HÖSTGRYTA med smak av Äpple, Timjan & Lingon

 
 
 
 
 
Innan jag blev vegan brukade jag alltid göra en gryta på hösten med fläskkotletter, äpple, timjan och lingonsylt. Den är så himla god och höstig! Kommer inte ihåg var jag hittade receptet. Nu hittade jag receptet igen och jag tänkte att jag skulle veganisera det. Sagt och gjort! Jag bytte bara ut fläskkotletterna mot aubergineskivor och ändrade ingredienserna lite grand. Här kommer receptet.
 
 
Vegansk höstgryta gjord på aubergine, äpple, timjan & lingon:
 
1 liten aubergine
2 röda äpplen
1 msk majsstärkelse
2 1/2 dl växtgrädde
1/2 buljongtärning
2 msk lingonsylt
1/2 - 1 tsk torkad timjan
En skvätt BBQ-sås
Sojasås
 
 
Skär auberginen i skivor, "kotlettjocka". Lägg på ett fat och salta dem. Låt stå ett tag så att de vattnas ur. Skär äpplena i bitar, låt skalet sitta kvar! Fräs äppelbitarna en kort stund i lite vatten. Strö sedan på majsstärkelsen och rör runt ordentligt så inga klumpar bildas. Tillsätt grädde, buljong, lingonsylt och timjan och bbq-sås efter smak. Häll i soja tills grytan får den färg du vill ha. Låt puttra ett par minuter. Lägg sedan i aubergineskivorna och låt allt småputtra tills auberginen är mjuk. Klart!
 
 
BBQ-sås tycker jag ger en "kött"smak på rätter där köttet är en stor del av smaken, men jag tror den här grytan hade varit lika god utan! Jag tror även att kantareller passar i grytan och gör den ännu mer höstig. I orginalreceptet, det med fläskkotletter, ska det också vara en hackad lök i. Den ska fräsas tillsammans med äpplena i början.
 

SMULPAJ - Äpple, Mandel, Kokos & Kanel

 
 
 
 
 
Jag har fått lite äpplen och kände för att baka en äppel paj.
 
Jag utgick från hur jag brukar göra smulpaj, men modifierade det till hur jag ville ha det i huvudet. Istället för veganskt smör tog jag kokosgrädde. Kokosgrädde är det tjocka, vita som lägger sig högst upp i kokosmjölksburkar. För säkerhets skull kan en ställa in burken i kylskåpet några timmar så att grädden och vattnet garanterat separerar. Tror även det finns burkar med bara kokosgrädde att köpa i vissa affärer.
Jag provade också att skippa strösockret helt och sötade istället med dadlar. Det blev inte riktigt så sött som jag ville ha det, så jag tror jag ska ha i lite lönnsirap nästa gång. Sen beror det ju på vad en äter till pajen. Har en väldigt söt vaniljsås eller glass till så gör det nog inget att pajen inte är så söt.
 
 
Håll i er nu! För här kommer ett orginalrecept från mig:
 
 
Äppelpaj med smak av mandel, kokos och kanel
 
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosgrädde
10 urkärnade dadlar
 
 
Mossa samman allt i en bunke med händerna.
 
 
8-10 äpplen
kanel efter smak
 
 
Skala och skiva äpplena och lägg i en pajform. Pudra kanel över och smula sedan smuldegen över alltihop. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 15 - 20 minuter. Håll koll så den inte blir bränd.
 
 
 
Tror pajen skulle vara god tillsammans med en hemmagjord vaniljsås gjord på banan, kokosgrädde, vaniljpulver och lönnsirap som mixas slätt. Vi köpte en färdig, vegansk glass och åt till och det var gott det med.
 
 
Smaklig spis!
 
 
 
 
 

RSS 2.0