Bildredigering

 
Nu har jag lärt mig hur man lägger ihop två bilder samt hur man skär ut något ur en bild och bara sparar den biten. Haha, känner mig så sjukt stolt men jag antar att det kanske inte är så avancerat för den som kan sådant här. Men nu är jag bara en glad amatör och jag är väldigt stolt över bilderna. Här kommer de:
 
 
 Solnedgång
 
 
 Vargmåne
 
 
 Och sist men inte minst: den nya headern!
 
Vad tycker ni förresten om den nya looken? :)
 

Rödbetsjuice

 
För ungefär ett år sedan köpte vi en råsaftcentrifug (tror jag det heter?). Ni vet en sådan där maskin där man kan stoppa ned i princip vad som helst och ut kommer juice. Måste väl erkänna att den inte används jätteofta, men ibland kommer den fram och det är roligt att prova nya juicer. Jag gillar morotsjuice och det kan man lätt göra själv med en sådan här maskin.
 
I alla fall, idag kände jag att jag behövde en riktig energi-boost och slängde ihop en bacilluskdödande juice på rödbeta, citron och ingefära. Har gjort denna juice förut och den brukar bli jättegod, men idag smakade det bläää! Men det är förmodligen bara mina förkylningssmaklökar som inte är som de ska. 2 rödbetor, en halv citron och en bit ingefära blir lite mer än ett halvt glas juice.
 
 
Av "kråmet" som blir över kan man baka ett jättegott och nyttigt knäckebröd, recept taget från evelinasekologiska.seSom pålägg kan man ha vad man vill, men min nya favorit är hummus! Ska lägga upp recept någon dag. Hummus är perfekt som substitut för smör när man vill göra en vegansk smörgås och smakar jättegott!
 

När tulpanerna vissnar...

... kan man lägga bladen i en skål med vatten.
 

Vårblommor

 
Så här fint var det i stadsträdgården i fredags, även fast det var lite mulet.
 
Det är något hoppfullt över knoppar som sticker upp bland löv och kvistar. Hur hittar de vägen genom all bråte?
 
 
Här skiner solen redan, underbart! :)
 

Vårens energi

 
För några dagar sedan gick jag ut på holmen och tog lite kort. Jag kände även på vattnet och det är fortfarande lite för kallt för att ta sig ett dopp :P Det är så himla skönt att bara sitta på en sten i solen och känna energin flöda in i kroppen. Naturen vaknar till liv och det känns så tydligt. Bara av att stoppa fingrarna i vattnet eller hålla en oplockad blomma i sin hand gör att man känner sig så levande. Man känner energin strömma från naturen in i en själv. Rätt otroligt egentligen. Jag insuper så mycket växtkraft och energi jag bara kan!
 
 

Nytt och miljösnällt

 
För ett tag sedan beställde jag lite grejor ifrån Grön gåva.
 
 
Detta är en kastrullborste gjord av trä och rot. Den är lite grövre än en diskborste och har, som ni ser, ett annat skaft vilket gör den bra för grövre rengöring som kastruller och stekpannor. De har diskborstar på Grön gåva också, men sådana har jag ganska många "vanliga" i plast kvar att använda först.
 
 
De här disktrasorna är gjorda av lin som tydligen absorberar vätska bra och torkar snabbt. De kan tvättas i 60 grader och har en lång livslängd.
 
 
Jag försöker dra ned på flytande tvål då de innehåller konserveringsmedel (ett måste i en "vattnig" produkt, annars blir den fort dålig). I badrummet och i duschen har vi fasta tvålar (vi har också en ekologisk duschkräm) och när nu den flytande tvålen i köket tagit slut var det dags för en ekologisk kökstvål! Denna tvål från Klockargården innehåller kaffe och ska vara bra på att ta bort matdofter från händerna, så som lök och fisk.
 
 
Har hyllat såpa förut och tycker egentligen att andra rengöringsmedel är onödiga. Men ska då tillägga att Grumme såpa som finns att köpa i de flesta affärer både har färg- och doftämnen i sig, det för att efterlikna gammeldags såpa. Man tillverkar nämligen inte såpa på samma sätt idag som man gjorde förr, men folk är fortfarande vana vid lukt och utseende på gammaldags såpa. Därför tillsätter Grumme ämnen för att få rätt färg och doft. Något de också skriver på sin hemsida. De ska dock vara helt ofarliga ämnen och Grumme såpa är ett myyycket bättre allternativ än alla andra kemikaler som trängs på rengöringshyllan. Här kan ni gå in på deras hemsida och få massa tips på hur man städar med såpa. 
 
 
Hur som helst så vill jag ändå komma bort från så mycket tillsatta ämnen som möjligt (ofarliga eller ej). Behövs de inte i produkten annat än för färg- och doftupplevelse kan det vara tycker jag. Och så hittade jag den här Hälsinge såpan som är gjord helt på naturligt sätt och således endast innehåller förtvålad tallolja! Yaay, ett helt naturligt rengöringsmedel! :D
 
 
Och äntligen, äntligen har jag hittat ett tvättmedel som inte innehåller tensider eller annat som jag inte vill spola ner i avloppet! Också denna produkt är från Klockargården och är gjord utav tvättnötsextrakt. Tvättnötter är precis vad det låter som; nötter som tvättar, och de har använts i Indien som tvättmedel i evigheter. Men jag ska inte ropa hej än, har ju inte testat det än. Men om det fungerar; Halleluja!
 
 
Ja, det var vad som fanns i paket + en bok (som ni ser på bilden) för 49 kr. Egentligen är det två böcker i en. Från ena hållet: "100 sätt att leva ekologiskt" och vänder man på den en till bok som heter "100 sätt att leva klimatsmart".
 
Har inte använt något än, så det återstår att se om jag är nöjd med mina köp eller ej :)
 

Och allt väcks upp på nytt

 
Den här vintern har gått hårt åt våra blommor, speciellt pelargonerna. En vacker dag var de bara döda. Likaså en ganska ovanlig blomma som jag har fått, "Mor och barn" kallas den. Nu håller min orkidé på att dö också och rosen jag fick på Alla hjärtans dag höll sig bara vid liv i ett par dagar. Känner mig som en fruktansvärd "mamma". Vet inte varför, men det känns lite som att dessa blommor är ens barn, haha! Jag vill att de ska må bra och får dåligt samvete när jag reser ifrån dem en längre tid. En av andledningarna till att vi inte ska ha några tomater i år. Vi åker bort mycket på sommaren, till våra familjer, och det går ju inte riktigt ihop när man ska ha växter. Men våra odlingar klarade sig jättebra förra året tack vare en snäll vän och granne som var uppe och vattnade dem!
 
Det känns gott i "mammahjärtat" när man ser att det kommer nya knoppar och blad på en del blommor i alla fall. Som på bilden här över, fredskallan. Den har två blommor nu och för inte så länge sedan hade den en till blomma. Hibiskusen på bilden nedanför har inte mått så bra i vinter och tappat många blad. Men nu verkar den ta upp sig, för det växer nya knoppar på de bruna stjälkarna. Den brukar trivas väldigt bra här på sommrarna och blomma på för fullt annars. Det känns att vi går mot ljusare tider och mot sommar, allt väcks liksom till liv igen. Både blommor och människor :)
 
 
 

Mars

 
 
Tredje månaden i vår gregorianska kalender.
 
Är döpt efter den romerska stridsguden Mars, Martius på latin, romarrikets skyddshelgon. Var för länge, länge sedan den första månaden på året. Många forntida kalendrar började sitt nya år med vårdagsjämningen som inträffar i mars.
 
Kallades för vårmånaden i den gammelnordiska kalendern, men även för ugglemånaden därför att alla ugglor är som mest aktiva nu.
 
Härligt att du är här, mars! Du minner oss om att det skall komma en vår även detta år.

RSS 2.0