Avvänja hårbotten från tensider

 
Hej på er!
 
Jag tänkte ge lite tips på hur man avvänjer sitt hår från starka tensider (också kallade sulfater).
  
Här kommer ett "steg för steg-program" som jag själv använder mig av. Hoppas det hjälper någon annan!
 
 
 
Sulfater, eller tensider, som finns i "vanliga" shampon är visserligen bra på att ta bort smuts men de tar också bort hårbottens naturliga fett; sebum. Vilket gör håret och hårbotten väldigt torrt. Vad gör man då? Jo! Man använder ett balsam som innehåller massa ämnen, till exempel silikoner, som gör håret mjukt. Men bara på ytan. Själva hårstrået är fortfarande skadat. Och vad händer när hårbotten blir berövad allt sitt naturliga fett? Den börjar producera mängder av det för att skydda sig mot nästa gång det kommer en sulfat-tvätt. Vad blir resultatet?  Efter ett par dagar känns håret torrt igen (det ytliga silikonet har försvunnit) och hårbotten fet (överproduktion av sebum) så då känner man att man måste tvätta det igen.
 
Vad kan man tvätta håret med istället då?

Egentligen behöver vi inte tvätta håret. Har man en balanserad hårbotten, som inte blir uttorkad stup i kvarten och därigenom producerar för mycket fett, har man heller inte fett hår (Detsamma gäller för hyn. Fett hy är oftast en förklädd torr hy som tvättas för ofta med starka tensider och därigenom producerar överdrivet med sebum). Liksom med alla andra djur räcker det egentligen med bara vatten för oss också. Men våra hårbottnar är vana från barnsben att bli av med sitt naturliga fett så det tar oftast flera månader, år till och med att avvänja hårbotten vid överdriven sebum-produktion. Därför har jag här ett litet "steg-för-steg" hur man kan göra för att avvänja sin hårbotten från överdriven sebum-produktion.
 
 
Vad jag rekommenderar att man börjar med är att övergå till ett ekologiskt shampo. Ekologiska shampon innehåller sockertensider som är mycket mildare än tensiderna som finns i konventionella shampon, och därför torkar de inte ut håret och hårbotten lika mycket. Sockertensider må vara ofarliga för människan och de flesta djur, men anses skada vattenlevande organismer. Därför tycker jag inte att det räcker i slutändan med att byta till ett ekologiskt shampo, utan för djur och naturs skull tycker jag att man ska gå vidare när man kan till de andra stegen jag pratar om här nedanför. Också för ens egen skull. Ska jag vara helt ärlig har jag inte hittat ett shampo än som inte innehåller någon form av "skit" som jag varken vill ha på mig eller vill skölja ner i avloppet. Därför längtar jag sååå tills jag klarar mig helt utan kemikalier. Men när man ska avvänja håret måste man sakta gå från "skräp" till "mindre skräp" till "nästan inget skräp alls" osv.
Jag kan rekommendera Urtekrams shampon och balsam till det här första steget. De gör rent nästan lika bra som "vanliga" shampon och är inte så dyra heller.
 
 
När håret har stabiliserat sig efter det shampot, övergå till ekologiskt barn-/ babyshampoÄnnu snäppet mildare. Till det här steget kan jag rekommendera Weledas Baby Calendula Shampoo and Body Wash. Den finns att köpa på de flesta hälsokostaffärer. Kostar ungefär en hundring, men då är det mycket bättre grejer i också.
  
 
Och när håret har stabiliserat sig efter barnshampot är det dags att börja med naturtvättar.
Med "naturtvättar" menar jag att tvätta håret med naturligt rengörande ämnen, så som äggvita och bikarbonat. HÄR kan ni läsa om hur man tvättar håret med ägg och så HÄR brukar jag göra när jag tvättar med bikarbonat. Bikarbonat är ett naturligt ämne som finns på jorden och kan användas till myycket (återkommer mer om det i Tips för en miljövänligare vardag). Varva naturtvättar med barnshampotvättar tills ni inte längre behöver barnshampot. På det här steget är jag.
 
 
 
 
Och slutligen, när ni klarar er med att bara tvätta håret med ägg eller bikarbonat, gå över till "bara" vatten.
När man tvättar med vatten gäller det att massera hårbotten ordentligt. På så vis "lyfter" man bort fettet därifrån ut i resten av håret (Vem behöver balsam när vi har vårt egna, inbyggda balsam?). Det rekommenderar jag att man gör innan varje hårtvätt förresten, oavsätt hur man tvättar håret. Blöt håret och stå sen en stund och massera hårbotten. Ditt hår kommer att tacka dig! För att "stänga" hårstråna efter hårtvätten så att de inte skadas lika lätt och känns lenare (det som balsam åstadkommer) kan du skölja håret i en del äppelcidervinäger och tio delar vatten.
 
 
 
 
Sen så är det ju det här med vad som är "smutsigt" och "fett". Vi lever ju i en väldigt extremt ren värld. Ren och ren, förresten... Inte tycker jag det är speciellt rent med alla syntetiskt framställda kemikalier vi använder till vår städning och tvättning. Personligen tycker jag att vi förlitar oss för mycket på kemiska hjälpmedel istället för att ta tag i det själva, men med ren menar man oftast "inget fett" och "inget synligt smuts". Egentligen sulle vi må så mycket bättre om vi lät vårt naturliga fett, sebum, vara kvar på våra kroppar. Huden är vårat största organ och den blir utan skydd när vi konstant tvättar oss med tensider.
 
En liten tanke bara.
 
Ha det gott och ta hand om er själva och eran hårbotten :)
 

Kommentarer
Postat av: Mahlyn

Skitbra tips verkligen! :O Blir stört sugen på att börja avvänja mitt hår också! Har du nåt tips för torra och spruckna fossingar (hälar)? :)

Svar: Vad kul att du tycker det! :D Ja, gör det för tusan! Sååå värt det!!Sheasmör är jättebra mot spruckna händer och fötter. Och det är otroligt drygt! Jag köpte en liten burk på 45 g för två år sedan och den har tagit slut först nu. Fast jag använder den bara under vintern och inte varje dag ska jag tillägga. Men lite sheasmör på fingertoppen kommer man långt med :) Du kan göra ett fotbad (eller smörja in direkt efter duschen, viktigast är att huden har fått upp sin fuktighet, den kan ta åt sig fettet mycket bättre då) och efteråt smörjer du in fötterna med shea och sätter på dig strumpor du inte är rädd om. Låt strumporna sitta kvar tills shean har torkat in, klarar du att sova med strumpor så passar det bra att göra det på kvällen :) Du kan smörja in dina spruckna hälar med en olja innan du stoppar ner dem i fotbadet, t. ex. olivolja, för att inte torka ut dem mer :) Jag brukar göra samma "kur" med händerna som gärna blir nariga på vintern. Smörj in händerna med en olja, gör ett handbad (eller direkt efter duschen), smörj med shean och ta på dig fingervantar. Man får babylena händer!


http://grongava.se/shop/product/sheasmor-ekologiskt-75ml
Här är en burk på 75 g, så den lär räcka ett tag :) Förvarar i kylskåpet. Tror det är därför min har hållit så länge, för "bästföre"-datum har varit för länge sen :P
Hoppas det hjälper!
frusentuva.blogg.se

2014-10-19 @ 19:20:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0