Granskott

 
 
Vad det är gott med granskott!
 
 
 Man får se upp bara så man inte får med sig en sån här liten krabat! Han smälte in väldigt bra bland allt grönt.
 
EN LITEN VARNING: Tydligen bör inte gravida eller folk med njurproblem äta granskott, kan vara bra att veta.
 

En trädgård full av liv

 
 

Torsdagen den 15:e maj

 
Idag har det varit en vanlig dag, så som dagarna ser ut mest. Åt som vanligt bovetegröt till frukost med massa nötter och bär. Ett tips är att ha juice som "mjölk" på gröten :) Är jättegott! Fick idén från evelinasekologiska.se, hon brukar ofta lägga upp bilder på vackra gröter med egnagjorda smoothies och juicer på. Själv brukar jag varva mellan köpt mandelmjölk och valfri Brämhultsjuice, eftersom jag inte har någon bra "smoothie-maskin". Just nu har jag Brämhults blåbärs- och svartvinbärsjuice hemma, jättegod!
 
 
Jag brukar ha på ungefär en halv till en matsked nyponskalspulver på gröten, rikt på bland annat c-vitamin och basiskt. För några dagar sedan köpte jag även spirulinapulver på Life som jag också har börjat strö över gröten. Spirulina är en alg som innehåller bland annat mycket protein och klorofyll. En riktig näringsbomb. Dock luktar det fiskmat :P Inte så konstigt kanske när det är en alg, men man känner som tur är inte smaken av det :)
 
Jag har planterat om fler växter idag. Hittade en blomsteraffär i stan som har små påsar med blomjord, annars måste man alltid åka ut till Plantagen om man vill ha jord, lite besvärligt när man inte har bil. Den här stackars krabaten på bilderna har växt ur sin kruka för länge sedan och bad om ny jord och en större kruka. Och det fick den! Delade till och med på den och satte den i två krukor :)
 
 Alltså, måste bara säga att de här garderobsblommorna har de äckligaste rotsystem jag har sett! Det ser ut som hjärnor :/ Urk!
 
 
Trevlig kväll på er! :)
 
 

Chokladbollens dag

 
Jag är så himla trött på raffinerat socker och vill jättegärna hitta alternativ som smakar lika gott. Så jag gjorde vanliga chokladbollar fast jag sötade med honung istället för socker. Liiiite nyttigare och fantastiskt gott! Eftersom chokladbollar inte ska värmas upp någonting är dessutom alla nyttigheter kvar i honungen. Rullade dem dock i pärlsocker därför att jag tycker det är godare än kokos. Använde mig utav det här receptet, fast jag gjorde dubbel sats så jag fick ungefär två tallrikar med chokladbollar. Jag tog också i lite mer kakao än det står och mindre honung eftersom jag tycker det är godare med starkare chokladsmak.
 
Jag köpte ekologisk akaciahonung som är naturligt flytande och så gillar jag verkligen änglamarks kakao.
 

Det går såklart att ha i någon matsked kallt kaffe också. Jag är inte jätteförjust i det.
 
Mums!
 
 

Basisk frukost

 
Idag blev det bovetegröt till frukost och ett glas citronvatten (Har blandat gröten med bl. a. blåbär och nyponpulver, därav den mumsiga färgen...). Båda är basiska, något som kroppen gärna vill vara. Mag- och tarmkanalen (med undantag från magsäcken) har ett väldigt basiskt ph-värde och gynnas av att matas med basiska ämnen. Tyvärr är de flesta livsmedel vi stoppar i oss syrabildande vilket gör att de flesta av oss är försurade. Det finns ett test man kan köpa på apoteket som visar om man är sur eller basisk.
 
Vad är då symptomen på en försurad kropp? Bl. a:
 
Tarmbesvär
Trötthet
Högt blodtryck
Muskelstelhet
 

De flesta livsmedel vi äter i dagens samhälle är som sagt sura och egentligen inte bra för våra kroppar.
Här är en lista på några av de saker som försurar kroppen:
 
Kött
Fisk
Ägg
Socker
Pastöriserade mjölkprodukter (opastöriserat är däremot basiskt
men svårt att få tag på idag om man inte bor granne med en bondgård)
Vetemjöl och veteprodukter så som pasta och bröd
De flesta spannmål; råg, havre, ris m.m
Nötter och frön
Kaffe och te
Alkohol
Tobak
 

Ja, som ni ser kan listan göras lång med saker som vi äter till vardags.
Men vad kan man då äta istället som är bra för matsmältningens ph-värde? Bl. a. det här:
 
De flesta grönsaker (Ekologiskt odlade. De får en helt annan jord än
"vanliga" grönsaker och bildar därför mycket mer basiska ämnen)
Rotfrukter
Frukt och bär
Opastöriserad komjölk
Vitlök
Ingefära
Mandel
Citron
Nyponpulver
De flesta örter så som; brännässla, johannesört, bovete
Bönor
Vatten (beroende på vart man bor)
 

Det är svårt att helt undvika försurande mat (något man absolut inte ska göra) men forskning visar att vi borde vända på steken och äta övervägande basisk föda istället för sur. Vi har också otur här uppe i Norden, för kallt väder anses försura vårt blod, medans varmt väder gör det mer basiskt. Hmpf!
 
Själv tycker jag att jag är mycket mindre stel sen jag började äta bovetegröt och dricka citronvatten. Har dragit ner rejält på mjölkprodukter också (använder det bara i matlagning ibland, äter dock fortfarande ost) och det är nog det bästa jag har gjort. Känner mig så mycket piggare!
 
Ja, det var lite om basiskt och surt det :) Tycker sånt här är så intressant, så ni får väl stå ut med att det kommer sådana här "hälso-/matinlägg" lite då och då :P
 

Utflyktsdag

 

Maj

 
 
Femte månaden i vår gregorianska kalender.
 
På latin heter månade Maius och är förmodligen döpt efter den romerska guden Jupiter som brukade kallas "Jupiter Maius" (Jupiter den store). Jupiter är motsvarigheten till greklands Zeus och asatrons Oden och är alltså gudarnas konung inom romersk mytologi.
Maj kan också vara döpt efter den grekiska gudinnan Maia som också förekommer inom romersk mytologi och där symboliserar tillväxt, något som det sker mycket utav i maj.
Och slutligen, den tredje teorin är att maj (Maius) står för "de stora", den äldre generationen, och att juni (Junius) står för "juniorerna", de yngre generationerna.
 
Förr i tiden kallades maj för blomstermånaden i Sverige, fast bara i de södra delarna. I norr kallades den för lövmånaden istället.
 
Maj är också ett substantiv som syftar på grönskande saker och verbet "att maja" betyder att smycka något med grönskande kvistar och blomster. Där av ordet majstång.
 
Välkommen maj, du blomstermånad!
 

Hej luktärt!

 

RSS 2.0