Tona håret med kaffe?

 
Jag älskar att färga håret! Jag tycker det är så kul att exprimentera både med frisyrer och färg. Eller, jag gjorde det i alla fall. Nu är det ungefär två år sedan jag färgade håret sist och jag tror inte att jag någonsin kommer göra det igen. Det "tråkiga" med att vara intresserad av och läsa mycket om kemikalier och gifter i vardagen är att man inte kan roa sig med nagellack, doftande hudkrämer och volym-shampoo som man kunde innan man visste saker och ting. Eller, kan kan jag, men jag vill inte. Har man en gång lärt sig någonting går det inte att o-lära sig det. Därför vill jag inte köpa det mesta som erbjuds i affären. Jag vet vad det är jag utsätter mig själv och naturen för om jag skulle använda dessa produkter.
 
Men misströsta inte ni som också har börjat inse att det där med nagellack och hårfärg nog inte är så bra eller ni som redan vet det men inte kan leva utan att få uttrycka er personlighet genom hårfärg och smink; det finns alternativ!
 
Nagellack kan jag inte riktigt uttala mig om, för jag har inte provat några ekologiska sådana ännu och ekologiska shampon och balsam är mycket bättre för miljön och dig själv, men ändå inte nyttigt. Det är därför jag brukar varva med ägg-tvätt och nu på senare tid bikarbonat-tvätt. Men något jag kan uttala mig om och som fungerar lika bra som det konventionella alternativet är att istället för hudkrämer kan man smörja in sig med vegetabiliska oljor så som raps-, oliv- och solrosolja på fuktig hud. Gillar man väldoft kan man tillsätta någon droppe eterisk olja. Själv älskar jag lavendel :) Gillar man kokosdoft kan man smörja in sig med kokosolja, men kokosolja är ett mättat fett och är därför uppbyggd av stora molekyler som kan täppa till porer vilket gör det svårt för huden att "andas". Därför smörjer jag bara in mig med det nån gång ibland (kokosolja innehåller ändå massa nyttigheter!) speciellt på sommaren. Kokosolja fungerar som ett milt solskyddsmedel, just eftersom den liksom lägger sig till största delen utanpå huden. Ett tips till nästa sommar! :)
 
Och nu till någonting som jag testade under veckan - tona håret med kaffe! Jag tog överblivet kaffe som var drickbart. Ju starkare kaffe man brygger/kokar desto mörkare hår får man, vill man ha det riktigt mörkt ska det tydligen inte gå att dricka. Jag tog det som var över från att vi hade haft gäster här, vilket var cirka 7 dl, hade i 3 msk olivolja och hällde och masserade in det i hela håret. Ska tillägga att kaffet ska ha svalnat av innan man gör detta. Det gör ingenting om det är kallt :) Krama ur så mycket vätska du kan, sätt upp håret med en hårklämma eller hårsnodd, stoppa in i en badmössa och låt sitta i så länge du kan/orkar. Själv hade jag i det i ca fyra timmar. Tvätta sen ur som vanligt med shampo :)
 
Fungerade det? Avgör själva :)
 
 Före och efter.
 
 
 Och så här ser det ut en hårtvätt senare. Ingen jättestor skillnad och mycket försvann efter första tvätten (som det föresten gör med "vanlig" hårfärg också tycker jag) Men jag som alltid har stört mig på mitt grå-aktiga hår tycker att det ser mer brunt ut nu :)
 

Så här ser håret alltså ut efter att det är tonat med drickbart kaffe. Nästa gång ska jag koka riktigt starkt kaffe för att få det riktigt mörkt!
 
Ska bli spännande att se hur länge färgen håller i sig då :)
 

Första sommaren med ring

 
 
 
Det här är första sommaren jag bär ring och tittar man riktigt, riktigt noga kan man se en vit rand på mitt ringfinger. När vi förlovade oss i höstas såg jag fram emot sådana här små saker. Men det fanns en tid då jag inte gjorde det. När jag var yngre ville jag absolut inte gifta mig eller förlova mig. Fick panik av tanken att vara ringmärkt, inte bestämma över sitt eget liv. Men nu vet jag bättre. Nu vet jag att träffar man den rätte bestämmer man fortfarande över sitt eget liv. Man sitter inte fast som fågel i bur och man fortsätter att utvecklas. Fast nu tillsammans med någon. Tillsammans med den personen man vill leva resten av sitt liv med. Och istället för rädsla och panik känner jag förväntan och glädje över allt som komma skall. Bröllop, smekmånad, bröllopsdagar att fira. Och nu i början något så litet som en solbränna runt min ring.
 
 
 

Ett skäl till att införa mer vegetariskt i sin kost

 
Jag är inte vegetarian men jag äter väldigt mycket vegetariskt och veganskt. Något jag började med på allvar efter nyår. Jag har försökt flera gånger i mitt liv att bli helvegetarian men jag klarar inte av det. Blir väldigt trött och känner att jag inte får i mig allting jag behöver. Men så vid nyår gav jag mig själv ett nyårslöfte: jag ska äta mer vegetariskt och också införa mer veganskt i min kost! Och göra det på riktigt den här gången! Inte bara ersätta kött med substitut så som sojafärs och quorn utan verkligen läsa på och ta reda på vad man kan äta istället ur växtriket.
 
Anledningen till att jag har försökt bli vegetarian i omgångar är av etiska skäl. Har aldrig gillat tanken på att äta någonting dött, någonting som en gång har levt men som fått sätta livet till för min skull. Jag har fiskat några gånger och en gång fick jag upp en fisk. Då grät jag för att jag bar skulden för den varelsens död och kände mig som världens hemskaste människa. Jag klappar sällan ihjäl myggor och knott och tittar alltid ner i marken för att inte trampa på för många myror när jag går i skogen. När jag var liten kunde jag inte äta någonting med ögon så som kräftor och det är först på senare år som jag kan ta obesvärat i rått kött utan att få kväljningar.
 
Varför är jag då inte vegetarian eller vegan? Jag har liksom insett att det är livets gång. Vissa av oss varelser här på jorden är köttätare och måste så vara för att allting ska gå ihop. Elton Johns låt "Circel of Life" spelar ofta i mitt huvud när jag tycker det är svårt att äta någonting som en gång har levat. Och enligt mig och min livsfilosofi tycker jag inte att man kan leva i samklang med naturen här uppe i Norden som vegetarian eller vegan utan att behöva importera stora delar av sin föda för att få en mångsidig kost innehållande allt man behöver.
 
Men jag tänker som så att man kan leva på största delen vegetarisk och vegansk föda. Och jag tror att både jorden och vi människor (fysiskt och psykiskt) skulle må så mycket bättre om vi la mer grönt på våra tallrikar. Och att när vi väl äter kött, fisk eller fågel ser till att välja ekologiskt. Det är dyrare, men ska det inte vara så? Är det inte värt att betala en högre summa för ett djur som har levt ett bra liv?
 
Här nedanför lägger jag upp en kort video, cirka sju minuter, som jag tycker alla borde se. Kvinnan i filmen är en skådespelerska som har hyrts in för att visa hur företagen lurar oss genom det de skriver på förpackningarna och varför vi fortsätter att äta kött från djur som vi vet har haft ett dåligt liv.
 
Men det hon säger är sant, det är så här det går till. Publiken är också riktigt och deras reaktioner.
 
 
 
Jag säger inte att min livsfilosofi är den rätta, alla måste få leva sitt liv som de vill, och jag måste bara tillägga att jag har sådan stor respekt för vegetarianer och veganer. Ni behövs i denna köttätande värld!
 
Det finns många anledningar till att dra ner på sin köttkonsumtion och det här är en.
 
Koncentrationsläger för djur är ingenting jag vill stötta, och det tror jag inte ni vill heller <3
 
 
 

Barnvakt och gammaldags ideal

 
Nu har det varit tyst här ett bra tag och det har sin förklaring! 
Jag har nämligen varit i Torsby och bland annat varit barnvakt till Alva :) Mamma Malin har fått jobb som lärare och pappa Niclas jobbar som vanligt i Norge måndag till torsdag och Alva har ännu inte börjat på förskolan.
Vi har sjungit och dansat och läst böcker. Vi har också varit ute och lekt mycket och klappat katter!
 

 
På torsdagen åkte jag upp till svärmor och stannade där till lördag. Det var jättetrevligt! Vi pratade och lagade mat och hade det jättemysigt :)
 
 
Hon håller på att lägga plåttak på sitt hus med hjälp av en man som heter Bertil.
 
 
 
Svärmor hittade flera gamla tidningar när de bröt upp taket och jag vill avsluta detta inlägg med att varna alla för att mata huggormar med snus samt att understryka det självklara att en kvinna bara får skilja sig om hon känner att hon är en dålig hustru. Att mannen har våldfört sig på frun räknas icke som ett socialt accepterat skäl till skilsmässa!
 

Vore jag ett skogsväsen så hade jag en ring av klöver

 
 
 
Jag hade en klänning av mossa och lingonris i håret.
Jag sov i en trädkrona och levde av rötter och bär.
 
Vore jag ett skogsväsen så hade jag en ring av klöver.
 

Glutenfria piroger

 
I förrgår bakade jag glutenfria piroger för första gången. Jag använde mig av det HÄR receptet. Det står väldigt utförligt och bra hur man ska gå till väga. Det enda jag kan tillägga är att det är en väldigt skör deg så man får vara väldigt försiktig när man för över dem på plåten.
 
 
Jag gjorde dubbel sats så att jag fick 16 piroger. I hälften hade jag en trattkantarellröra. Jag stekte trattkantareller jag hade i frysen tillsammans med sharlottenlök och gräslök. Sen skar jag två mozzarellaostar i mindre bitar och la på röran. Gott! Men nästa gång tror jag att jag ska göra svampstuvning :)
Resten fyllde jag med spenat och fetaost. Jag stekte fryst spenat, saltade och pepprade och sen smulade jag fetost över. Den kombon blev riktigt god om jag får säga det själv!
 
 
 
 Smaklig spis! :)
 

I näckrosdammen

 
 
 
Jag minns en resa vi gjorde när jag var 12 eller 13 år. Vi bilade genom Europa och fick se så mycket på vägen. Vi stannade i Paris och besökte Eiffeltornet och Notre Dame, vi tältade bredvid en vingård, vi gick på en fransk byfest och åt på McDonalds i Andorra. Vi besökte också Monets trädgård, den vackraste trädgård jag har sett. Grönska och fantastiska näckrosdammar.
 
 
 
 
 I viken till höger om stugan växer det näckrosor och bakom udden finns det ännu fler. Det är så ljuvligt att ro bortom udden en stilla sommarkväll och sakta glida in i näckrosskogen. Jag brukar låtsas att jag sitter i Monets näckrosdamm och tittar upp mot den vackra, gröna bron där det kanske står ett bröllopspar. Det gjorde det den dagen vi var där för över 10 år sedan.
 
 
 
 
Det blev ingen roddtur bakom udden i sommar, men till viken rodde jag en kväll. Och där hade näckrosorna börjat slå ut. Kanske får jag se Monets näckrosdammar igen. Eller kanske har jag en egen en dag. Men till dess ror jag ut till näckrosorna i Horrsjön och drömmer mig bort till den vackraste trädgård jag har sett.
 
 

Blåbär

 
 
 
Idag tog jag mig i kragen och gjorde någonting jag har tänkt göra länge; plockade blåbär.
Jag satte mig på en buss, iklädd skogsmulle-outfit med de finaste, prickiga gummistövlarna, åkte till Kronoparken och traskade in i skogen. Det bara måste finnas blåbär i en sådan stor skog. Och det gjorde det!
De var riktigt stora och fina. Jag höll mig ganska nära stigen, så kanske var de gödslade med hundkiss ;)
 
 
 Ett kronoparksblåbär :)
 
 
På tal om hundar. När jag satt där i blåbärsriset hörde jag hur det började luffsa bakom mig. Jag vände mig om och såg hur två stora hundar kom emot mig. Först blev jag lite rädd, men jag såg ganska snart att de var snälla. Den ena gick med bestämda steg fram till mig och började pussa mig i ansiktet och i nacken :)
Ägaren kom ganska snart och ursäktade sig med att det inte brukar vara några människor här, kopplade hundarna och vandrade vidare.
Själv satte jag mig och åt min matsäck; glutenfria piroger från igår.
Jag gjorde hälften med spenat och fetaost och hälften med trattkantareller, lök, gräslök och mozzarella. De blev riktigt goda! Lägger ut recept imorgon :)
 
 
 
 
Jag plockade i ungefär tre timmar och fick ihop en "glassbytta". Jag plockar ganska noga och rensar medans jag håller på, så andra hade säkert fått ihop mycket mer på de timmarna. Men jag fick i alla fall en dag i skogen och äta matsäck (Allting smakar så gott utomhus!) och det är inte fy skam.
Under veckan nu ska jag köpa mig en bärplockare. Plocka för hand är härligast, men jag vill få lite mer lön för mödan ;)
 
När jag kände mig klar runt två-tiden gick jag bort till Ronja, Robin och Tyr och hälsade på en sväng. Det var jättetrevligt! Det måste vi göra om snart igen :)
 

Supermåne

 
 
I söndagskväll var det fullmåne. Och inte vilken fullmåne som helst, utan en supermåne.
Jag tror en supermåne är en fullmåne som inträffar samtidigt som jorden och månen är så nära varandra de kan vara. Det är därför den verkar så stor. Det är i alla fall vad jag har hört.
 
Jag blir väldigt påverkad av månen. Kan inte sova när fullmånen lyser utanför fönstret. Ändå kopplar jag aldrig sömnlösheten med att det är fullmåne förän efteråt. Det brukar vara Mats som påpekar att det har varit fullmåne när jag klagar över att jag inte har kunnat sova.
 
Men jag är inte lika påverkad nu som jag är under hösten och vintern. Vet inte varför. Har nästan glömt hur det är att ligga vaken och inte kunna sova. Det är skönt, men ändå vill jag inte förlora kontakten jag tycker att jag har med månen de nätter då jag inte kan sova. Som att hon kallar på mig på något sätt. Hoppas den känslan kommer tillbaka i höst. Fast samtidigt skulle det vara härligt att slippa sömnproblem.
 
Kanske jag kan lära mig att känna kontakt ändå?
Att känna att hon vakar över mig istället för kallar på mig, och sova tryggt med den vetskapen.
 
 
 
Nog är hon mäktig alltid.
 

Bananpannkakor

 
Tänkte tipsa om något som är lika gott som det låter: bananpannkakor!
 

Allt du behöver är:
4 ägg
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
 
Mosa bananerna i en bunke (går lättast om du använder en stavmixer), knäck i äggen och blanda till en smet. Ha i salt och vaniljpulver. Vaniljpulver brukar stå där vaniljsockret står i mataffärerna.
Stek i smör eller kokosolja på medelvärme. Steker man i kokosolja blir de extra smarriga!
 
Servera med bär och grädde, glass eller en stooor klick keso (vill du äta vegetariskt så kolla att du köper en keso med ystenzym istället för löpe) :)
 

Augusti

 
 
Åttonde månaden i vår gregorianska kalender.
 
Döptes först till "Sextili" därför att det var den sjätte månaden när mars var den första på året. Men sedan ungefär år 700 f.K. är det den åttonde månaden och den är numera döpt efter den romerske kejsaren Augustus.
 
Förr kallades augusti för skördemånaden i Sverige. Det är nu man kan börja skörda det man sådde i våras.
 
Hoppas du blir varm, augusti, och att det är många härliga bad-dagar kvar!
 
 

Mer frågor :)

 
Japp! Här kommer då 15 frågor som jag hoppas att Madeleine svarar på :) Och att ni andra går in och läser hennes svar på http://www.tut.blogg.se :)
 
 
1.  Vilket är ditt bästa sommartips? Vad tycker du är det bästa och roligaste man kan göra under sommaren?
 
2.  Vad tycker du är godast: blåbär eller smultron?
 
3.  Har du någon favoritartist/-artister? Vem/vilka i sådana fall?
 
4.  Vad har du för kläder på dig?
 
5.  Vilket är ditt bästa hösttips? Vad tycker du är det bästa och roligaste man kan göra under hösten?
 
6.  Hur tillverkar man glass?
 
7.  Vilken är den senaste bilden du tog?
 
8.  Kan du berätta om den bästa boken du någonsin har läst?
 
9.  Vilket är ditt bästa vintertips? Vad tycker du är det bästa och roligaste man kan göra under vintern?
 
10.  Vilken är din favoritblomma och varför?
 
11.  Finns jag?
 
12.  Knycklar eller viker du ihop ditt toalettpapper?
 
13.  Kan du ta kort på den fulaste minen du kan göra och visa?
 
14.  Vilket är ditt bästa vårtips? Vad tycker du är det bästa och roligaste man kan göra under våren?
 
15.  Gillar DU rosa bananer?
 

Om det är någon annan som vill svara på frågorna så får ni självklart det också! :)
 

Frågor från Madeleine :)

 
Åh vad kul! Madeleine (eller Tut som hon också kallas) har skrivit 15 frågor till mig :D 
Det här är första gången jag svarar på sådana här frågor om mig själv.
Iiiiiii, nervöst men kul!
 

Nu kör vi!
 
1.Vad är hela ditt namn?(Efternamn,förnamn och andra namn)
Svar:  Jennifer Maria Ekroth
 
2.Favorit mat?
Svar:  Oj, vad svårt! Måste nog svara en gammal barndomsfavorit: Stuvade makaroner och falukorv. Det är goda grejor det! :)
 
3.Vad gillar du med sommaren?
Svar:  Allt! Är verkligen en sommarmänniska. Fast det är klart, fläckflugor och värmebölja är mindre kul :P Måste jag välja en sommarfavorit blir det: bada!!
 
4.Kaka eller saft?
Svar:  Saft! (Attans bananer... nu blev jag sugen på det och vi har ingen saft i kylskåpet -_-)
 
5.Favorit djur?
Svar:  Fjäril :)
 
6.Vad gör du på din framtid?
Svar:  I framtiden hoppas jag att jag fortfarande är tillsammans med Mats och att vi bor i ett fint litet hus med stor trädgård :)
 
7.Vem skrev du till sist?
Svar:  SMS: Svägerskan Malin, FB: Kompis Marie, Mail: Farmor Maud, Brev: Gammelfaster Eivor :)
 
8.Vad gör du just nu?
Svar:  Ligger på mage tvärs över sängen och svarar på awesome frågor :D
 
9.Vad känner du nu?
Svar:  Lycka, törst och trötthet (gick nyss till Mariebergsskogen och tillbaka!)
 
10.Senaste bilden du tog?
Svar:  Den här mobilbilden på en söt liten kulting i Mariebergsskogen :)
 
 
 
11.Vad har du för kläder på dig?
Svar:  Fabulös kort, blå kjol tillsammans med en lika fabulös lång, rosa t-shirt som det står "Diggiloo personal" på :D
 
12.Böcker eller filmer?
Svar:  Oj, oj! Ännu svårare att svara på än favoritmat-frågan :O Men jag måste nog säga böcker. De kan man läsa var man än befinner sig.
 
13.Dator eller Kameran?
Svar:  Shit! Vilka frågor :P Men jag svarar datorn. 
  
14.Och varför de du valde på fråga 13?
Svar:  Om jag inte hade någon kamera hade jag nog "skapat" på något annat sätt :P Gillar t. ex. att måla :)
 
15.Gillar du rosa bananer? ^^
Svar:  Ja! Vem gör inte det?! :O
 
 
Hihi, vilka roliga frågor :D
Nu ska jag knåpa ihop några till Madeleine! Kanske snor lite från de här frågorna, för min fantasi har tagit slut :P
 

För hundra år sedan

 
 
När man är i stugan känns det ibland som att man har rest tillbaka i tiden. Sådär en hundra år. Det är bara gasolspisen och solpanelerna som avslöjar att man är kvar i 2000-talet.
Vi lever enkelt. Tvättar oss i sjön, går på utedass, läser, ror och badar. Ingen tv eller dator. Ett litet, litet gasoldrivet kylskåp, annars är det jordkällaren som gäller.
 
 
Jag tänker ofta på svunna tider. Tidsåldrar som jag inte har upplevt men som ändå känns som minnen på något sätt. På hur de levde. De som var så lika oss men ändå levde ett helt annat liv. Hårdare på många sätt, lättare på andra.
 
 
Jag tänker på min morfar som föddes 1905, fattig. Han fick växa upp på stampat jordgolv och slutade sina dagar med att flyga. Jag tänker på hans syster som, så vitt vi vet, fortfarande lever och är 106 år. Vad har hon fått uppleva längs vägen?
 
 
Jag är glad att jag lever nu.
Men ändå, ibland undrar man hur det hade varit att leva i en annan tid...
 

Utflyttningsfest och makaron-tips

Igår kväll var jag och Mats på Malins och Niclas utflyttningsfest. Det var suuuuperkul! Jag drack förstås alkoholfritt. Hittade ett ekologiskt, alkoholfritt svartvinbärs"vin" på systemet. Det var gott i början men sen tyckte jag att det blev för surt.
 
Nu till någonting helt annat! Jag ääääälskar stuvade makaroner! Eller mjölkmakaroner som vi sa när jag var liten. Men jag har inte kunnat äta det på jättelänge på grund av kass mage och nu när jag har bestämt mig för att inte äta något gluten på åtminstonde sex månader känns det som att jag har tackat nej till denna läckerhet för alltid. Har nämligen provat att stuva glutenfria makaroner flera gånger, men har inte fått något bra resultat. Men så igår hittade jag en ny, billigare  förpackning (ny för mig i alla fall) med glutenfria makaroner på Hemköp i stan. Så här såg den ut:
 
Ja, minus mitt fejs då förstås... De här makaronerna är gjorda på bara majsmjöl och vatten och ett litet hopp tändes i mig; Kanske de går att stuva?
 
 Hmmm, hur smakar ni tro?
 
 BÄST FÖR ER ATT NI GÅR ATT STUVA!!!!!!!
 
 
Och det gick de! De smakade typ exakt som "vanliga" stuvade makaroner. Halleluja!! Dessa ska jag fortsätta köpa kan jag säga!
 
De smakade nom nom nom!
 

Bönbiffar

 
 
Nu är det jättelänge sen jag la ut något vegetariskt eller veganskt recept här på bloggen och det beror på tre saker:
 
1. Jag är inte duktig på att laga mat och har aldrig "uppfunnit" något recept i hela mitt liv, så därför blir det bara att jag länkar till något recept jag hittat på internet.
 
2. Jag kan inte för mitt liv få mat att se aptitlig ut på bild!
 
3. Jag glömmer att ta kort på maten...
 
Nu är det här ingen matblogg, men jag har fått efterfrågningar efter vegetariska recept (från mamma, hihi) och jag tycker själv det är inspirerande att se olika maträtter på bloggar. Så jag ska försöka lägga ut recept jag hittar och gillar lite då och då!
 
Idag var det en sådan där dag då kylskåpet var fullt med saker som jag inte visste vad jag skulle göra med. Men efter ett tag började en vision ta plats i mitt huvud. Jag hade massa kikärtor över från tidigare i veckan och tänkte att jag skulle göra bönbiffar! Så jag köpte bara en förpackning svarta bönor, resten hade jag hemma. Till biffarna gjorde jag en tomat- och basilikasallad, en créme fraiche-sås samt en egen spenatpesto. Oj, vad gott det blev om jag får säga det själv! Biffarna smakade och såg ut som hamburgare, så det ska jag och Mats testa att äta dem som någon gång. 
 
 
Bönbiffar 3-4 pers:
Jag har utgått från det HÄR receptet, men eftersom jag gjorde lite förändringar skriver jag upp "mitt" recept.
 
1 förpackning blötlagda kikärtor
1 förpackning blötlagda svarta bönor
2 ägg
4-5 msk majsstärkelse
1 msk torkad koriander
1 msk torkad spiskummin
1 liten schalottenlök
salt, peppar och vitlökskrydda
 
Skölj av ärtorna och bönorna noga i kallt vatten. Lägg i en bunke tillsammans med ägg, majsstärkelse och kryddor. Mixa till en slät smet med stavmixer. Skär löken i mindre bitar och lägg i bunken. Mixa slätt. Smaka av med salt, peppar och vitlök. Smeten ska vara väldigt lös och kladdig. Klicka ut i en varm stekpanna och forma till biffar. Stek på medelvärme tills undersidan har stelnat, då vänder du på dem och steker lite till.
 
 
Spenatpesto:
Nu vet jag inte vilka kriterier som gäller för en pesto, men jag kallar den för pesto :)
 
1 näve cashewnötter (blötlagda i minst två timmar)
1 näve spenat
1-2 msk rapsolja
1 pressad citron
salt, peppar
 
Lägg allt i en liten bunke och mixa samman med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
 
 
Tomat- och basilikasallad:
Dela alla körsbärstomater i en liten förpackning i fyra delar. Klipp ner färsk basilika och ringla på balsamvinäger. Done!
 
Créme fraiche-sås:
Krydda en burk créme fraiche med örtsalt. Done!
 
 
 
Kan inte fatta att jag gjorde en kylskåpsrensning nästan helt på idéer jag fick upp i huvudet :O Och jag lovar, det smakade gott!! Jag och Mats är fortfarande i chock, haha!
 
Är det bara jag eller är ni fler som känner er så där löjligt stolta när ni har gjort någonting ni trodde att ni aldrig skulle klara av? Seriöst, känns som att jag har hoppat utför en klippa och upptäckt att jag kan flyga eller någonting liknande! Tror jag måste gråta en skvätt av lycka :' )
 
Godnatt!
 
 
 

Vår första lilla skörd

 
 
Nu börjar vi närma oss skördetider!
 
Som jag har nämnt förut så har jag och Mats inte så mycket på balkongen i år, eftersom vi alltid åker bort på somrarna. Men lite har vi: en gräslökstuva som jag fått av Eivor och en basilikaplanta som jag köpte i vanliga mataffären och satte i jord får någon vecka sedan. Båda har växt bra och vi har kunnat gå och ta av dem när vi behövt gräslök eller basilika. Men nu börjar det bli lite mycket på dem, vi hinner liksom inte med, och då tänkte jag försöka att frysa ner dem färska. Jag har sparat sådana där små svarta pappförpackningar som de frysta örterna man köper ligger i, tror det är Findus örter, och jag klippte helt enkelt ner gräslöken och basilikan i mindre bitar, la dem i förpackningarna och stoppade in i frysen. Både gräslöken och basilikan på båda bilderna fyllde ungefär en förpackning var. Jag kan inget om sådant här och var lite för lat igår för att googla om man kan göra så här utan att förvälla, så det ska bli spännande att se hur det blir!
 
 
 Årets första basilikaskörd :)
Både den och gräslöken växer så det knakar, så förhoppningsvis kan vi skörda fler gånger!
 

Osynlig gäst

 
 
För några kvällar sedan satt jag och Mats på vår inglasade balkong under ovädret och kollade på blixtar. Då hände något underligt. Sakta men säkert regnade det fram ett par fotspår på den delen av balkongen som inte är inglasad.
 
Det var inte som vanliga fotspår, utan som ni kan se var de liksom ifyllda. Finns säkert en logisk förklaring, men jag kan inte hitta någon. Vi hade nyss kommit hem från Filipstad också så ingen hade varit på balkongen på flera dagar, ifall det på något sätt kan finnas fotspår kvar från innan. Men varför bara två? Man måste ju ta sig ut dit och det borde lämna fler fotspår. Man kan liksom inte hoppa dit. Och hur kan de vara ifyllda?
 
Är det någon av er som har en förklaring?
 
 
 
Kanske finns det ingen logisk förklaring. Kanske var det någon osynlig själ som också ville titta på ovädret och tyckte att man har sådan bra utsikt från våran balkong. En fin tanke...
 
 

Sista semsterveckan

Efter att vi kommit hem från Filipstad satte vi oss på tåget och åkte upp på ett kortbesök i Torsby!
Vi kunde inte stanna längre än till onsdagen eftersom Mats har hoppat på ett träningsprogram under sommaren. Men vi gjorde det bästa av de två dagar vi var där, fick till och med in ett träningspass! Jag joinade Malin som håller på att träna bort mamma-magen. Tänkte att jag kan ju träna bort den innan jag blir gravid, så har jag det gjort ;)
Vi fick skjuts tillbaka till Karlstad av snälla Magnus. Marie följde med också med massa kläder och allt annat hon vill ha här i Karlstad. Om ungefär en och en halv vecka flyttar hon in hos oss och ska börja på gymnasiet som ligger jämt bredvid vårat lägenhetshus! Hon ska gå fotolinjen och hon kommer bli en suverän fotograf (Det är hon redan!) ! :)
 
På fredagen åkte vi tillbaka till Filipstad för på lördagen var det dags för sista födelsedagskalaset för mina tremänningar; Christoffer och Daniel. De fyllde 17 och 15 år i år. Tänk vad fort tiden går! Det var ett jättekul kalas! Vi badade och åkte golfbil och vi fick så gott fikabröd (som alltid!). Deras mamma Catarina är jätteduktig på att baka! Jag behövde inte ens ha med mig eget, hon fixade glutenfritt till mig :) Jättesnällt! Efter badet fick vi korv med bröd och när vi sulle åka tog Daniel med oss till växthuset och vi fick med oss två olika sorters gurkor och en vit hängpaprika som han har odlat. Det var jättegott alltihop och nu finns det inte mycket kvar :)
 
Så! Då var sista semesteruppdateringen avklarad. Det är väl det här vi har pysslat med; måla stuga, bada och för Mats, som har varit mest i Karlstad, har det varit hård träning tre dagar i veckan. Och det har gett resultat! Go go Mats!
 
Men nu återgår vi till vår vardag. Mats har börjat jobba igen och jag är tillbaka i "hemmafru-mode" och städar och tvättar och lagar mat :P
 
Och bloggar förstås :)
 
 
Alva och morfar Börje tog sig en tur på fyrhjulingen när vi var i Torsby :)
 
 

Hundvakt

 
Förra helgen var jag och Mats hundvakt åt farmor. Hon, mamma, pappa, min farbror och farbrors fru var ner till Falkenberg för att se på den årliga revyn.
 
Jag, Mats och My tog med oss matsäck och åkte upp till stugan på lördagen. Det var jättehärligt! Både Mats och jag badade.
 
 
My också, men henne fick man lura i genom att leka apport :P
 
 
På söndagen kom den första åskan och Mats som är åsktokig insisterade på att vi skulle sitta ute på altanen och kolla. Inte mig emot (så länge åskan håller sig på avstånd).
 
 
Mysan var inte ett dugg rädd, utan var med oss ute hela tiden. Men hon ville gärna sitta i knä :)
 
Två som är facinerade av åskan :)
 
Sen på söndag kväll kom farmor hem igen och My var så glad att se sin matte! Mysan skötte sig jättebra under helgen, var bara lite ledsen på lördagsmorgonen när matte åkte iväg.
 
Jag och Mats sov hos mamma och pappa den kvällen och åkte hem till Karlstad på måndag morgon.
 
För att fortsätta vidare på andra äventyr... ;)
 

RSS 2.0