Föreläsning om näring och raw food

För ett tag sen var jag och en vän på en föreläsning av Tom Lidström (utbildad näringsterapeut och hälsocoach) från ClearLife.se. Det var mycket intressant och jag tänkte jag skulle sammanfatta lite av det jag lärde mig.
 
Egentligen var det inte en föreläsning utan en "prova-på-raw-food-kväll" och vi fick smaka på tre goda recept. Men Tom började det hela med en ca. 1 timme lång föreläsning om bakgrunden till raw food och lite om näringslära.
 
Vad raw food är kan ni läsa om här men lite kort kan jag säga att raw food handlar om att äta så ursprungligt och näringsrikt som möjligt. Därför får det man äter inte upphettas över 42°C, eftersom mycket näring försvinner vid den temperaturen samt att det bildas ämnen som inte är så bra för kroppen.
 
I början av vårt ursprung, när vi bodde i Afrika, var alla människor samlare och jägare. Man åt helt enkelt det man hittade i naturen och det man lyckades komma över (bär, rötter, växter, djur). Årtusende gick och vi började sprida ut oss i världen. Ju mer vi spred ut oss desto mer olika typ av mat åt vi. I Peru åt man t.ex. 80 % rotfrukter medans man här uppe i norr åt mestadels kött och fisk (något som lchf:are tagit fasta på). Men vi åt fortfarande det vi hittade och jagade i naturen. Vild naturlig mat. Vad vi absolut inte åt och drack var spannmål och djurmjölk. (Vi är faktiskt det enda djuret som tar ett annat djurs bebismat. Sjukt när man ser så på det!) Alla dessa olika grupper hade också samma kroppstyp - mycket muskler, lite fett. Man var också frisk hela livet, bortsett från fysiska skador, från vaggan till döden. Så fast de levde kortare än vi gör idag så levde de ett friskare liv. Man ska också ha i åtanke att de hade mycket högre spädbarnsdödlighet och olycksfall än vi har idag, vilket sänker deras medellivslängd betydligt och höjer våran markant.
Iallafall, det här höll vi på med lääänge, länge (vet inga exakta årtal) men sen hände någonting, vi började odla! Människans kroppsliga välstånd började försämras. Vi började få olika sjukdomar och virus och fick kortare livslängd. Ytterligare några tusen år senare, nämligen på 1950-talet hände ännu något. Syntetiska kemikalier! Vår mat började sakta men säkert att fyllas med olika tillsatser som smakförstärkare, konserveringsmedel och färgämnen. Vi började också att äta betydligt mer raffinerade kolhydrater och fetter, så som vitt mjöl, socker och margarin (oljor). I samband med detta slutade vi också att röra på oss i den mån som vi gjorde förr. Och vad hände? Diabetes, cancer och allergier. En sjukdomsbomb! Idag har många människor någon form av allergi och nästan alla känner någon som har eller har haft cancer. På inte ens 70 år ska vi ha anpassat oss till "konstgjord mat". Det går inte ihop, det är för kort tid för människoarten att anpassa sig på. Självklart bombarderas vi med sjukdommar!
 
Vad är då så dåligt med jordbruk? Om jag förstod Tom rätt så är det att vi kramar ur jorden all dess näring. Jorden består av tusentals mineraler, men när man brukar jorden ger man bara några få mineraler tillbaka. Och idag är tyvärr det man "ger tillbaka" inom traditonellt jordbruk konstgjort. Vilket gör jorden ännu mer mineralfattig. Det dom flesta vet är att om man jämför en ekologisk broccoli med en "vanlig" broccoli så innehåller den ekologiska mer näring per kalori. Men om man istället skulle jämföra en ekologisk broccoli med en broccoli odlad innan 1950, så innehåller den senare betydligt mycket mer näring. En broccoli odlad för hundra år sedan innehöll t. ex. 50% mer järn än en ekologisk broccoli av idag. Helt sjukt! Vi kommer aldrig att få tillbaka den höga näringstätheten maten hade då. Iallafall inte under våran livstid.
 
En man som satt i publiken berättade att han hade jobbat inom livsmedelsverket (tror jag det var) i över 20 år. Han jobbade med att inspektera bondgårdar och han berättade något hemskt. Nästan alla kor inom köttindustrin (utom den ekologiska) har leverskador. Men det märks inte på köttet, så därför hör man aldrig talas om det. Anledningen till att de har leverskador är för att de får äta importerade sojabönor. Kor är inte byggda för att äta bönor, de är byggda för att äta gräs. Usch vad hemskt! Som Tom sa under föreläsningen: Dagens köttindustri är som koncentrationsläger för djur! Det är därför man ska äta så mycket vilt som möjligt och välja ekologiskt om man köper boskapskött. På de ekologiska bondgårdarna får korna iallafall äta vad de är ämnade för, gräs och hö!
 
Vad äter man då inom raw food? Bland annat frukt, grönsaker, och bär. Nötter och fröer av alla de slag. Speciellt chiafrön som innehåller mycket omega-3. Många raw food:are är vegetarianer, men man kan äta djur också. Men ingenting får värmas över 42 grader, som sagt. Vi fick smaka på en gröt gjord av chiafrön och mandelmjölk, en grön smoothie med bl. a. spenat, mango och avocado samt en salladsdressing (den var jääättegod!).
Tom gav råddet att ingen borde leva helt på raw food, men ungefär 50% tyckte han var en bra fördelning. Speciellt under sommaren då kroppen är inställd på att rensa ur. Under vintern är den istället inställd på att samla på sig. Om man tänker efter så är man ändå mest sugen på lätt mat under sommaren. Iallafall jag :P 
 
Ja, det var lite kort om den föreläsningen/smaka-ny-mat kvällen. Plus lite av mina egna tankar kring det hela så klart :) Jag kan säga att jag lärde mig jättemycket av den korta föreläsningen och gillade maten vi fick smaka på. 
 
Jag avslutar med ett citat från restaurangen Zest i Karlstad (där föreläsningen hölls) som bara serverar ekologisk mat och mycket raw food:
 
 
"Try some organic food, or as your grandparents called it: food"
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0