Att ha en fotboll i magen

 
Mörkret är verkligen inte bra för min hälsa. Om det inte gick emot mina egna värderingar skulle jag resa till ett varmare och ljusare land varje november till mars (med ett kort Sverige-besök kring jul) och låta solen läka min kropp.
 
Ända sedan gymnasiet har jag haft en fotboll i min magsäck under hösten och vintern. En fotboll som brukar kallas för "oro" i folkmun. Men det känns verkligen så, som att jag har svalt en fotboll och jag blir lika förvånad varje gång jag stryker mig över magen och märker att den är platt. Min vän Ronja beskrev en liknande känsla när hon var gravid, fast jag tror hon sa att det kändes som att ha en vattenmelon i magen. Jag antar att den satt längre ner också. Min sitter mellan revbenen, i magsäcken.
 
Sen jag och Mats flyttade in i vår nuvarande lägenhet, vårt första gemensamma hem, och våra två liv mer och mer går ihop till ett gemensamt, har bollen sakta men säkert försvunnit. Ibland kan jag känna av den, men den är inte så stor utan mer som en tennisboll. Jag har inget jobb men ibland försöker jag mig på en utbildning eller att jobba lite, för Mats skull. Lika mycket omtanke som han visar mig genom att låta mig vara som jag är, lika mycket känner jag för honom och vill inte att han ska behöva ha huvudansvaret för våran ekonomi. Men min mage vill inte samarbeta med mig, speciellt inte när det är höst. Och den lilla tennisbollen som jag har känt av lite då och då har nu åter växt till en fotboll. I natt var den större än den har varit på flera år. Den spände och spände så tillslut tänkte jag: "Nu spricker jag!". Men när jag kände försiktigt över magsäcken var den lika platt som vanligt. Jag drömde ofta mardrömmar förr när min mage var så här att en man jagade mig med kniv och när han kom ifatt mig sprätte han upp min mage, just där fotbollen satt. Och det otäcka är att när han hade sprätt upp mig kände jag lättnad. Äntligen försvann den där förbenade fotbollen som sprängde och gjorde ont inne i mig. Men när jag vaknade var magen lika spänd.
 
Jag har fått medecin mot magkatarr två gånger utskrivet till mig över telefonen. Det har inte hjälpt. Jag har också fysiskt träffat en läkare en gång som tog en titt på mig och sa att jag hade anorexia och allt jag behövde göra var att äta mer. Han ville inte ens ta några prover, men jag insisterade. De visade inget och han återgick till teorin om att jag behövde äta mer. Sen dess har jag inte besökt någon läkare igen, inte för magen i alla fall. Jag förstod där och då att det här kommer jag inte få hjälp med utan jag får lösa det själv. Därför kan jag inte med ord beskriva hur lycklig jag är över att jag har träffat Mats. Jag kunde inte ha fått en bättre livskamrat! Han förstår mig och kallar mig inte lat bara för att jag inte har ett jobb. Han vill inte att jag ska jobba och stressa när jag inte behöver, för min mages skull, och det bästa av allt: Han älskar mig! Det om något gör att bollen har varit i princip obefintlig de senaste åren. Det gör också att jag vet att den bara tillfälligt är tillbaka och bara jag lugnar ner mig och gör saker i mitt eget tempo så kommer den att försvinna igen.
 
Mörkret kan jag inte göra något åt, hur mycket jag än önskar att jag kunde. Det är bara att härda ut.
 
Jag får mota bort det med långa naturpromenader och yoga.
 
 
 
Väck med dig, höstmörker! Låt min mage vara ifred!
 

Örtskolan

 
 
Jag bara måste tipsa om en jättetrevlig mini-serie som finns att se på Svtplay.se: Örtskolan.
Örtterapeuten Alexandra de Paoli berättar och visar vad man kan använda olika örter till. Visste ni till exempel att skvattram fungerar bra som myggmedel eller att man kan göra plåster av groblad? Och visste ni att tussilago egentligen heter hästhov på svenska? Tussilago är växtens latinska namn.
Jätteintressant!
 
 (Bildkälla 1) (Bildkälla 2)
 
 
Den här serien påminner mig om när jag gick på gymnasiet. Det var då mitt ekologiska intresse började och jag beställde massa grejor över internet. Bland annat tygbindor och tvättnötter att tvätta mina kläder med (De fungerade inte. Tror det är för hårt vatten i Filipstad). Det här var liksom i början av "den nya gröna vågen" så det fanns inte lika stort utbud som det finns idag. Och absolut inte i mataffärerna! Så då fick man beställa det man skulle ha över internet, och det var inte lätt att hitta det man ville ha där heller. Tänk vad mycket som har hänt på bara 6-7 år!
 
Men nu tillbaka till örter. Jag beställde också två böcker av min bror och min kusin som sålde jultidningar: Örter som läker av Anne McIntyre och Lisens örtspa av Lisen Sundgren. Båda två kan jag rekommendera och de står fortfarande i min bokhylla och åker fram med jämna mellan rum. Örter som läker finns det tips på hur man kan bota allt ifrån förkylning till magkatarr med naturens hjälp och i Lisens örtspa finns det recept på härliga fot- och handbad, krämer och tinkturer med mera. En fröjd för kroppen!
 
 
 
I skrivande stund finns det sju avsnitt av Örtskolan att se på svtplay (Vet inte varför avsnitt sex i säsong ett inte finns. Synd!) och mina personliga favoriter är björk och maskros; avsnitt ett respektive fem i säsong ett. Varje avsnitt är ungefär 4-5 minuter långa och första säsongen finns att se till och med 23 november och andra säsongen till och med 22 december. Så skynda er att se och anteckna! Det ska jag göra i alla fall :)
 
 

Den nya budgeten

 
Såg imorse att regeringen har lagt fram sin budget för 2015. Försökte kolla en liten stund på budgetdebatten som sänds nu direkt från riksdagen, men jag orkar inte med alla otrevligheter. Varför kan man inte framföra sin åsikt och sakligt diskutera för eller emot någonting utan att vara, rent ut sagt, elak mot sin motståndare?
 
Jag tycker övervägande bra om budgetten, eller det jag hittills har sett i alla fall. Det är klart jag inte håller med om allting, men det som det har talats mest om idag är vård, äldreomsorg och skola. Och jag tycker faktiskt att budgetförslagen för dessa områden låter riktigt bra. Kanske ingen större chock eftersom jag röstade åt det här hållet, men ändå.
 
Jag tycker det är ett steg i rätt riktning. Höjda skatter och mer personal till vård, äldreomsorg och skola.
I september 2008 började jag läsa till sjuksköterska på Karlstads universitet. Jag läste i två veckor innan jag insåg att stressen inom vården inte är någonting jag klarar av.
Hösten 2008 började jag jobba på hemtjänsten i Filipstad. Jag jobbade där i fem månader, då var jag helt slutkörd och orkade inte mer. Jag trivdes med jobbet i sig men stressen tog slut på mig.
Jag har alltid älskat barn, till och med när jag själv var ett barn, och min högsta dröm när jag var liten var att bli mamma. Så jag skulle faktiskt kunna tänka mig att jobba med barn, våran framtid. Men stressen skulle ta kål på mig.
Stressen och underbemanningen inom alla dessa tre yrkesgrupper är hemsk, omänsklig rent ut sagt. Och det går inte bara ut över de som jobbar inom dessa sektioner utan även över de barn, äldre och sjuka som behöver hjälp av den stressade personalen.
 
Därför tycker jag det är viktig med en regering åt vänsterhållet. En regering som bryr sig mer om de som inte kan göra rätt för sig i samhället, de "svaga" som det så missvisande heter, än om de som har mer än de behöver. Varför ska pengar gå till de som redan har dem i överflöd? Jag ser inget fel i att man spenderar pengar på annat än nödvändigheter, men jag ser fel i den överkonsumtion vi har i Sverige. För motpolen blir fattigdom. Ska vi inte ta hand om varandra, se till att alla har det bra, innan vi börjar njuta av eventuella överskott?     
Istället för att tänka på vad som är bäst för mig och min plånbok, tänk på vad som är bäst för de som har det sämst i Sverige. I världen till och med. Vi är alla ett.
 
Jag har lyssnat på så kallade experter på tv:n idag och de är alla överrens: De som vinner på den här budgeten är pensionärer, arbetslösa och ensamstående föräldrar. De som "förlorar" på den är medelklassen och höginkomsttagare. Och är det inte så det ska vara? Ska inte de som tjänar mest betala mest? Det tycker jag i alla fall.
 
Nu orkar jag inte med det här längre utan ska drömma mig bort i någon film där världen och den sociala omtanken är bättre än i verkligheten (och där det inte finns en extremhöger till vågmästare som har makt att rösta ner ett, i mina ögon, humanitärt budgettförslag). Jag får se vilken film det blir, men jag har en del att välja på.
 
 
Ha det bra och ta hand om varandra <3
 
 
 
 
 

Ett (stort) lyckomoment i höstmörkret

 
Glädjen i det här inlägget kommer nog ingen annan än mina svägerskor Malin och Marie förstå, men jag måste dela med mig av något jag fick reda på igår kväll:
 
 
ONCE UPON A TIME SÄSONG 4 SÄNDS PÅ MÅNDAGAR KL 20.00 PÅ KANAL 11 !! :D :D :D
 

Once Upon a Time 
är en av mina absoluta favoritserier som sänds nu. Sagor, äventyr och romantik förstås! Blir inte bättre! Men det brukar alltid ta så lång tid för amerikanska tv-serier att hitta hit över Atlanten, så jag trodde att jag skulle få vänta till våren eller åtminstonde till efter jul innan jag fick se den nya säsongen.
 
Så ni kan ju förstå min glädje just nu när jag inser att jag på måndag kväll kommer sitta bänkad framför tv:n med tända ljus och följa med i vad som händer i Storybrook.
Spoilers kommer nu för er som inte har sett alla säsonger!
 
Hur kommer det gå när Elsa kommer dit?
Vad kommer hända mellan Regina och Robin Hood nu när Marion är tillbaka??
Och viktigast av allt: blir Hook och Emma ett par????? 
 
Slut på spoilers.
Tyvärr missade jag det första avsnittet i måndags (hade som sagt ingen aning om att den skulle komma så fort till Sverige), men det brukar ju alltid vara en summering i början av varje avsnitt av vad som hände förra gången.
 
 
 (Bildkälla)
 
 
Once Upon a Time säsong 4 sänds alltså på måndagar 20.00 på kanal 11. Och har ni inte sett de tre första säsongerna så finns de på Netflix.
Se dem, vettja!
 
 (UPPDATERING: Nähepp... Netflix har tydligen tagit bort Once upon a time. Det var ju megatråkigt! Men om ni fortfarande vill se de tre första säsongerna kan ni köpa dem bland annat HÄR. Såååå värt pengarna!)
 

Att vakna till mörker

 
 
 
Nu är det den tiden på året igen - man vaknar till mörker.
Visserligen vinner vi tillbaka en timme på söndag, men mörkret har snart tagit över den också.
På kvällen och natten ska det vara mörkt. Kroppen mår som bäst om den får sova när det är mörkt och vara vaken när det är ljust. På kvällarna tänder jag ljus och ser på tv, oftast har jag något handarbete i händerna. Jag älskar det. Men att vakna innan dagen har gjort det, det känns både fel och onaturligt. Jag vill väckas av gryningens srålar, inte smyga upp som en tjuv i natten rädd att väcka världen som sover.
 
Jag är en morgonmänniska. Har alltid varit och kommer förmodligen alltid att vara. Jag älskar att vakna samtidigt som dagen och jag får som mest uträttat på förmiddagen när kroppen och sinnet är utvilade.Och vi är visst skapta så; vara vakna när det är ljust och sova när det är mörkt. Det har någonting med sömnhormonet melatonin att göra. Det ökar när det är mörkt och gör oss trötta. Men dator- och tv-skärmars blåa ljus lurar kroppen att det är dag och sänker melantoninet i kroppen och gör oss pigga. Därför ser jag till att gå ifrån tv:n senast tio och jag stänger av mobilen innan jag går och lägger mig. Jag behöver ungefär en timme med en bok eller yoga att varva ner och höja mitt melatonin.
Under sommarens ljusa nätter är det lite svårare att höja melatoninet, men jag köpte mig en sovmask det här året och den fungerade bättre än väntat.
 
Jag är inte förvånad att jag är så påverkad av ljus och mörker. Jag är påverkad av mycket som finns i naturen. Jag kan oftast inte sova när det är fullmåne och det är mer regel än undantag att jag får huvudvärk när det är åska i luften. Den här sommaren var en plåga för mitt huvud. Så det är ingen större chock för mig att min kropp blir trött när det är mörkt och pigg när det är ljust. Och det är jag tacksam för. Istället för att tänka att min kropp är påverkad av naturens krafter borde jag istället se det som att den lyssnar på dem. För det är jag glad och jag börjar mer och mer att lyssna på min kropp. Låta den bestämma vad som är bra och inte för mig.
 
Det är väl så man måste handskas med de ljusa sommarnätterna och de mörka höstmornarna. De kommer ju förr eller senare och det är ingenting vi kan göra något åt. Vi kan bara acceptera det.
Så nu när gryningen dröjer och melatoninet vägrar lämna kroppen sätter jag mig i lugn och ro framför datorn med en kopp ljummet citronvatten i någon timme och väntar på att dagen ska vakna. Det blåaktiga ljuset från datorskärmen väcker mig till liv och det ljumma citronvattnet får fart på magen. Sen när gryningen kommer är jag redo för frukost och att sätta igång med dagens bestyr.
 
 Är ni nattugglor eller morgonlärkor? Blir ni påverkade av melatoninet i era kroppar?
Vore intressant att höra :)
 
 
 
 

Avvänja hårbotten från tensider

 
Hej på er!
 
Tiden är knapp och bloggandet hinns inte med riktigt som vanligt. Jag får ta de små tillfällen av "ledigt" jag har. Inte för att det är något måste alls för mig att blogga, men jag tycker ju det är så himla kul! :)
Sen finns det en till anledning till att det blir längre och längre mellan inläggen; min dator är i princip full, så jag kan inte överföra några bilder från kameran förrän jag har rensat datorn från massa onödigt som ligger där. Och till det ska det finnas tid också. Suck... Får se om jag hinner med det till veckan.
 
Nåväl, nu till det jag tänkte skriva om i dag; Hur man avvänjer sitt hår från starka tensider (också kallade sulfater).
 
Eftersom jag inte har så mycket tid till att blogga just nu kommer det dröja lite med min påbörjade serie: Tips för en miljövänligare vardag. Första delen kan ni läsa HÄR. Men även om de samlade tipsen dröjer kan jag ju ge lite andra tips och knep under tiden! :)
 
Så här kommer alltså ett "steg för steg-program" som jag själv använder mig av. Hoppas det hjälper någon annan!
 
 
 
Sulfater, eller tensider, som finns i "vanliga" shampon är visserligen bra på att ta bort smuts men de tar också bort hårbottens naturliga fett; sebum. Vilket gör håret och hårbotten väldigt torrt. Vad gör man då? Jo! Man använder ett balsam som innehåller massa ämnen, till exempel silikoner, som gör håret mjukt. Men bara på ytan. Själva hårstrået är fortfarande skadat. Och vad händer när hårbotten blir berövad allt sitt naturliga fett? Den börjar producera mängder av det för att skydda sig mot nästa gång det kommer en sulfat-tvätt. Vad blir resultatet?  Efter ett par dagar känns håret torrt igen (det ytliga silikonet har försvunnit) och hårbotten fet (överproduktion av sebum) så då känner man att man måste tvätta det igen. Väldigt smart uträknat av de som tillverkar dessa produkter och som tjänar pengar på att folk inte kan allting som står på innehållsförteckningen utantill (vem gör det, liksom?)! Men nu behöver ni inte gå på det längre! :)
 
Vad kan man tvätta håret med istället då?

Jo, så här är det. Egentligen behöver vi inte tvätta håret. Har man en balanserad hårbotten, som inte blir uttorkad stup i kvarten och därigenom producerar för mycket fett, har man heller inte fett hår (Detsamma gäller för hyn. Fett hy är oftast en förklädd torr hy som tvättas för ofta med starka tensider och därigenom producerar överdrivet med sebum). Det finns personer som aldrig har tvättat håret på sina barn och inte går de barnen omkring och är smutsiga! Liksom med alla andra djur räcker det egentligen med bara vatten för oss också. Men våra hårbottnar är vana från barnsben att bli av med sitt naturliga fett så det tar oftast flera månader, år till och med att avvänja hårbotten vid överdriven sebum-produktion. Därför har jag här ett litet "steg-för-steg" hur man kan göra för att avvänja sin hårbotten från överdriven sebum-produktion.
 
 
 
 
Vad jag rekommenderar att man börjar med är att övergå till ett ekologiskt shampo. Ekologiska shampon innehåller sockertensider som är mycket, myyycket mildare än tensiderna som finns i konventionella shampon, och därför torkar de inte ut håret och hårbotten lika mycket. Sockertensider må vara ofarliga för människan och de flesta djur, men anses skada vattenlevande organismer. Därför tycker jag inte att det räcker i slutändan med att byta till ett ekologiskt shampo, utan för djur och naturs skull tycker jag att man ska gå vidare när man kan till de andra stegen jag pratar om här nedanför. Också för ens egen skull. Ska jag vara helt ärlig har jag inte hittat ett shampo än som inte innehåller någon form av "skit" som jag varken vill ha på mig eller vill skölja ner i avloppet. Därför längtar jag sååå tills jag klarar mig helt utan kemikalier. Men när man ska avvänja håret måste man sakta gå från "skräp" till "mindre skräp" till "nästan inget skräp alls" osv.
Jag kan rekommendera Urtekrams shampon och balsam till det här första steget. De gör rent nästan lika bra som "vanliga" shampon och är inte så dyra heller.
 
 
Så här verkar Urtekrams shampon se ut nuförtiden, men de har funnits i lite olika förpackningar genom åren.
 
 
När håret har stabiliserat sig efter det shampot, övergå till ekologiskt barn-/ babyshampoÄnnu snäppet mildare. När jag var borta i helgen kom jag på att jag inte hade tagit med mig något shampo. Jag sprang in på Coop och köpte ett Urtekram-shampo (som jag inte har använt på över ett halvår) att ta med mig. Herregud vad det kliade i hårbotten när jag tvättade mig med det! Och jag behövde inte tvätta håret förrän i går kväll (då var det sex dagar sen jag tvättade det). Så min hårbotten är alltså inte längre beroende utav starkare sockertensider utan blir rent med den mildare varianten. Skönt! Och samma resultat kan ni få :)
Till det här steget kan jag rekommendera Weledas Baby Calendula Shampoo and Body Wash. Den finns att köpa på de flesta hälsokostaffärer. Kostar ungefär en hundring, men då är det mycket bättre grejer i också. Ju dyrare ekologiskt shampo - desto mindre "skräp" i.
 
Weledas babyshampo och body wash.
 
 
Och när håret har stabiliserat sig efter barnshampot är det dags att börja med naturtvättar.
Med "naturtvättar" menar jag att tvätta håret med naturligt rengörande ämnen, så som äggvita och bikarbonat. HÄR kan ni läsa om hur man tvättar håret med ägg och så HÄR brukar jag göra när jag tvättar med bikarbonat. Bikarbonat är ett naturligt ämne som finns på jorden och kan användas till myyycket (återkommer mer om det i Tips för en miljövänligare vardag). Köper ni ekologisk bikarbonat får ni "the real deal" och köper ni i mataffärnen får ni kemiskt framställt bikarbonat. Varva naturtvättar med barnshampotvättar tills ni inte längre behöver barnshampot. På det här steget är jag.
 
 
 
 
Och slutligen, när ni klarar er med att bara tvätta håret med ägg eller bikarbonat, gå över till "bara" vatten.
När man tvättar med vatten gäller det att massera hårbotten ordentligt. På så vis "lyfter" man bort fettet därifrån ut i resten av håret (Vem behöver balsam när vi har vårt egna, inbyggda balsam?). Det rekommenderar jag att man gör innan varje hårtvätt förresten, oavsätt hur man tvättar håret. Blöt håret och stå sen en stund och massera hårbotten. Ditt hår kommer att tacka dig!
 
 
 
 
Sen så är det ju det här med vad som är "smutsigt" och "fett". Vi lever ju i en väldigt extremt ren värld. Ren och ren, förresten... Inte tycker jag det är speciellt rent med alla syntetiskt framställda kemikalier vi använder till vår städning och tvättning. Personligen tycker jag att vi förlitar oss för mycket på kemiska hjälpmedel istället för att ta tag i det själva, men med ren menar man oftast "inget fett" och "inget synligt smuts". Egentligen sulle vi må så mycket bättre om vi lät vårt naturliga fett, sebum, vara kvar på våra kroppar. Huden är vårat största organ och den blir utan skydd när vi konstant tvättar oss med tensider.
 
En liten tanke bara.
 
Ha det gott och ta hand om er själva och eran hårbotten :)
 

Att bo med en fotostuderande...

 
 
 
... gör vardagen mer intressant! :D
Innan Marie flyttade hit var det sällan jag gick limbo under lampsladdar ;)
 
 

Broccolipaj med supergott pajskal

 
Nu är det ett tag sen så det är väl på tiden att jag tipsar om god, vegetarisk mat!
 
 
Jag tänkte att jag skulle bjuda på en av Mats favoriter; Broccolipaj
Och eftersom jag numera äter glutenfritt vill jag också tipsa om ett jättegott pajskal som var med i Coops tidning Mer smak för ett tag sedan. Receptet bjuder Luise och David från bloggen Green kitchen stories på.
 
Glutenfritt pajskal
 
1 1/2 dl rismjöl
1/2 dl mandelmjöl
2 msk potatismjöl
1/2 tsk havssalt
3 msk kokosolja
3 msk iskallt vatten
 
Sikta ner mjölsorterna i en bunke. Tillsätt salt. Arbeta in kokosolja och vatten till en deg. Tillsätt extra vatten om degen är smulig. Rulla degen till en boll, lägg i plastfolie i kylskåpet 30 minuter.
Ett tips: Gör dubbel sats och frys in ena bollen. Bara att ta upp och tina i kyl över natten.
 
Broccolipaj
 
600 g broccoli
3 ägg
2 dl grädde
3 dl riven ost
Eventuellt tomat och champinjoner, minska då på broccolin
Vitlökskrydda, salt och vitpeppar
 
Koka broccolibuketterna i några minuter. Använder du fryst broccoli (blir lika bra det!) behöver de bara tina upp i grytan. Skär 1-2 tomater i mindre bitar, om du vill ha det i. Blanda ägg, grädde, ost och kryddor i en bunke.
 
Ta fram pajdegen. Tryck ut den med fingrarna i en pajform. Nagga med en gaffel och förgrädda i 8-10 min i ugnen på 200 grader. Bred ut den kokta broccolin i pajskalet och eventuellt tomater och champinjoner. Häll äggblandningen över och grädda tills pajen får en fin gyllenbrun färg. Cirka 30 minuter.
 
Smaklig måltid!
 
 
 På tal om gyllenbrun. Den här pajen jag gjorde för någon vecka sedan blev sååå fin! Men självklart glömde jag ta kort på den när den var hel... Men bättre sent än aldrig! :)
 
 

Miljövänlig fönsterputs

 
 
 
Idag har jag börjat putsa fönster. Lite sent ute kanske, men ja, ja, det är väl inte hela världen. Det har regnat hela dagen, men har jag bestämt mig för att putsa fönster så ska jag putsa fönster. Oavsett vad vädret tycker. 
 
Jag började ute på balkongen och det jag använde mig av var vatten, ättika, trasa, fönsterskrapa och handduk. Lort lossnar oftast väldigt lätt från glas, så det räcker med ljummet vatten. Och ättikan gör att det inte blir några ränder.
 
Blanda 2,5 liter ljummet vatten med 1/4 deciliter ättika.
Blöt en trasa i blandningen och putsa rent fönstret.
Skrapa bort vattnet med fönsterskrapan och torka bort det som inte försvann med en handduk som inte luddar.
 
Klart!
 
 
 
 

Helgen i bilder

 
 
 
Helgen har spenderats i Filipstad, till största delen i Horrsjön.
Kristin och Andreas har flyttat till hus och äntligen hade både Kristin och jag en helg ledigt så jag kunde komma och se hur de bor.
De har köpt huset av Kristins mormor så det är inte främmande för mig, men det är klart att det blir en annan sak när Kristin och Andreas har satt sin prägel på det.
 
 
 
 
Det blev många promenader i den härliga naturen.
Tänk att få leva i det här!
 
Jag har också varit mycket hos min gammelfaster, som också bor i Horrsjön, och på söndagen hängde jag med mina tremänningar med familj till Örebro där vi shoppade och jag fick prova på klättring!
 
 
 
 
 
På lördagskvällen tände jag och mamma ljus och kollade på premiären av Downton Abbey, ett av våra favoritprogram.
 
En hektisk men rolig helg!
Nu är jag redo för vardagen igen :)
 
 

Dasstömning

 
När jag var i Filipstad förra helgen åkte jag och mina föräldrar upp till stugan för att göra iordning den inför vintern. Och då måste även dasset tömmas. Till saken hör att dasstunnan inte har tömts sen 2010... Det var nämligen sista sommaren som farmor och farfar bodde där. Sen har det stått tomt till förra sommaren då mina föräldrar började göra iordning stället igen. Eftersom de bor såpass nära stugan har inte dasset används så ofta. Men nu var tunnan full och det var dags att tömma.
 
Det var det värsta jag har gjort i hela mitt liv! Så därför vill jag självklart dela med mig av den upplevelsen till er :D
 
 
Först grävde vi en djup grop nedanför parkeringen. Det var alltid där omkring som farfar brukade gräva ner you know what. Och ja, jag hjälpte också till att gräva, även fast det inte verkar så :P
 
 
Och här står jag i den färdiga gropen och ler, vacker som en dag...
 
 
Sen var det dags. Vi förberedde oss med att stryka en vicks-salva under näsan.
 
 
Mamma knöt en tröja över näsan som jag och pappa skrattade rått åt, men när vi tömde tunnan ångrade vi att vi inte hade gjort samma sak!
 
 
Här slutar bilderna och de glada minerna. Jag har själva tömningen filmad. Mamma filmade, pappa tömde tunnan och jag sprang till skogs, haha! Fy satan vad hemskt det var, men nu är det gjort :)
 
 
Till vår fasa var det massa kiss i tunnan! Inte undra på att det stank något för j*vligt. Det är nämligen tricket med att ha dass; man skiljer på kisset och bajset. Gör man båda två i samma blir det en härlig, rutten sörja som jag ALDRIG vill uppleva igen!!
 
Men nu har jag gjort massa lappar som vi ska sätta upp över allt inne på dass ifall det är någon som går in där och inte vet. Så nu hoppas jag att vi slipper den upplevelsen igen! Lapparna blev så hårda i tonen så jag försökte göra dem mjukare med blommor och ett "Ha en trevlig stund". För visst är det mycket härligare att sitta ute i naturen på ett dass än inomhus på en toalett?
 
Det tycker jag i alla fall, men jag är väl kanske lite konstig :P
 

Höststädning i sommarstugan

 
 
 
I helgen åkte jag, mamma och pappa upp till sommarstugan och gjorde i ordning den inför vintern.
 
 
 
 
Vi tömde källaren, slängde döda blommor,
 tog upp utomhusmöblerna på altanen och tog upp båten på land.
 
 
 
 
Vi tömde dasset också, men det är en annan historia...
 
 

Tips för en miljövänligare vardag del 1: Mat

 
Här har det varit full rulle i några dagar nu och därför har inte tiden funnits till att blogga.
 
Jag lovade ju förra veckan att återkomma med tips på hur vi som privatpersoner kan göra vardagen mer miljövänlig och därigenom hjälpas åt att hålla planeten, och oss själva, frisk(a).
 
Det visade sig att jag (som icke-professionell inom något av dessa områden, bara intresserad) har ganska mycket förslag när det kommer till att leva mer miljövänligt, så för att det inte ska bli ett megalångt inlägg har jag delat upp det i fem delar: Mat, Hygien & skönhet, Fortskaffningsmedel, Städning och Övrigt.
  
Vi börjar med mat:
 
 
  
- Köp ekologiskt så ofta du kan.
Ekologiskt odlad mat har inte besprutats med farliga bekämpningsmedel och är därför nyttigare för både oss och naturen. Dessutom innehåller maten mer antioxidanter än besprutad mat! Det finns olika typer av ekologisk mat, olika märkningar. Jag kommer skriva lite om några av dem och vad jag tycker om dem.
Den märkningen som jag personligen litar mest på är KRAV. Mestadels därför att deras regler om djurhållning är hårdast i Europa. HÄR kan ni läsa mer om vilka regler som gäller för att en vara ska bli KRAV-märkt.
Änglamark är Coops egna ekologiska märkning och den finns på på både livsmedel och hygienartiklar. HÄR kan ni läsa mer om märket. Mycket av Coop Änglamarks livsmedel är KRAV-märkta, men hygienartiklarna är "bara" märkta med Svanen, Bra miljöval eller Astma- och allergiförbundet. Jag återkommer under andra delen: Hygien & skönhet samt i fjärde delen: Städning och förklarar varför jag helst inte köper Änglamarks hygienartiklar och rengöringsprodukter.
Enligt Änglamarks egna regler ska alla livsmedelprodukter vara märkta med antingen KRAV eller EU:s märkning för ekologiskt jordbruk, EU-lövet. Nja, säger jag till den sistnämnda när det kommer till mat, men den är bättre än ingen märkning alls!
Ica har också sitt egna miljömärke: I Love Eco. Jag väljer hellre I love eco:s kött än Änglamarks, därför att alla deras köttprodukter är KRAV-märkta. Tummen upp för det. 
 
* Ett tips! Akta dig för ord som "naturlig råvara" och "inga tillsatser". Akta dig också för väldigt gröna förpackningar med mycket detaljer från växtriket på. Det är oftast bara ett knep för att få dig att tro att innehållet i förpackningen är helt naturligt och bra för dig. Kolla som sagt efter märkningar. "Naturligt" är ingen märkning utan bara ett ord som vem som helst får använda.
 
 EU:s logga för ekologiska livsmedel. (Bildkälla)
 

- Minska på nötkött och mjölkprodukter.
Det är numera bevisat att vår höga köttkonsumtion bidrar till växthuseffekten. Vår köttkonsumtion har ökat med 50 % i Sverige  sen 1970. Då åt man i genomsnitt 75 gram kött per person i veckan (söndagssteken kanske ni äldre läsare kommer ihåg?), nu äter vi kött var och varannan dag. Varför? För att det är billigt. Det var inte det förr och då åt man helt enkelt inte så mycket av det. Denna höga köttkonsumtion är inte bra för varken jorden eller oss. De flesta utav oss skulle må så mycket bättre om vi drog ner på det röda köttet och istället åt mer fisk och vegetariskt.
Men hur kan kor bidra till ett sämre klimat? Jo, den ökade konsumtionen av kött- och mjölkprodukter har naturligtvis lett till att det finns fler kor i världen. Deras matsmältning fungerar på ett sådant vis att det ger ifrån sig väldigt mycket koldioxid. Så när kossorna pruttar kommer det ut koldioxid. Ju mer koldioxid det finns i luften - desto mer växthuseffekt blir det på planeten. Det här är helt naturligt för kor och alla idisslande djur och det är vi människor som måste inse att vi inte kan använda dessa fina djur på det här sättet längre.
 
* Ett tips! Tänk dig att det ekologiska, dyrare köttet är det enda som finns när du går i affären. Då är det mycket mer troligt att du väljer fisk eller ett vegetariskt alternativ till middag. Och läs på om vegetarisk och vegansk mat. Jag rekommenderar inte att någon bara utesluter kött ur kosten, utan man måste ersätta det med nyttiga och hälsosamma alternativ (t. ex. bönor och linser) så att man får i sig allt man behöver. Jag är bara i början av min "vegetariska resa", men jag kan skriva ett inlägg någon gång om det jag har lärt mig hittills. Kanske hjälper det någon på traven.
 
  
 
- Ta vara på det du har.
Släng inte bort rester. Spara dem och gör en härlig buffé på söndagen till exempel! Går det, så frys ner mat och annat som blir över. Kanske verkar det inte som någon idé att frysa ner en liten purjolöksbit, men rätt vad det är så behöver du lite purjolök. Kanske till att göra egen grönsaksbuljong. Har du turen att ha fruktträd och bärbuskar? Ta vara på frukten i sådana fall. Varje år ruttnar massa frukt bort för att ingen tar hand om den. Gör härliga marmelader och sylta och safta för glatta livet. Tänk vad gott under vintern att dricka sin egen svartvinbärssaft! Och har du äpplen så gör äppelmos, vettja! Det var busenkelt! Och ta med äpplen till ett musteri och gör äppelmust för en billig peng.
 
* Ett tips! Har du ändå kvar mycket frukt och bär så ge bort till grannar och vänner. Vem blir inte glad över att få svensk frukt? Det smakar ju så mycket bättre än det man köper i affären.
 
 
 
- Odla.
Visst ser en trädgård mycket trevligare ut med ett trädgårdsland och kanske till och med ett växthus? Har du en någorlunda stor trädgård och orken, gräv ett trädgårdsland! Odla potatis, morötter, spenat, lök, sallad, persilja och mycket, mycket mer. Det kommer kännas helt underbart att komponera middagar med mestadels råvaror du har odlat själv, det kan jag garantera!
Har du ännu lite mer plats i din trädgård, sätt upp ett växthus! Då kan du odla ännu mer godsaker. Tomater, gurka, melon, listan kan göras lång.
Bor du i lägenhet med balkong? Man kan odla myyyycket i lådor. Sätt till exempel upp balkonglådor och så plocksallad i dem. Du kommer ha sallad hela sommaren! Ha små krukor med jordgubbs- och smultronplantor. Ha gräslök, basilika, timjan, persilja, de örter du vill ha i krukor. Man kan till och med odla potatis i tillräckligt stora krukor. Har du inglasad balkong fungerar det lika bra som ett växthus.
 
Ett tips! Samodla! Kanske känner du någon med odlingsmöjligheter? Ni kan tillsammans hjälpas åt med att spadvända, plöja, så och skörda. Det är ganska få intensiva perjoder när man odlar, det sköter ju liksom sig själv ett bra tag, så kanske har du möjlighet att vara tillgänglig vid de perioderna och din odlingspartner kan sköta vattningen under sommaren.
 
 
 
- Gå ut och plocka i naturens skafferi.
Vi har en sådan otrolig tur att vi har så mycket skog i Sverige som alla får vistas i. Och bäst av allt; de är fulla med mat! Plocka hjortron, blåbär, lingon och andra bär. Safta, sylta eller frys ned som de är. Skaffa dig en svampbok och ge dig ut och plocka svamp. Det finns så mycket mer ätbara svampar än bara kantareller och Karl-Johan. På våren kan du plocka nyttiga granskott och maskrosblad och ha i salladen. Det finns massa möjligheter ute i naturen.
 
*Ett tips! Visst kan det kännas lite otäckt att ge sig ut i skogen själv, det tycker jag inte man ska göra. Inte om man ska gå långt i alla fall. Fråga runt i din bekantskapskrets. Det finns säkert någon som mer än gärna vill plocka blåbär eller kantareller men som inte heller vågar gå ensam. Och ha alltid mobil med dig i skogen, ifall du skulle gå vilse!
 
 
  
Det var lite förslag på vad man kan göra i matväg för att minska påfrestningen på våran jord (och må bättre själv). Alla har vi olika förutsättningar, både ekonomiska och fysiska, men gör det du kan. Minsta förändring är ett steg i rätt riktning!
 
Återkommer inom kort med vad du kan göra när det kommer till produkter du använder på din kropp.
 
 

RSS 2.0