganska mycket på receptet skriver jag upp här nedan hur jag gjorde.
 
Halstabletter ca 20 st:
2 1/2 dl kokossocker
1 dl vatten
 
2 msk citronsaft
1 tsk mald nejlika
2 tsk finhackad färsk ingefära
 
florsocker
 
Häll socker och vatten i en gryta. Koka upp och låt det sen småputtra i ca 15-20 minuter tills det börjar bli kola-aktigt. Låt svalna en liten stund. Ha sen i citronsaft, nejlika och ingefära. Rör om och klicka sen ut små "tabletter" med en sked på ett bakplåtspapper. Ni ser i videon hur man gör. Låt dem svalna i ca 20 minuter. Pudra sen florsocker över och rulla dem runt i sockret.
 
Till skillnad från originalreceptet så hade jag inte i citron, nejlika och ingefära förrän efter kolan hade kokat klart och svalnat något för att ha död på så lite nyttigheter som möjligt i ingredienserna. Jag skippade också honungen helt eftersom jag upplever sådan positiv känsla i min kropp av att äta veganskt. Och jag har insett den senaste tiden att honung är bara socker. Visst har det vissa positiva egenskaper, men jag tycker de mindre bra egenskaperna väger betydligt tyngre.
 
Jag tänkte också försöka undvika så mycket raffinerat socker som möjligt och rullade därför halstabletterna i kokosmjöl, men det rekommenderar jag inte. Det blev bara en torr klump i munnen av mjölet xD Så kör på florsocker istället. Behövs någonting "mjöligt" för att de inte ska klibba ihop.
 
De lindrar halsontet väldigt bra men det håller bara i sig ungefär 10 minuter, sen får man ta en ny. Men det gör inte mig någonting, de var supergoda! Smakar kola :)
 
 
 
 

Mellandagspromenad

 
 

Soluppgång en julafton

 
  
 

RSS 2.0