Tona håret med kaffe?

 
Jag tycker om att färga håret! Jag tycker det är så kul att exprimentera både med frisyrer och färg. Eller, jag gjorde det i alla fall. Nu är det ungefär två år sedan jag färgade håret sist och jag tror inte att jag någonsin kommer göra det igen. Det "tråkiga" med att vara intresserad av och läsa mycket om kemikalier och gifter i vardagen är att man inte kan roa sig med nagellack, doftande hudkrämer och volym-shampoo som man kunde innan man visste saker och ting. Eller, kan kan jag, men jag vill inte. Har man en gång lärt sig någonting går det inte att o-lära sig det. Därför vill jag inte köpa det mesta som erbjuds i affären. Jag vet vad det är jag utsätter mig själv och naturen för om jag skulle använda dessa produkter.
 
Men misströsta inte ni som också har börjat inse att det där med nagellack och hårfärg nog inte är så bra eller ni som redan vet det men inte kan leva utan att få uttrycka er personlighet genom hårfärg och smink; det finns alternativ!
 
Nagellack kan jag inte riktigt uttala mig om, för jag har inte provat några ekologiska sådana ännu och ekologiska shampon och balsam är mycket bättre för miljön och dig själv, men ändå inte nyttigt. Det är därför jag brukar varva med ägg-tvätt och nu på senare tid bikarbonat-tvätt. Men något jag kan uttala mig om och som fungerar lika bra som det konventionella alternativet är att istället för hudkrämer kan man smörja in sig med vegetabiliska oljor så som raps-, oliv- och solrosolja på fuktig hud. Gillar man väldoft kan man tillsätta någon droppe eterisk olja. Gillar man kokosdoft kan man smörja in sig med kokosolja, men kokosolja är ett mättat fett och är därför uppbyggd av stora molekyler som kan täppa till porer vilket gör det svårt för huden att "andas". Därför smörjer jag bara in mig med det nån gång ibland (kokosolja innehåller ändå massa nyttigheter!) speciellt på sommaren. Kokosolja fungerar som ett milt solskyddsmedel, just eftersom den liksom lägger sig till största delen utanpå huden. Ett tips till nästa sommar! :)
 
Och nu till någonting som jag testade under veckan - tona håret med kaffe! Jag tog överblivet kaffe som var drickbart. Ju starkare kaffe man brygger/kokar desto mörkare hår får man, vill man ha det riktigt mörkt ska det tydligen inte gå att dricka. Jag tog det som var över från att vi hade haft gäster här, vilket var cirka 7 dl, hade i 3 msk olivolja och hällde och masserade in det i hela håret. Ska tillägga att kaffet ska ha svalnat av innan man gör detta. Det gör ingenting om det är kallt :) Krama ur så mycket vätska du kan, sätt upp håret med en hårklämma eller hårsnodd, stoppa in i en badmössa och låt sitta i så länge du kan/orkar. Själv hade jag i det i ca fyra timmar. Tvätta sen ur som vanligt med shampo :)
 
Fungerade det? Avgör själva :)
 
 Före och efter.
 
 
 Och så här ser det ut en hårtvätt senare. Ingen jättestor skillnad och mycket försvann efter första tvätten (som det föresten gör med "vanlig" hårfärg också tycker jag).
 

Så här ser håret alltså ut efter att det är tonat med drickbart kaffe. Nästa gång ska jag koka riktigt starkt kaffe för att få det riktigt mörkt!
 
Ska bli spännande att se hur länge färgen håller i sig då :)
 

Vore jag ett skogsväsen så hade jag en ring av klöver

 
 
 
Jag hade en klänning av mossa och lingonris i håret.
Jag sov i en trädkrona och levde av rötter och bär.
 
Vore jag ett skogsväsen så hade jag en ring av klöver.
 

Glutenfria piroger

 
I förrgår bakade jag glutenfria piroger för första gången. Jag använde mig av det HÄR receptet. Det står väldigt utförligt och bra hur man ska gå till väga. Det enda jag kan tillägga är att det är en väldigt skör deg så man får vara väldigt försiktig när man för över dem på plåten.
 
 
Jag gjorde dubbel sats så att jag fick 16 piroger. I hälften hade jag en trattkantarellröra. Jag stekte trattkantareller jag hade i frysen tillsammans med sharlottenlök och gräslök. Sen skar jag två mozzarellaostar i mindre bitar och la på röran. Gott! Men nästa gång tror jag att jag ska göra svampstuvning :)
Resten fyllde jag med spenat och fetaost. Jag stekte fryst spenat, saltade och pepprade och sen smulade jag fetost över. Den kombon blev riktigt god om jag får säga det själv!
 
 
 
 Smaklig spis! :)
 

I näckrosdammen

 
 
 
Jag minns en resa vi gjorde när jag var 12 eller 13 år. Vi bilade genom Europa och fick se så mycket på vägen. Vi stannade i Paris och besökte Eiffeltornet och Notre Dame, vi tältade bredvid en vingård, vi gick på en fransk byfest och åt på McDonalds i Andorra. Vi besökte också Monets trädgård. Grönska och fantastiska näckrosdammar.
 
 
 
 
 I viken till höger om stugan växer det näckrosor och bakom udden finns det ännu fler. Det är så ljuvligt att ro bortom udden en stilla sommarkväll och sakta glida in i näckrosskogen. Jag brukar låtsas att jag sitter i Monets näckrosdamm och tittar upp mot den vackra, gröna bron där det kanske står ett bröllopspar. Det gjorde det den dagen vi var där för över 10 år sedan.
 
 
 
 
Det blev ingen roddtur bakom udden i sommar, men till viken rodde jag en kväll. Och där hade näckrosorna börjat slå ut. Kanske får jag se Monets näckrosdammar igen. Eller kanske har jag en egen en dag.
 
 

Blåbär

 
 
 
Idag tog jag mig i kragen och gjorde någonting jag har tänkt göra länge; plockade blåbär.
Jag satte mig på en buss, iklädd skogsmulle-outfit med de finaste, prickiga gummistövlarna, åkte till en stor skog i närheten. Det bara måste finnas blåbär i en sådan stor skog. Och det gjorde det!
De var riktigt stora och fina. Jag höll mig ganska nära stigen, så kanske var de gödslade med hundkiss ;)
 
 
 
 
På tal om hundar. När jag satt där i blåbärsriset hörde jag hur det började luffsa bakom mig. Jag vände mig om och såg hur två stora hundar kom emot mig. Först blev jag lite rädd, men jag såg ganska snart att de var snälla. Den ena gick med bestämda steg fram till mig och började pussa mig i ansiktet och i nacken :)
Ägaren kom ganska snart och ursäktade sig med att det inte brukar vara några människor här, kopplade hundarna och vandrade vidare.
Själv satte jag mig och åt min matsäck; glutenfria piroger från igår.
Jag gjorde hälften med spenat och fetaost och hälften med trattkantareller, lök, gräslök och mozzarella. De blev riktigt goda! Lägger ut recept imorgon :)
 
 
 

Bananpannkakor

 
Tänkte tipsa om något som är lika gott som det låter: bananpannkakor!
 

Allt du behöver är:
4 ägg
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
 
Mosa bananerna i en bunke (går lättast om du använder en stavmixer), knäck i äggen och blanda till en smet. Ha i salt och vaniljpulver. Vaniljpulver brukar stå där vaniljsockret står i mataffärerna.
Stek i smör eller kokosolja på medelvärme. Steker man i kokosolja blir de extra smarriga!
 
Servera med bär och grädde, glass eller en stooor klick keso (vill du äta vegetariskt så kolla att du köper en keso med ystenzym istället för löpe) :)
 

Augusti

 
 
Åttonde månaden i vår gregorianska kalender.
 
Döptes först till "Sextili" därför att det var den sjätte månaden när mars var den första på året. Men sedan ungefär år 700 f.K. är det den åttonde månaden och den är numera döpt efter den romerske kejsaren Augustus.
 
Förr kallades augusti för skördemånaden i Sverige. Det är nu man kan börja skörda det man sådde i våras.
 
Hoppas du blir varm, augusti, och att det är många härliga bad-dagar kvar!
 
 

För hundra år sedan

 
  
 
Jag tänker ofta på svunna tider. Tidsåldrar som jag inte har upplevt men som ändå känns som minnen på något sätt. På hur de levde. De som var så lika oss men ändå levde ett helt annat liv. Hårdare på många sätt, lättare på andra.
 
  
 
Jag är glad att jag lever nu.
Men ändå, ibland undrar man hur det hade varit att leva i en annan tid...
 

Bönbiffar

 
 
 
Idag var det en sådan där dag då kylskåpet var fullt med saker som jag inte visste vad jag skulle göra med. Men efter ett tag började en vision ta plats i mitt huvud. Jag hade massa kikärtor över från tidigare i veckan och tänkte att jag skulle göra bönbiffar! Så jag köpte bara en förpackning svarta bönor, resten hade jag hemma. Till biffarna gjorde jag en tomat- och basilikasallad, en créme fraiche-sås samt en egen spenatpesto. Oj, vad gott det blev om jag får säga det själv! Biffarna smakade och såg ut som hamburgare, så det ska vi testa att äta dem som någon gång. 
 
 
Bönbiffar 3-4 pers:
Jag har utgått från det HÄR receptet, men eftersom jag gjorde lite förändringar skriver jag upp "mitt" recept.
 
1 förpackning kikärtor
1 förpackning svarta bönor
2 ägg
4-5 msk majsstärkelse
1 msk torkad koriander
1 msk torkad spiskummin
1 liten schalottenlök
salt, peppar och vitlökskrydda
 
Skölj av ärtorna och bönorna noga i kallt vatten. Lägg i en bunke tillsammans med ägg, majsstärkelse och kryddor. Mixa till en slät smet med stavmixer. Skär löken i mindre bitar och lägg i bunken. Mixa slätt. Smaka av med salt, peppar och vitlök. Smeten ska vara väldigt lös och kladdig. Klicka ut i en varm stekpanna och forma till biffar. Stek på medelvärme tills undersidan har stelnat, då vänder du på dem och steker lite till.
 
 
Spenatpesto:
Nu vet jag inte vilka kriterier som gäller för en pesto, men jag kallar den för pesto :)
 
1 näve cashewnötter (blötlagda i minst två timmar)
1 näve spenat
1-2 msk rapsolja
1 pressad citron
salt, peppar
 
Lägg allt i en liten bunke och mixa samman med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Tomat- och basilikasallad:
Dela alla körsbärstomater i en liten förpackning i fyra delar. Klipp ner färsk basilika och ringla på balsamvinäger. Done!
 
Créme fraiche-sås:
Krydda en burk créme fraiche med örtsalt. Done!
  

Vår första lilla skörd

 
 
Nu börjar vi närma oss skördetider!
 
Vi har inte så mycket på balkongen i år, eftersom vi alltid åker bort på somrarna. Men lite har vi: en gräslökstuva som jag fått och en basilikaplanta som jag köpte i vanliga mataffären och satte i jord för någon vecka sedan. Båda har växt bra och vi har kunnat gå och ta av dem när vi behövt gräslök eller basilika. Men nu börjar det bli lite mycket på dem, vi hinner liksom inte med, och då tänkte jag försöka att frysa ner dem färska. Jag har sparat sådana där små svarta pappförpackningar som de frysta örterna man köper ligger i, tror det är Findus örter, och jag klippte helt enkelt ner gräslöken och basilikan i mindre bitar, la dem i förpackningarna och stoppade in i frysen. Både gräslöken och basilikan på båda bilderna fyllde ungefär en förpackning var. Jag kan inget om sådant här och var lite för lat igår för att googla om man kan göra så här utan att förvälla, så det ska bli spännande att se hur det blir!
 
 
 Årets första basilikaskörd :)
Både den och gräslöken växer så det knakar, så förhoppningsvis kan vi skörda fler gånger!
 

RSS 2.0