Andas

 
 
 
Forget how stressed you are
 
and remember how blessed you are.
 
 

Läppbalsam - apelsin och choklad

 
 
Minns ni att jag beställde kakaosmör den här gången när jag beställde från Grön gåva? Jag tänkte att jag skulle knåpa ihop ett hemmagjort läppbalsam efter ett recept jag såg hos evelinasekologiska.se. Balsamet innehåller kakaosmör, bivax, mandelolja och eterisk olja apelsin. Ni kan läsa det HÄR.
 
Jag tog en tom liten burk och limmade på en liten hemmagjord lapp på locket. Sen gjorde jag ett beskrivande häfte där jag skrev lite om produkten och knöt fast det med ett rött band. Jag klipper alltid av de små sidenbanden som sitter i klänningar och tröjor, de som man ska hänga fast plagget i galgen med, och använder till sånt här eller som hårband.
 
Jag gav bort läppbalsamet i present, men jag gjorde en burk till mig själv också och jag är supernöjd. Jag som älskar romerska bågar kan inte hålla fingrarna borta från denna apelsinchokladdoftande godsak. 
 
Det är så himla kul att göra sådana här saker. Jag älskar att pyssla! :)
 
 

Pepparkaksrulltårta med vanilj- och lingonfyllning

 
 
Jag har bakat en julfavorit: pepparkaksrulltårta! Men jag provade att använda kokossocker istället för strösocker och det gick inte att få ägg- och sockervispet poröst. Så rulltårtan blev lite misslyckad. Fast bara utseendemässigt. Eftersom den inte håller ihop som en rulltårta ska göra åt vi den på tallrik med sked, som en bakelse.
Eftersom det här är en av mina favorit-julbakelser tänkte jag dela med mig av receptet till er så ni också kan njuta av den ljuvliga kombinationen pepparkaka, vanilj och lingon!
 
Pepparkaksrulltårta med vanilj- och lingonfyllning
3 ägg
1 1/2 dl strösocker (Jag tog kokossocker istället. Blev som sagt inte en rulltårta av det hela, men den smakade gott för det!)
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk nejlika
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk kanel (I orginalreceptet är det 1 msk pepparkakskrydda istället för nejlika, ingefära och kanel.)
 
Fyllning
500 g kesella (I orginalreceptet använder de 500 g vaniljkesella istället för naturell kesella, men jag vill gärna söta själv med honung och vaniljsmak är lätt att få till med vaniljpulver!)
1 tsk vaniljpulver
2-4 tsk akaciahonung (Om du använder vaniljkesella, skippa vaniljpulvret och honungen.)
1/2 dl tinade frysta lingon (Gärna mer! Jag tog 1 dl.)
 
Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna, cirka 30 x 40 centimeter.
Vispa ägg och socker poröst (Använder du kokossocker blir det inte poröst, men vispa det ett tag).
Blanda potatismjöl, bakpulver och kryddor. Rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i långpannan och grädda mitt i ugnen i cirka 3-5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och stryk kallt vatten på baksidan av det bakplåtspappret som rulltårtan sitter fast i. Dra sen bort det. Låt kallna.
Blanda kesella, vaniljpulver och honung och bred smeten över den kalla kakan. Strö över lingonen och rulla försiktigt ihop. Går lättast om du hjälper till med bakplåtspappret.
Om du använde kokossocker kommer det inte vara så lätt att rulla tårtan, men det går. Men var beredd på att bli kladdig om fingrarna! Skär den sedan försiktigt i rulltårtsbitar och frys in direkt. De blev mycket fastare och mer lätthanterliga när man tinade dem.
 
Ät som den är eller vispa grädde till! Själv vispade jag kokosgrädde förra veckan. Det var en jättegod kombination! Ta så mycket kokosmjölk du vill ha och vispa. Konsistensen blir ganska rinnig men vill du ha mer hårt vispad grädde tror jag man kan ta bara det tjocka lagret som lägger sig överst i kokosmjölksburken och vispa det.
 
Minns inte var receptet kommer ifrån, men jag är ganska säker att det är ur någon tidning.
 
God är den i alla fall! :)
 
 

Glutenfria skurna pepparkakor helt utan raffinerat socker

 
  
 
De här kakorna heter "Skurna pepparkakor", "Franska pepparkakor" eller "Skurna franska pepparkakor" och finns i de flesta kokböcker. Jag har fått massa gamla kokböcker och det är så kul att kolla igenom alla gamla recept där allting står i hektogram. Här är pepparkakorna i en bok från 1953! Kolla vad man kan ta istället för bikarbonat. Pottaska!
 
 
Men det receptet jag använde mig av tog jag ur Sju sorters kakor. Den här utgåvan fick jag för ett par år sedan, men jag är nästan säker på att det finns i de äldre utgåvorna också. Jag gjorde som vanligt om receptet till glutenfritt och den här gången hade jag inget raffinerat socker i heller! Istället hade jag kokossocker och honung. Här kommer det:
 
Glutenfria skurna pepparkakor utan raffinerat socker
Ca två plåtar
 
2 dl (125 g) sötmandel
200 g smör
1 1/2 dl kokossocker (i orginalreceptet: 2 dl socker)
1 dl akaciahonung (i orginalreceptet: 1 dl ljus sirap)
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
1 tsk bikarbonat
2 3/4 dl potatismjöl
1 1/2 dl maizena majsstärkelse
1 1/2 dl rismjöl
1/4 dl fiberhusk (i orginalreceptet: 6 dl vetemjöl istället för potatismjöl, maizena, rismjöl och husk)
 
Hacka mandeln grovt. Rör smör mjukt och blanda i socker, honung, kryddor, bikarbonat, mandel, mjöler och husk. Arbeta ihop. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den tills den är smidig. Dela den i två delar och forma dem till tjocka rullar. Linda in dem var för sig i smörgåspapper eller folie. Lägg rullarna kallt några timmar eller gärna till följande dag.
Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg upp dem på ett par plåtar. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 12 minuter.
 
 
 
De blev riktigt goda!
 

Chiapudding

 
 
Jag brukar vanligtvis äta bovetegröt till frukost. Dels för att bovete är basiskt och jag tror på det här att kroppen behöver mest basisk föda, istället för sur som är den "vanliga" födan i Norden. Men också för att bovete går att odla i Sverige och jag tänker mig i en avlägsen framtid att jag vill odla det själv.
 
Under sommaren äter jag mest raw frukost, alltså icke värmd mat, därför att jag också hittar mycket fördelar med raw food. Man får till exempel mer energi (eftersom maten inte värms upp behåller den all sin näring och man får således i sig mer näring), något som jag verkligen behöver! Ibland äter jag även raw frukost på vintern med varmt te till. Vet inte varför, men jag är mer sugen på lagad mat på vintern än på sommaren. Då vill jag bara ha sallader och frukt i princip. Men när jag var på en föreläsning om raw food förra hösten förklarade Tom Lidström, som höll i det hela, att kroppen är inställd på att rensa ur på sommaren och mest fylla på med vitaminer och mineraler, medan vi under vintern istället är inställda på att äta upp oss med fett. Sen så tror jag att vi egentligen också är gjorda för att sova större delen av vintern här uppe i mörka Norden, lite som björnarna går i ide, och då gör det inte så mycket om vi "dödar" vitaminerna i maten vi äter. Vi behöver inte så mycket energi. Men det är klart, dagens samhälle kräver ju att man är lika aktiv på vintern som på sommaren så därför är det inte så dumt att klämma in mycket näringsrik raw food även nu!
 
En favorit raw-frukost jag brukar göra ibland är chiapudding. Chiafrön kommer ursprungligen från Mexiko och har använts av aztekerna sedan urminnes tider. De innehåller otroligt mycket nyttigheter, bland annat proteiner, mineraler och antioxidanter.
 
Här är några fördelar med chiafrön:
 
2 tsk chiafrön innehåller mer omega 3 än en normal portion lax.
1 msk chiafrön innehåller mer kalcium än 1 dl mjölk.
Fibrerna i chiafrön håller blodsockret på en stabil nivå.
Man håller sig mätt länge.
 
För att göra en chiapudding lägger du fyra matskedar chiafrön i en skål med 1 1/2 dl valfri mjölk (jag brukar ta mandelmjölk), lite salt och eventuellt kryddor. Vaniljpulver är jättegott att ha i men även kanel och kardemumma är nam nam! Låt stå i kylskåp över natten. På morgonen har fröna dragit åt sig vätskan och det har bildats en pudding. Ät med nötter, bär, färsk eller torkad frukt eller sylt ifall du föredrar det. Just den här chiapuddingen blev jag inspirerad att göra när jag läste det här receptet på bloggen hanna.metromode.se. Men min bärsås gjorde jag utan potatismjöl. Jag bara värmde frysta blåbär lite lätt i en kastrull på spisen till de blivit lite rinniga, tog av från plattan och hade i en liten, liten klick akaciahonung. På puddingen hade jag också blötlagda valnötter och nu har jag köpt mig hasselnötssmör som jag ska testa att ha på.
 
 

RSS 2.0