Raw food-bakelser

 
Provade mig på att göra lite nyttigare "bakelser" igår, helt utan vitt socker. Bara socker i form utav dadlar. Hela receptet kan ni läsa här. Ja, jag vet. Ännu ett recept från evelinasekologiska.se, men hon gör mycket goda grejor! Så det blir nog inte sista gången jag prövar recept därifrån. Tänkte faktiskt baka ett bröd i helgen från hennes blogg.
 
Och som ni kanske har märkt om ni kollat in receptet så ser hennes bakelser mer aptitliga ut än mina geggiga bollar. Kan verkligen inte få mat att se lockande ut. Men huvudsaken är ju att det blir gott. Och det blev dessa! De är helt veganska också :)
 
Ser ni hjärtat?! :D Såg det inte förens nu! Ett litet lingonhjärta <3

Citronbad

Igår hade jag en riktigt härlig stund där jag satt i fotbad gjort av vatten, citronhalvor, havssalt och eterisk olja lavendel. Egentligen skulle det varit torkade lavndelblommor, men det hade jag inga!
 
Tog "receptet" HÄRIFRÅN, Evelinas ekologiska blogg. Där kan ni också läsa vad de olika komponenterna är bra för.
 
 
 
Satt i länge, länge, tills vattnet var kallt och fötterna som russin. Sen smörjde jag in dem med en blandning av sheasmör och olivolja (sheasmör är väldigt drygt, så det räcker med lite. Tog ungefär en tesked.) och ett par droppar eterisk olja lavendel, som verkar lugnande för hud och sinne. Har man förhårdningar kan man fila fötterna medans de är mjuka och sen smörja in dem. Men när man smörjer in sig med naturliga oljor och inte syntetiska krämer, så gäller regeln att huden måste vara fuktig när man smörjer in. Fukt binder oljorna, annars lägger de sig bara utanpå. Men sitter man i nog länge i fotbadet så har man nog arbetat upp en bra fuktbalans i huden.
 
 
Gjorde även ett ångbad åt ansiktet med hett vatten och skivade citronskivor i, som jag satt lutad över i 10 minuter. Efter det la jag min favoritsansiktsmask gjord på honung och havregrynsgröt. Också inspirerad av Evelinas blogg. Både honung och havre fungerar renande och läkande på huden. Fast nästa gång ska jag ha i någon olja också. Man kan känna sig lite torr i ansiktet efteråt, eftersom det som sagt är en väldigt renande mask.
 
Det var en härlig dag i alla fall. Vad det gör mycket när man tar hand om sig själv. Det kan vara något så litet som att tvätta håret eller något lite större som att gå till frisören. Det lyfter sinnet när hud och hår mår bra. Jag ser mig inte som fåfäng (men det kanske jag är?) utan jag vill bara att allt i och på min kropp ska må bra. Det behöver inte se bra ut, bara det mår bra.

Magisk måne

 
 
Ikväll händer något alldeles speciellt. Något som inte har hänt på 19 år. Det är andra nymånen på en och samma månad. En nymåne är motsattsen till en fullmåne, väldigt tunn och syns knappt, så alltså är månen på bilden ingen nymåne (det är för övrigt inte månen, utan solen som jag har "mixtrat" lite med ;) )
 
Många anser att 2014 är ett alldeles speciellt år, eftersom det har börjat så magiskt. Den började med en nymåne på 1:a januari och nu kväll är alltså den andra nymånen här. 
På engelska kallas den för black moon och markerar starten på någonting nytt. Kanske är 2014 ett sådant år? Början på någonting nytt, ett nytt kapitel.
 
Jag bär på en hemlig önskan och hoppas av hela mitt hjärta att det är det som ska hända i år. Att det är det nya som ska komma. Inget skulle göra mig gladare.
 
 
Så ut med er ikväll och kolla på månen om ni har möjlighet :) Här är det mulet, så jag har väl inte jättehöga förhoppningar om att få se den :P

Andas ut


Biblioteksdrömmar

 
När jag drömmer om ett framtida hus så ser jag framför mig ett litet bibliotek. Ett litet bibliotek med öppenspis och öronlappsfotöljer, med mörkröda väggar och bokhyllor som går ända upp till taket. Och alla bokhyllor är fyllda med böcker, från alla möjliga genrer. Det ska finnas något för alla där; fantasy, barn, fakta, deckare. De stora fönstrena ska vara inramade av tjocka, mörka gardiner och prydnandsakerna ska vara av guld eller mässing och överallt ska det stå vackra, svartvita foton.
 
 
Jag läser mycket böcker, och köper. Samlar till vårt framtida biblotek. Är det någon bok jag gillade att läsa åker den in i bokhyllan. Den börjar bli ganska full nu. Böckerna börjar sakta men säkert tränga sig på de hyllor som bara består utav prydnandssaker i nuläget. De böcker jag inte fastnade för och inte vill läsa igen får tyvärr ingen plats i hyllan. Om jag inte redan har köpt den förståss. Men jag brukar få låna böcker av många så jag kan provläsa dem innan jag bestämmer om de ska få finnas i det framtida biblioteket eller inte.
 
Jag tänkte att jag skulle börja med en slags bokrecension här på bloggen (jepp, ännu en "gren" :P ). Dels för att komma ihåg vilka böcker jag ska köpa till det framtida biblioteket och kanske också för att få någon intresserad av just den boken. Vem vet? Det finns så mycket böcker i världen man aldrig har hört talas om och som kanske är perfekt för just en själv. Hade inte tänkt att jag skulle sätta några betyg på böckerna, eftersom jag gillar allihop (de ska ju inhandlas någon gång) utan bara rättt och slätt berätta vad den handlar om och varför jag fastnade för den. 
 
Jag tänkte börja med den senaste boken jag läste ut: Barnmorskan i East end. En bok jag har fått låna.
 
 
Boken är skriven av Jennifer Worth och handla om hennes liv som barnmorska i 1950-talets London. Historien är alltså verklighetsbaserad och otroligt facinerande. Jag tycker den ger både glädje och sorg till den som läser och nästan varje kapitel fångade mitt hjärta. Hon beskriver förlossningar i detalj (ordlista förekommer längst bak i boken, för det används ganska mycket fackspråk) och verkar har varit med om det mesta: för tidigt födda, sätesbjudningar, havandeskapsförgiftning. Hon jobbade även ett tag inom äldrevården under dessa år och det är hjärtskärande att läsa om vilka förhållanden de flesta levde i.
 
Hemmaförlossningar var standard på denna tiden och en sjukhusförlossning skedde bara ifall man i förväg kunde se att barnets eller mammans liv var i fara. Förhållandena var enkla; två rum och kök (hur stor familjen än var) och utedass. Men ändå kan man nästan ta på glädjen som varje nybliven mamma utstrålar.
 
Två historier i boken berörde mig mest. Den ena om Mrs Warren som födde sitt barn i tjugoåttonde veckan och vägrade lämna ifrån sig sitt barn till läkarna. Hon bar istället barnet vid sitt bröst i en sjal i fem månader, matade den med droppar av sin modersmjölk varje halvtimme, och pojken överlevde!
Den andra historien är den om gamla Mrs Jenkins som var så fattig och sjuk att hon inte hade badat på flera år. När sjuksköterskorna skulle ta av henne skorna hade fötterna växt fast i dem och hon skrek av smärta när skinnet lossnade. Hon hade inte tagit av sig skorna på många år.
 
Dessa är bara två berättelser av många fler som berör och facinerar. Kan rekomendera den här boken till alla som är intresserade av sådana här verklighetsbaserade människoöden!
 
Jennifer Worth skrev tre böcker om sitt liv som barnsmorska i East end och den andra har nyss kommit ut på svenska. Den ska också införskaffas! Man kan även se en TV:serie baserat på dessa böcker på SVT. Den tycker jag också är superbra och kan rekomendera!
 

Söndag

 
Jag känner att den här bloggen grenar ut sig i många olika grenar och inte riktigt håller sig till en genre, men så är ju livet. Man har inte ett intresse, utan många olika som tar större eller mindre plats i ens liv. Man lär sig något nytt och helt plötsligt tar den informationen all plats i ens tankar. Och det vore ju inte min blogg om jag inte får uttrycka just de tankar och intressen som snurrar i mitt huvud just nu.
 
Hoppas ni har haft en trevlig söndag!

Hemmagjort rengöringsmedel

Något som länge har stått mig varmt om hjärtat och intresserat mig är hur man kan göra vardagen mer miljövänlig. Inom alla områden. Allt ifrån tvätt och städ, till föda, till mer "ytliga" saker som hårtvätt och deodorant. Komma tillbaka till naturen. Hur gjorde man förr? Inte gick alla omkring och var smutsiga. Det finns massa kunskap att hämta från föregående generationer och ett helt apotek i vår natur. All denna kunskap går förlorad och vi förlitar oss blint på kemikalierna.
 
I dagens samhälle tycker många att livet förr var osanitärt och smutsigt. Men då kan man ju vända på det och fråga: "Var de för smutsiga, eller är vi för renliga?"
 
Idag finns det tusentals olika produker att göra rent sitt hem med, när allt man egentligen behöver är såpa. Såpa är ett rengöringsmedel som framställs utav vegetabiliskt eller animaliskt fett, blandat med lut. Det har använts i hundratals år till skurning och annan rengöring. Man kan till och med diska i såpa!
 
Ett bra komplement till såpa är ättika. Ättika använder man traditionellt i mat när man vill ha en konserverande effekt. Likadant fungerar den i städningen, den håller bakterier borta. Är därför jättebra att använda på ställen där bakterier trivs som bäst; i köket och badrummet. Man kan hitta jättemånga recept på egengjort rengöringsmedel när man söker på nätet, men här är ett som jag har använt mig av den senaste veckan.
 
 
Egentligen behöver man bara vatten, ättika och såpa, men eftersom jag hade två antibakteriella eteriska oljor hemma hade jag i tio droppar var av dem också.
Jag blandade fem deciliter vatten med tre matskedar ättika i en tom sprejflaska. Sedan hällde jag på såpa så att det fick en liten tjockare konsistens. Ju mer såpa desto mer fettlöslig blandning, vilket är bra att ha i köket där det gärna blir fett. I den flaskan jag har i badrummet tänker jag inte ha i så mycket såpa (har kvar en gammal blandning av bara såpa och vatten där, och väntar tills den tar slut innan jag gör nytt medel) eftersom det inte blir så mycket fet smuts där, utan där vill man ju främst få bort bakterier.
 
 
Fungerar den? JA! Superbra. Tar bort fett och smuts, även intorkat. Men då får man låta medlet verka lite. Annars fungerar det nästan alltid med lite koncentrerad såpa på en intorkad fläck som vägrar att försvinna. Använder även den här sprejen på vardagsrumsbordet, som är av glas, och det blir superblankt! Andra medel tycker jag brukar lämna ränder. Läste någonstans att man kan putsa fönster med ättika och vatten, och det verkar ju stämma.
 
Ja, det luktar ättika, och jag förstår att alla inte gillar den doften. Men det är bara när man sprutar med sprejen det luktar lite grand. När det torkar försvinner doften. När jag googlade på olika recept hade de flesta i tea tree-olja samt någon annan eterisk olja. Apelsin var vanlig. De hade då i cirka tjugo droppar av vardera, och det verkar dölja ättiklukten helt. Själv har jag använt ättika ganska länge när jag gör rent avloppen, så jag förknippar doften med städ och renlighet (jämfört med andra som förmodligen förknippar den med inlagd sill ;) ). Men jag kan hålla med om att det inte är världens trevligaste doft!
 
Man ska dock vara försiktig med outspädd ättika, då det kan vara väldigt irriterande för ögonen och lungorna! 

Vegansk "kött"färssås

 
Igår lagade jag vegansk mat igen och det blev "kött"färssås denna gången. Med kantareller och zuccinipasta. Receptet tog jag HÄRIFRÅN igen. Dock så blev inte min vegansk, för jag köpte quornfärs istället för sojafärs. Och quornfärs innehåller äggvita såg jag sen. Men det blev vegetariskt i alla fall. Och gott :)
 
Egentligen vill jag hålla mig ifrån quornfärs och liknande saker, och mer äta det som "redan finns", så att säga. Så mycket ren, rå mat som möjligt. Alltså inte heller så mycket tillagad mat, för att få i mig så mycket näring som möjligt. Kan väl säga att jag är inne på raw food-tänket. Känner att min kropp är sugen på det, både animaliskt och veganskt. Så som kallrökt lax, frukter, grönsaker, bär och nötter. Är inte alls sugen på lagad mat nu för tiden faktiskt. Därför gjorde jag zuccinipasta igår till såsen. Den gör man helt enkelt genom att riva, eller skala med potatisskalare, en till två zuccinis (kallas för squash i vissa affärer) till spagettiformade strängar. Kokade även vanlig spagetti (dock glutenfri) så att det blev hälften hälften ungefär.
 
Nu är ju jag typ världssämst på att få mat att se aptitlig ut på bild, men jag lovar att det ser godare ut i verkligheten :P

Veganskt mellanmål

 
Jag fortsätter med mina veganexperiment och jag måste säga att jag mår över förväntan bra av det.
 
Dessa bananstubbar fick jag syn på på Lyckobackens instagram, och har varit fast sen dess! Det är helt enkelt banan som man skivar i små "stubbar" och har en klick jordnötssmör på varje. Supergott!
 
Till detta brukar jag göra varm choklad av kokosmjölk, vatten och kakao. Eftersom kokosmjölken är så söt i sig så tycker inte jag att man behöver ha något socker i. Hade dock i en tesked vaniljsocker för vaniljsmakens skull :)
 
 

Upplyst balkong

Jag gillar julbelysningen vi har på vår balkong, den lyser upp i mörkret som små stjärnor. Jag glömmer bort att den finns där (kanske därför jag inte har plockat ner den än) så det blir som en glad överraskning varje dag klockan fyra när den tänder sig. Tittar ut genom förnstret och ser att vi inte är de enda som har belysningen kvar. Skönt att se. Det är ju fortfarande mörkt ute på kvällarna.
 
 
 

Bortglömd tomte

 
Hittade den här lille rackaren idag hängandes i gammelfarmors klocka. Han måste ha missat att det var tjugondag Knut igår, men det gör inget. Tycker han kan få hänga kvar där. För han kanske inte är en tomte, utan kanske rent utav en vätte. Och de finns ju året om.
 
Vättar är enligt folksägen små tomtar, klädda i grått och med långt skägg. De bosätter sig gärna under människors hus och hjälper till med sysslorna. Men det gäller att hålla sig väl med vättarna, annars kan de hitta på med rackartyg!
 

Förbaskat kallt...

...äntligen!
 
 
Är en frusen person, så gillar inte kyla egentligen. Men vad vore en vinter utan snö och frostbitna kinder? Men det mysigaste med sån här kyla är ju att höja värmen i elementen (suck... önskar jag hade en vedspis) och dricka varm choklad.

Broderi, brodera, broderallanlej

 
Detta är vad jag pysslar med om kvällarna. Skönt att hålla händerna sysselsatta!

Nej se det snöar!

 

Veckans veganska

 
Ett av mina nyårslöften är ju att äta veganskt en dag i veckan och idag lagade jag min första veganska måltid! En kidneybön- och quinosallad med jääättegod vinegrätt till. Den vita såsen blev dock som en gröt och smakade som gröt, men det var säkert jag som misslyckades för så ser den ju inte alls ut på hemsidan där jag tog receptet ifrån. Ni kan läsa receptet HÄR. Jag bytte också ut pumpan mot squash/zuccini eftersom jag inte hittade några pumpor och gjorde en vanlig sallad istället för grönkålen. Jag tyckte det blev jättegott vilket man kanske inte kan tro när man ser bilden. Var verkligen omöjligt att få det att se gott ut. Men i verkligheten såg det fräscht ut :)
 
Ja, det var det jätteintressanta inlägget. Speciellt för er som inte äter veganskt, eller hur? ;) Men det kommer nog att bli ett veganskt blogginlägg varje vecka, dels för att inspirera mig att fortsätta och också för att jag ska komma ihåg alla recept.

Oktober, december

 
Samma ros, olika månader

Trettondagsafton

 
Usch vilket väder! Förlåt, men måste bara få klaga lite igen. Känns inte som att det finns något att fota (i-landsproblem delux). Men det gör det ju så klart om man bara tar sig ut och börjar titta på saker riktigt noga. Det finns något vackert i det mesta. Men det här mörkret tar på en, speciellt när det inte finns någon snö som lyser upp. Jag känner mig allmänt trött och i behov av d-vitamin och sommar! Men det har ju i alla fall vänt nu mot ljusare tider, alltid något att se fram emot :)
 
 

Gott nytt år!

 
Gott nytt år på er! Hoppas att ert 2014 blir magiskt.

RSS 2.0