Första ljuset

 
 

Citron- och vaniljyoghurt

 
 
I söndags åt jag och Mats en jättegod citron- och vaniljyoghurt till frukost! Receptet kommer från evelinasekologiska.se och det kan ni läsa HÄR.
Man tar helt enkelt valfri yoghurt (vi tog soyghurt) och blandar det med rivet citronskal, äkta vaniljpulver och någon form av sötning om så önskas. Mats hade honung i sin, men jag körde utan.
Jag åt min yoghurt i ett högt glas med tinade frysta  blåbär, rostade pumpakärnor och kokosflingor.
Det smakade smaskens!
 
 
Fastän vi åt en sen söndagsfrukost var det mörkt ute.
Men det gjorde inget, för då kunde vi tända ljus :)
 

Nya rön

 
Och på tal om ekologiskt... Den senaste veckan har det varit mycket prat om den nya boken Den ekologiska drömmen skriven av de fyra forskarna Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer och Rune Andersson. De menar att om all odling i världen skulle gå över till en ekologisk sådan skulle vi drabbas av världssvält och miljön skulle ta större skada än vad den gör idag. Här har de skrivit en artikel i SvD. Kritiken lät inte vänta på sig och jag tänkte att jag skulle lista upp varför jag också tycker att den här forskningsrapporten inte håller.
 
  • De har bland annat kommit fram till att ekologiska livsmedel inte heller är giftfria. Nej, tyvärr är det så. Vi människor har använt diverse syntetiskt framställda ämnen i över ett halvt sekel, och många utav de ämnena är så svåra för naturen att bryta ned att de fortfarande finns kvar. Och mycket kommer finnas kvar för alltid. Det spelar ingen roll om man köper allt ekologiskt och flyttar djupt in i en skog där ingen människa någonsin har satt sin fot, man kommer ändå få i sig gifter som människan har skapat. Dessa ämnen finns i vår luft, vårat vatten och våran jord och även om man inte tillsätter några bekämpningsmedel eller konstgödsel på sina grödor så får man det i sig ändå. Men i mycket mindre mängd än om man häller gift direkt på sin skörd.
 
  • I torsdagens Debatt på SVT sa de också att man kan se med blotta ögat att konventionell odling är bättre än ekologisk. Man behöver bara titta på åkrarna, de konventionella åkrarna har mycket mer gröda än de ekologiska som ofta drabbas av insektsangrepp. Ja, det stämmer också. I Sverige. Alla levande organismer påverkas av dessa bekämpningsmedel som vi skapar. Tillräckligt små varelser, så som insekter och kryp, dör direkt medan de som är större, oss människor till exempel, påverkas i det långa loppet med ökade allergier och sjukdomar. Konventionella säsongsväxter gillar säkert att vi häller gift runt dem. De slipper insektsangrepp och kan växa och frodas så deras ekologiska systrar blir avundsjuka. Visst blir de fulla med gift, men de ska ju ändå "dö" till hösten när vi bärgar vår skörd. Det är vi människor och andra djur som får ta smällen och det kan man ju fråga sig om det är värt. Jag tar hellre en mindre, giftfri (så gott det går) skörd än en stor, hälsofarlig dito. Men i andra länder ser det annorlunda ut. Enligt Naturskyddsföreningens egna forskning (med stöd från 400 internationella jordbruksforskare och experter) har miljontals småbönder i Afrika gått över till ekologisk odling med lika stora eller större skördar som med konventionell odling som resultat. Plus lägre utgifter och mer betalt.
 
  • De menade vidare i torsdagens Debatt att det finns en väldig dubbelmoral bland de som vill leva ekologiskt och i samklang med naturen. Det ökade intresset för en hälsosam livsstil gör att vi importerar in fler exotiska frukter och växter från andra länder och transporten av dessa livsmedel är inte bra för miljön. Alla stora forskningar som har gjorts på klimatpåverkan visar att import inte bidrar till växthuseffekten i sådan stor utsträckning som andra saker gör. Det som är den största boven är köttindustrin och det vet jag är den dagliga födan i mååååånga hem i västvärlden. Visst är det bättre om vi slapp importera saker överhuvudtaget, men med vårat klimat här uppe i Norden måste vi importera livsmedel eftersom allt inte kan växa här. Det har vi gjort i hundratals år. Och jag skulle bli förvånad om dessa forskare alltså inte äter varken apelsiner eller bananer eller använder bomullskläder? Har de inget socker eller kakao i sitt skafferi? Och kaffe eller te antar jag att de inte dricker heller då? Det kan de ju inte göra om de nu tycker att vi ska leva helt på det som den svenska jorden kan erbjuda. Visst är det bra med självförsörjning i den mån det går (det är ett av mina mål i framtiden), men vissa saker behöver vi importera, annars skulle vi få en väldigt ensidig kost. Och då importerar jag hellre livsmedel jag anser nyttiga. Apelsiner, bananer och kakao tar jag gärna, men kaffe, te och socker kan jag vara utan. Då köper jag hellre chiafrön, quinoa och spirulina.
 
  • På något vis tycker de också att de har kommit fram till att ekologisk odling är sämre för miljön, människor och djur än konventionell. Ja... Vad ska man säga? Jag vill jättegärna läsa den här boken för att se hur de har kommit fram till det här, för det enda jag har läst och hört är att de menar att de pengar som går till att utöka ekologiska jordbruk istället kunde gå till att göra det konventionella jordbruket mer miljövänligt. Jordbruksverket har gjort en undersökning som visar att ekologisk odling innebär stora fördelar för miljön. Bland annat bidrar det till ökat utrymme för vilda växter och djur samt, det självklara, minskad fortsatt spridning av kemikalier.  
 
  • Deras största slutsats i den här forskningen är att en helt ekologisk odling inte skulle kunna föda alla jordens invånare när vi nu beräknas bli 10 miljarder år 2050. Forskarna som har skrivit den här boken har fått kritik för att de bara har forskat i Sverige och sen applicerat det resultatet på hela världen. Jag har inte läst boken, så jag vet inte om det stämmer, men hur kan en sådan forskning tas på allvar? Ekologisk odling kommer ju få olika konsekvenser i olika länder. I Sverige kommer skördarna minska med en fjärdedel om vi skulle gå över helt till ekologisk odling. Det borde inte vara några problem eftersom vi idag slänger en tredjedel av maten vi köper. Om vi lät bli att slänga så mycket skulle vi ha mycket mat kvar. Det är inte direkt så att det går någon nöd på oss i västvärlden. Men, som sagt, på många ställen i världen ökar snarare skördarna och livskvaliteten för befolkningen med ekologisk odling.
 
 
Jag tycker det är synd att nu när ekologisk mat har fått ett sådant uppsving (det ökade med 30 % under första halvåret av 2014) så måste folk komma och så misstankar i folks hjärnor med en forskning som visar att skördarna kommer att minska i Sverige där vi redan lever över våra tillgångar och slänger en tredjedel av maten vi köper.
 
Jag är så trött på människor som klagar på att den ekologiska maten är så dyr (fast priserna sjunker för var dag som går) och på något vis måste hitta bevis på att de kan fortsätta leva som de gör utan att ha dåligt samvete. Det finns till och med de som inte "tror" på ekologiskt. Som att det är någon religion?! Det finns regler och lagar att gå efter, väldigt strikta sådana. Mycket striktare och mer kontrollerade än de för konventionellt jordbruk.
 
Finns det en sak man kan göra för miljön så är det att dra ner på kött och mjölkprodukter. 70 % av all jordbruk går till att föda djur. 70 %. Tänk om vi istället tog all den marken och odlade mat till alla som svälter idag. För fastän 95 % av all världens odling idag är konventionell (det som ska vara så bra enligt dessa forskare) är det en miljard som svälter. Vi har redan världssvält och ändå skulle all den mat som odlas idag räcka till att göra alla sju miljarder människor på jorden mätta.
 
Världssvält handlar inte om för lite mat. Det handlar inte om ekologiskt eller inte.
 
Det handlar om pengar och makt.
 

Nytt från Grön gåva

 
 
Nu har jag beställt en ny omgång med ekologiska varor från online-butiken Grön gåva. Gillar verkligen den butiken! Nej, jag är inte sponsrad. Så många läsare har jag inte :P Men jag tipsar mer än gärna om affärer/produkter/bloggar, med mera, som jag tycker är bra! Tycker de har ett sådant bra utbud, man behöver inte kolla upp så mycket om sakerna är bra eller inte ur miljösynpunkt. Och så skriver de så gulliga meddelanden på kvittot man får med i paketet :) Förra gången jag beställde någonting var i mars. Då beställde jag också från Grön gåva. Jag sa då att jag skulle komma med recensioner av det jag beställt.
 
- KastrullborsteDen har hårdare borst än en diskborste och lämpar sig främst för grövre disk, så som kastruller. Den tar bort inbränt och smuts väldigt bra måste jag säga. Det enda negativa jag kan säga om den är att skaftet är så kort så man måste blöta ner händerna. Men det är ju inte hela världen! Det måste man med en kökssvamp också :P Skaftet är så kort av en anledning, man ska få ett bättre och starkare grepp.
 
- Disktrasor i linDe här används flitigt ska jag säga! De suger upp vatten väldigt bra (dock var de bättre i början) och de håller fortfarande.
 
- Kökstvål från KlockargårdenSom ni kan se på bilden så beställde jag en sån igen! Den innehåller kaffesump som peelar bort löklukt med mera från händerna. Men man blir inte torr tack vare sheasmör och oljor i tvålen, ett stort plus! Den räckte ganska exakt ett halvår. Jag beställde också en ny babytvål, också den från Klockargården. Den är jättemild, så mild att man till och med kan tvätta håret med den. Min förra har räckt i ungefär ett år, men då är det bara jag som har använt den och Mats använder den som raklödder när han rakar sig.
 
- HälsingesåpaDen beställde jag absoluuuut igen! Bättre städprodukt har jag aldrig haft! De visste hur man gjorde saker förr :) Jag har sagt det många gånger förr och jag säger det igen: Allt man behöver är såpa! Riktig såpa. En fet sådan som de gjorde förr, utan färg- och doftämnen. Det är ungefär hälften kvar av den flaskan jag beställde i våras. Den är väldigt dryg alltså med andra ord. Men jag tänkte göra mitt egna handdiskmedel i en flaska, samt eget tvättmedel och då behöver jag mer.
 
- Tvättmedel gjort på tvättnötter från KlockargårdenDen här tycker jag inte fungerade alls för "vanlig" tvätt. Jag tycker inte att det gör rent ordentligt. Det tyckte jag inte att tvättnötter gjorde heller när jag använde det under gymnasiet. Men en del tycker att tvättnötter fungerar jättebra, så det är väl kanske jag som är kräsen. Eller så gör jag på fel sätt. Men jag tycker det här tvättmedlet är jättebra för fin-/ och handtvätt! Det är väldigt skonsamt och bevarar färgerna. Hade den varit slut hade jag köpt en till för att ha till handtvätt, men jag har mycket kvar eftersom jag inte använder den så ofta.
 

Jag beställde också kokossocker, kakaosmör och ekologiskt bakpulver den här gången.
Kokossocker har jag inte testat än men jag tror det bara är att byta ut det mot "vanligt" socker i recept. Kokossocker ger sötma men har ett väldigt lågt GI och är därför nyttigare. Ska tydligen smaka lite kolaaktigt.
Kakosmör kan man använda i mat och bakverk men också till hemmagjorda salvor. Det doftar gudomligt!
Det ekologiska bakpulvret från Urtekram används som vanligt bakpulver. Det innehåller vindruvssaftkoncentrat, majsstärkelse och bikarbonat.
 
Jag beställde bara 280 gram kokossocker, inte mycket, men jag tänkte att det skulle räcka till pepparkakor, lussekatter och kanske en födelsedagstårta åt Mats. Sen efter jul brukar jag vara så trött på sötsaker att jag står mig till påsk! Men så var det förr när det vita sockret kom. Det var dyrt och exklusivt och användes bara vid speciella tillfällen. Socker och sötsaker är ingenting vi behöver, så det gäller att äta med motta och välja "nyttiga" sockerkällor.
 

Thanksgiving- / Halloween-middag

 
 
När Madeleine var hos mig under Halloween skar vi figurer i en pumpa. Av pumpaköttet gjorde vi en pumpapaj! Har aldrig ätit det, så det ville jag gärna testa nu när jag hade pumpakött. I USA äter man traditionellt pumpapaj till efterrätt verkar det som men vi ville mer ha den till mat, så jag sökte efter recept på internet och fastnade för det här. Den var väldigt lätt att laga och blev jättegod! Pumpa är en smak jag inte är van vid, ganska så söt så jag förstår varför den används till efterrätt. Men den salta fetaosten tycker jag drog ner på pumpans sötma. Det står i receptet att osten man ska använda är Arla Apertina vitost herbes de Provence, men jag tog fetaost istället. Tror att Apertina-osten är någon slags fetaost ändå. Annars gick jag efter receptet, men jag gjorde mitt vanliga glutenfria pajskal.
 
I samma veva köpte jag nr 5 av tidningen Vego och i den finns det en Thanksgiving-speciall med massa recept som äts vid Thanksgiving i USA. Jag provade att laga till två recept som jag tyckte skulle passa till pumpapajen. Det första jag gjorde var en lingon- och havtornschutney. Egentligen skulle det vara en tranbärschutney, vilket skulle göra den helt knallröd. Den är så fin på bilden i tidningen! Men när jag var och handlade var jag helt bombsäker på att jag hade tranbär i frysen. Det hade jag inte... Så då blev det lite "man tager vad man haver" och i det här fallet havade jag lingon och havtorn! Men jag skriver upp orginalreceptet.
 
Tranbärschutney
5 dl

1 grönt äpple
rivet skal från 1/2 citron
2 1/2 dl apelsinjuice
300 g frysta tranbär
2 msk vitvinsvinäger
1 dl strösocker (så mycket tog inte jag, det är en smaksak)
salt
 
Dela äpplet i fjärdedelar. Skär bort kärnhuset och skär sedan äpplet i små tärningar. Häll ner äppeltärningar, rivet citronskal, apelsinjuice, tranbär, vitvinsvinäger, socker och salt i en kastrull. Sätt på ett lock, koka upp och låt koka i 5 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt mer socker. Ta sedan av locket och låt allt koka i ytterligare 5 minuter eller tills det börjar bli en tjock chutney. Låt svalna till rumstemperatur.
 
Jag gjorde också en brysselkålssallad från samma tidning.
 
Brysselkålssallad

500 g brysselkål
1 rödlök
1 dl valnötter
(i orginalreceptet är det också 1 päron i, men det tycker jag blev för sött)
 
Ansa brysselkålen och koka den sedan mjuk i lätt saltat vatten. Det tar cirka 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ånga av något. Halvera rödlöken och skär i tunna klyftor. Hetta upp lite kokosolja i en stekpanna. Stek brysselkål och rödlök (och eventuellt päronet urkärnat och skuret i små tärningar) tills allt har fått härligt med färg. Grovhacka nötterna och vänd ner. Salta efter smak.
När jag gjorde den här hade jag inte i rödlök för att den skulle passa allas magar, jag hade bara brysselkål och valnötter. Blev jättegott det med men rödlök tror jag skulle vara gott i den här salladen. Och säkert päron också, men lite för sött i mat för min smak.
 
Det är så kul att prova på nya recept och gärna från andra matkulturer!
 

Fluor överallt

 
Ni vet när man har snöat in på ett ämne, då tycker man att ALLT helt plötsligt handlar om det. Allt på tv:n, allt man läser i tidningar och på internet. Allt! Ja, det har hänt nu för mig och fluoret. Vad jag än tittar åt för håll så finns den där, min nya nemesis: FLUOR!
 
Jag lär mig mer och mer om detta gosiga ämne som tandläkarna rekommenderar så varmt. Men nu förtiden avråds i alla fall föräldrar från att ge sina barn dricksvatten med fluor i och man kan ju undra vad som hände med fluortanten...
 
Jag läste nyss den HÄR artikeln om hur man kan detoxa sin kropp från fluor. Den samt den HÄR artikeln/blogginlägget beskriver också mer ingående vad fluor är för något och vad den orsakar i kroppen. Båda artiklarna är väldigt långa, så jag ska försöka sammanfatta dem lite kort (Yeah, right. Jag kan aldrig hålla någonting kortfattat...)
 
Det finns två olika typer av fluor:
 
- Kalciumfluorid
- Natriumfluorid
 
Kalciumfluorid är en förening mellan kalcium och fluor och finns naturligt i undervattenskällor och i havsvatten. För mycket av kalciumfluorid under uppväxten (främst de första 30 månaderna och upp till fyraårsåldern) orsakar vita fläckar på tänderna, så kallad fluoros, och i värsta fall bruna fläckar som är väldigt svåra att rengöra. Överskottet av fluor samlas även i tandemaljen och benvävnaden och bidrar till ett svagare skelett. Efter åtta års ålder är risken för fluoros över. Kroniskt överskott av kalciumfluorid förekommer främst på grund utav dricksvatten, men kan också orskas av att man äter för mycket importerade frukter och grönsaker som oftast besprutas med bland annat kalciumfluorid.
 
Natriumfluorid är mycket, mycket giftigare än kalciumfluorid eftersom den har förmågan att binda andra gifter till kroppen. Natriumfluorid är en förening mellan natrium och fluor och är biprodukten av konstgödsel baserade på aluminium och fosfat. Sådant här fluor hälls i dricksvattnet i många länder för att "rena" det och det tillsätts också i tandkrämer och munskölj för att stärka emaljen. Även fast man vet att för mycket fluor orsakar fluoros, det vill säga försvagat skelett och tandemalj. Det natriumfluorid som kommer från konstgödselindustrin innehåller dessutom bly, aluminium och kadmium. För mycket natriumfluorid i kroppen skadar levern och njurarna, försvagar immunsystemet och kan, tror forskarna, dock inte bevisat, leda till cancer.
 

Vad man kan göra för att detoxa sin kropp från fluor:
 
- Undvik fluor!
Använd inte fluortandkrämer och munskölj. Ät så mycket ekologiskt som möjligt så du inte får i dig så mycket bekämpningsmedel, ofta innehållandes fluor. Har man fluor i dricksvattnet är det svårare, men man kan försöka leta efter en ny vattenkälla med lägre fluorhalt eller köpa olika vattenreningsapparater.
 
- Ät mycket magnesium!
Magnesium, och även kalcium, har visat sig hindra upptaget av fluor i cellerna. Mat som innhåller magnesium: pumpakärnor, mineralsalt, kakao, mandlar, spenat, hallon, rödbetor, quinoa med mera.
Kalcium kan du hitta i bland annat chiafrön, mjökprodukter, broccoli, och spenat. Det är dock inte nyttigt att äta för mycket kalcium då det kan förkalka ådrorna.

- Följ dygnsrytmen!
Var ute mycket och rör på dig när det är ljust och varva ner i några timmar på kvällen utan blått ljus (tv, dator, mobil, plattor) så du hinner öka ditt melatonin. Melatonin har visat sig kunna förebygga mycket sjukdomar som, tyvärr, de som jobbar natt drabbas av i högre utsträckning än andra eftersom melatoninet aldrig höjs tillräckligt när man är vaken under natten och sover under dagen. Melatonin tillverkas i tallkottkörteln som sitter mitt i hjärnan. Tallkottkörteln anses vara väldigt påverkad av fluorupptaget i kroppen och tydligen ska melatonin hjälpa till att rensa körteln och resten av kroppen. Och melatonin bildar man som sagt bäst när det är mörkt och tyst på kvällen och natten.
 
- Ät jodrik mat!
Om jag förstod det rätt från den här artikeln så berövar fluor på något vis kalcium från våra kroppar och för att motverka det ska tydligen jod vara bra. Det finns mycket jod i fisk, men kvicksilverhalten i fisk är som bekant väldigt hög och inte nyttig för oss, därför är det bättre att få i sig jod genom alger och sjögräs. Men ät jod med motta! Ett förhögt jodintag kan orsaka Jod-Basedows sjukdom, ofta förväxlad med giftsruma (ger samma symptom) eller Wolff-Chaikoffs effekt som kan leda till hypotyreos.
 
- Rensa levern!
Det är bra att göra en så kallad liver cleanse, leverrensning, då och då. Mycket skräp som vi äter hamnar ju där och den kan behöva hjälp på traven att rensa sig ibland. Gallblåsan ska också vara bra att rensa ur. Det är bara att googla sig fram till en cleanse som passar en själv. På den HÄR sidan hittar man fyra olika sätt att gå till väga. Den första cleansen rensar både levern och gallan.
 
- Basta och träna!
Svettas, helt enkelt. Att svettas rensar ur natriumfluorid, och andra ämnen, ur fettcellerna. Men det är viktigt att inte bli uttorkad och att hela tiden fylla på med vatten. Helst filtrerat kristallvatten. 
    

Det finns mycket mer att läsa i artiklarna så om ni får tid någon gång så sätt er och läs igenom och bilda er egen åsikt om fluor!
 
Jag tycker det är vansinne att folk tror så blint på allt som staten rekommenderar, och att många tandläkare, läkare, dietister med mera (superduktiga människor för övrigt som jag vet sitter på jättemycket kunskap som vi andra inte sitter på) är så låsta i det de har lärt sig en gång i tiden att de inte kan följa med i utvecklingen eller lyssna på nytänkande personer och ta till sig all ny forskning som visar på att mycket av det vi använder idag inte är bra för oss. Det visste man inte för 50, 30, 15 år sedan när dessa saker kom, men idag vet man det. Det kommer nya forskningsrapporter hela tiden om vad som är bra och inte bra att äta, ha på kroppen med mera, men folk vill gärna hålla kvar vid det gamla. Eller snarare stöta bort det nya.
 
Det finns massa, massa information att ta del av ute i cyberrymden, om alla möjliga saker. Självklart gäller det att se på allting med ett kritiskt öga och välja själv om man vill tro på informationen eller inte. Man får lyssna på sig själv och sitt sunda förnuft och magkänsla när det gäller det mesta.
 
Mitt sunda förnuft säger mig: Inga hälsofarliga syntetiskt framställda ämnen i eller på min kropp!
 
 

Tips för en miljövänligare vardag del 2: Hygien & skönhet

Nu ni kommer andra delen i min lilla serie: "Tips för en miljövänligare vardag"!
 
Ska verkligen försöka sätta fart med de här inläggen. Inte för att jag skriver några banbrytande ideér som ni inte lika gärna skulle kunna komma på själva (det jag skriver om gör säkert de flesta utav er redan), men det kan vara bra att ha en lista med saker som man kan göra för miljön, så man liksom lätt kan "bocka av" och gå vidare till nästa grej. Och det är alltid kul med tips på hur man kan göra sin vardag mer miljövänlig! Eller, det tycker jag i alla fall :)
 
Första delen, "Mat", kan ni läsa HÄR.
 
Nu har alltså turen kommit till hygien och skönhet. Vet inte vad jag menar med "skönhet", vem bestämmer vad som är vackert liksom? Men vad jag menar är väl smink och hårfärg och sådant som liksom inte behövs egentligen men som kan vara kul att pyssla med ändå! Och i brist på ett bättre ord kallar jag det för "skönhet" :)
 
 
- Sluta använda konventionella shampon och balsam.
Så kallade "vanliga" shampon innehåller starka tensider (också kallade sulfater) som visserligen tar bort smuts bra, men som inte är bra för varken djur eller natur. Konventionella shampon innehåller också massa andra gosiga ämnen som är mindre bra för oss och jorden. Så som syntetiska dofter och färgämnen. De tar också bort hårbottens naturliga fett; sebum. Vilket gör håret och hårbotten väldigt torr.
Köp ekologiska shampon eller ännu bättre, avvänj ditt hår från tensider och tvätta bara med naturliga saker, så som äggvita och bikarbonat, eller bara vatten. HÄR kan ni läsa om hur man avvänjer håret och återställer hårbottens sebumproduktion.
 
- Tvätta inte håret så ofta.
Försök att inte bara avvänja håret från starka tensider, utan också vid hur ofta du tvättar det. Själv är jag på var sjätte dag och mitt mål är en gång i veckan. Ju mer sällan du tvättar håret, desto mindre kemikalier spolar du ner i avloppet och ut i naturen. Plus att ditt hår och din hud kommer att tacka dig! Vatten är uttrokande det med.
 
 
- Skippa deodoranten.
Gör din egen istället! Det är busenkelt. HÄR har ni "mitt" recept, men det är bara att googla på hemmagjord deodorant så hittar ni massa olika recept att prova!
Deodoranter kan innehålla aluminium som forskare börjar tro kan ha ett samband med bröstcancer. Många deodoranter är också antiperspiranta, det vill säga de hindrar en från att svettas överhuvudtaget, vilket inte är bra för kroppen. Vi behöver svettas. Dels för att reglera vår temperatur men också för att rensa ur alla slaggprodukter från kroppen. Därför är det bra att inte använda antiperspirant utan en deodorant som tar bort lukten men ändå låter kroppen få svettas.
Det finns ekologiska deodoranter att köpa på nätet, bland annat de här från Urtekram som är baserade på en kristall som hindrar bakterieuppkomsten i armhålan (det är det som orsakar lukt). 
 
- Använd bara fasta tvålar.
Flytande tvålar och duschkrämer innehåller alltid konserveringsmedel, även de ekologiska. Alla "vattniga" produkter innehåller konserveringsmedel eftersom man inte kan stänga in vatten utan att bakterier bildas. Därför tycker jag man ska köpa fasta tvålar, för att på så vis slippa spola ut onödiga kemikalier i avloppet. Köper man en ekologisk fast tvål är den dessutom gjord på förnybara oljor istället för mineralolja och eteriska oljor istället för syntetiska doftämnen. HÄR har ni de tvålar som finns att beställa från grongava.se (det är där jag beställer det mesta). De från Klockargården brukar jag använda. Jag brukar använda babytvålen i duschen och kökstvålen i... köket :P
 
- Smörj inte in kroppen med konventionella hudkrämer.
Huden är vårat största organ och ni har säkert hört uttrycket att man inte ska smörja in sig med någonting som man inte kan äta, och det tycker jag att man kan ha som en bra riktlinje! Kroppen absorberar inte allt vi smörjer på huden, bara det som har tillräckligt små molekyler, men det är ändå mycket som tas upp av våran kropp.
Har man en väldigt torr hud beror det oftast på att man tvättar den för mycket. Man behöver inte tvätta hela kroppen med tvål, man svettas ju inte på smalbenet till exempel. Man behöver inte smörja in sig med krämer, innehållandes konserverings-, emulgerings-, färg- och doftämnen, heller. Det räcker med att smörja in hela kroppen, eller bara de områden där man brukar bli torr, med valfri vegetabilisk olja innan man hoppar in i duschen. Huden behöver fukt för att kunna binda fett, så oljan glider in hur lätt som helst i huden i duschen och man känner verkligen hur återfuktad man blir. Oljan fungerar också som ett skydd för huden inför duschen, vatten torkar också ut. Använd valfri olja, själv brukar jag använda olivolja när jag känner mig riktigt torr och annars kör jag på solrosolja. Det är viktigt att oljan inte har för stora molekyler, så att den ska kunna ta sig in på djupet. En bra regel man kan gå efter, som dock inte stämmer till hundra procent, är att flytande oljor har små molekyler och fasta fetter har stora molekyler. Kokosolja, t.ex, är en nyttig olja, men lägger sig mestadels utanpå eftersom den har för stora molekyler för att ta sig in. Duscha som vanligt och tvätta inte bort oljan. Möjligen massera in den lite. När du kommer ut ur duschen torkar du kroppen med en handduk och överflödet av oljan kommer snart åka in i huden.
 
För torrare partier, så som spruckna händer, hälar och läppar, är det istället bra med oljor och fetter med stora molekyler. De lägger sig i sprickan och hjälper till att skynda på läkningen. Till det tycker jag sheasmör är idealiskt! Kakaosmör fungerar också bra och om man vill kan man göra sin egna salva på bivax och rapsolja.
 
Bloggen evelinasekologiska.se är en blogg jag verkligen kan rekommendera! Evelina lägger ut allt ifrån matrecept till tips på hur man gör egen "plast"folie och också massa hudvårdsrecept; salvor och läppcerat med mera. HÄR har ni till exempel ett recept på egen läppbalsam med färg. Kan också användas som rouge!   
 
 
- Färga och tona håret med naturliga ämnen.
Det är väl ingen större överraskning att konventionell hårfärg och hårtoning innehåller massa kemikalier. Det känner man på lukten. Det är inte bra för varken oss eller naturen, därför tycker inte jag att det är någon bra idé att färga håret, men det går att göra på naturliga sätt!
Det finns olika sätt att färga håret naturligt på. Henna är en buske där de torkade bladen har använts i tusentals år i Asien, Mellanöstern och Afrika till att göra icke-permanenta tatueringar på kroppen och den kan också användas till att färga håret och ger då en mer permanent färg. Färgen blir röd men man kan blanda ut den med andra växter, till exempel indigo, för att få önskad färg på håret; blont, brunt, svart m.m.
Vill man inte ha permanent färg utan mer som toning kan man, om man är mörkhårig, tona håret med kaffe för en mer brun ton i håret. HÄR kan ni läsa om hur jag gick tillväga.
Vill man ha ljusare slingor i håret kan man pressa citronsaft över fuktigt hår och sedan låta det torka i solen. Det fungerar bäst om man redan är blond.
Vet att det kan vara svårt att sluta färga håret, jag själv blekte mitt hår i flera år därför att jag tycker att blont hår är så fint, men som en hårfrisörska sa en gång till mig: Vi har fått vår naturliga hårfärg av en anledning, det är den vi passar bäst i!
 
- Använd ekologiskt smink och nagellack.
Som sagt, huden är vårat största organ och mycket av det vi smörjer in den med åker in i våra kroppar, så använd så mycket ekologiskt som möjligt när du "måste" köpa tillverkade produkter.
Det finns massa roligt smink att köpa som är gjorda på mer naturliga ingredienser. Jag använder inte smink så ofta, så jag har inte provat något ekologiskt sådant förutom maskara. Därför kan jag inte ge några recensioner, men det är bara att googla på ekologiskt smink så kommer det upp massa alternativ. Sen gäller det ju förstås att se på allting med ett kritiskt öga. Även fast det står att någonting är ekologiskt så läs på innehållsförteckningen och avgör själv vilka ämnen du vill ha på och i din kropp. Det mesta i innehållsförteckningar står på latin, men internet är fantastiskt och allt man behöver göra är att goggla ingrediensen så får man ganska så snart reda på vad det är för någonting!
 
- Använd ekologiska tandkrämer utan fluor.
Eller gör din egen på kokosolja och bikarbonat! Fluor är väldigt smutsavvisande och används i allt ifrån tandkräm till skötdynor. Men fluor är hormonstörande och är i princip onedbrytbar i naturen. Andra gifter, så som DDT som man förbjöd på 70-talet, har långsamt försvunnit från vår natur (dock så finns de fortfarande kvar i våra och djurens kroppar). Men perfluorerade ämnen kan inte brytas ned och kommer således alltid att finnas i vår natur, i djuren och i oss själva. Skrämmande. Så jag skulle vilja säga: Sluta använda fluor i detta nu!
HÄR kan ni läsa mer om hur man kan göra sin munhygien mer naturlig. Och HÄR har ni de ekologiska tandkrämer som finns att köpa på Grön Gåva.
 
 
- Var kritisk!
Bara för att en vara är märkt med ett miljömärke, så som till exempel Svanen eller Bra miljöval, betyder det inte att varan är bra för miljön. Det betyder bara att den är bättre än de andra alternativen som finns. Coop Änglamarks hygienprodukter, till exempel, är väldigt inriktade på det här med astma och allergi och tar mest bort färg- och doftämnen från produkter. Vilket gör en mer miljövänlig produkt (två kemikalier försvinner ju) men är fortfarande inte bra för naturen. Jag har fått en ganska "kemikaliekänslig" näsa sen jag i princip helt kemikaliebantade mitt hem (har lite produkter kvar som ska bort) och jag tycker sådana här parfymfria produkter stinker kemikalier! Det är därför att man som sagt tar bort färg och doft men ändå har kvar andra syntetiskt framställda ämnen. Så använd helst produkter (shampon, tvålar m.m) där åtminstonde huvudingredienserna är naturliga.
 
 
Ja, det var ytterligare lite tips på hur man kan göra vardagen mer snäll mot djur och natur. Och mer snäll mot sig själv också. Kan verka som mycket på en gång, men ta det en sak i taget! Ingen kan gör allt men alla kan göra något och varje steg mot en mer miljövänlig vardag är ett steg i rätt riktning :)
  

Träd

 
 
 
Hur högt orkar trädet att nå?
Om du fäller det, vem kan svara då?
 
 

Halloween

 
 
 
Nu har jag äntligen rensat min dator och kunnat föra över bilder från min kamera till den. Och det är en hel del som har hänt sen jag senast tömde kameran märker jag. Det har ju till exempel varit Halloween.
 
 
 
 
Jag hade finbesök av min svägerska Madeleine :) Här har ni länken till hennes fiffiga blogg: tut.blogg.se
Vad jag kan minnas så har jag aldrig skurit ut figurer ur en pumpa, jag var ganska "gammal" när Halloween kom till Sverige. Så det ville jag absolut göra i år! Jag och Madeleine knallade ner på stan på fredagen och letade i affärer efter pumpor. Det fanns inte många kvar, lite fel dag att besluta sig för att man vill ha en pumpa kanske. Men vi hittade en! 6 kilo vägde den och jag hade rejäl träningsvärk i armarna dagarna efter jag burit hem den kan jag säga!
 
Så här gick vi tillväga:
 
 
 
 
Först skar vi ut ett lock på pumpan och grävde ut så mycket vi kunde av innehållet; kärnor, trådar och kött. Det tog längst tid av hela processen!
 
 
 
 
Sen ritade vi olika figurer på papper som vi tejpade fast där vi ville ha dem på pumpan och ritade runt. Vi ritade fladdermöss och ett spöke och utomhus plockade vi med oss ett stort lönnlöv som skulle täcka en ful fläck på pumpan.
 
 
 
 
Sen började det roliga! Skära ut figurerna :D Vi tog bort de fasttejpade figurerna vi hade ritat runt och sedan tog vi en filékniv och skar ut dem. Det var mycket lättare än vi hade trott, så vi kunde göra ganska små figurer också :)
 
Och här är resultatet:
 
 
Vi massakerade den stackars pumpan ganska brutalt med figurer överallt, haha, men det fanns ändå plats över. Och där ritade Madeleine gulliga teckningar! Här är det en häxa som letar efter sin katt :)
 
 Godisar och spindlar!
 
 Det här coola spöket döpte vi till Karl-Johan :D Vi blev så kära i Karl-Johan att vi inte kunde bestämma oss om vi skulle ha honom vänd utåt så att alla som gick förbi kunde se honom, eller inåt så att vi kunde njuta av hans vackra nylle.
 
Madeleine ritade ett jättcoolt spindelnät på locket!
 
 
 
 
Det var jättekul att skära i pumpa och det tänker jag försöka göra till en årlig tradition! Men holy smoley vad pumpakött jag fick av den där jättepumpan! Dagen efter gjorde jag och Madeleine en Thanksgiving-/Halloween-middag och då använde vi lite av köttet till en pumpapaj. Recept kommer någon dag :) Resten av pumpaköttet (Och trådarna som kärnorna sitter i. De går också att äta) rev jag grovt på rivjärn och frös ned.
 
 
 
 
Kärnorna tvättade jag rent och blandade med några matskedar kokosolja. Sen brede jag ut dem på en plåt med bakplåtspapper och rostade dem i ugnen på 150 grader i ungefär 30-45 minuter. De smakar popcorn! Det är min bror som har lärt mig "hemligheten" bakom bio-popcorn; de poppar dem i kokosolja. Så jag ville testa det på pumpakärnorna, och det fungerade :)
 
Jag förvarar kärnorna i glasburkar i kylskåpet, men nu är de snart uppätna allihop.
Beroendeframkallande ska jag säga! 
 
 

Pojkar och flickor

 
 
 
Det här är en bild på min morfar. Nej, inte mormor. Morfar. Han har klänning på sig. Det hade småbarn förr i tiden. Speciellt när de skulle vara finklädda. Och visst ser man inte om det är en pojke eller flicka på bilden? Lika lite som det syns utanpå i den här åldern, lika lite syns det på insidan. De förstod det förr. Fastän de var himla kvinnoförtryckande förstod de ändå att barn är barn, inte miniversioner av män och kvinnor. Det är mer än vad man kan säga om oss idag.
Klänning, eller kolt och särk som det också kallades, användes förr av alla. Både män och kvinnor. Sedan kom den mer praktiska byxan och man började dela in kläder i kvinnligt och manligt. Men kolten/särken var (och är fortfarande) det mest praktiska plagget för barn. Det är ju bara att lyfta upp och byta blöjan. I slutet av 1800-talet började en trend bland överklassen: man började klä sina barn i miniversioner av sina egna kläder. Ursött! Men praktiskt? Nja... Med åren har detta fenomen spridit sig nedåt i "klasserna" och åldrarna och idag finns det till och med speciella kill- och tjejavdelningar bland barnkläderna. Folk vill ju vara "traditionella" och köpa kläder efter kön till sina barn som man har gjort i alla tider. Eller, vänta nu. Bara sedan slutet av 1800-talet. Och då bara i överklassen.
 
Jag vet inte... Eller jo, jag vet. Jag tycker det är rena rama tokerier! Vad bryr sig en bebis om vad den har för kläder på sig? Den vill ha det bekvämt och bryr sig inte ett dugg om vilken färg den har på tröjan! Likadant är det med småbarn. Och det skulle kunna vara likadant med äldre barn och vuxna också om vi inte var så himla insnöade i det här med "manligt" och "kvinnligt". En klänning är inte kvinnlig. En klänning är en klänning och vi människor har bestämt att bara kvinnor får bära den. Män får liksom inte allergiska reaktioner av klänningar, flätor och rosa.
 
Innan början av 1900-talet var rosa pojkfärgen nummer ett och blå var flickfärgen. Rosa är en mer stark färg och släkt med rött som i alla tider har varit männen och kungars färg. Blå är mer mjuk och lugn och traditionellt jungfru Marias färg. Vet inte varför det "vände" helt plötsligt, men idag ses ju rosa som den traditionella flickfärgen och blå som pojkfärgen. Men så traditionellt är det alltså inte. Faktum är att det mesta som vi ser som traditionellt idag bara går bakåt en 70 - 100 år i tiden. Innan dess var det andra saker som ansågs vara traditionella och det vi idag håller fast vid var farliga nymodigheter. Sådan är människans natur, tyvärr. Allt nytt är farligt och allting ska vara som det "alltid" har varit, fastän tiderna och traditionerna ständigt förändras och påverkas av andra kulturer.
 
Var och en gör självklart som de vill, men jag blir så himla trött när jag läser diskussioner på facebook och kända bloggar där folk jämför att inte klä sitt barn "efter kön" med barnmisshandel. Behövde bara få ur mig lite.
 
 

Naturlig munhygien

 
Jag har inte borstat tänderna med fluor sedan ungefär ett år tillbaka *dramatisk paus*. Varför? Därför att fluor anses vara hormonstörande och är i princip onedbrytbar i naturen. Plus att jag tror inte att man behöver fluor för en bra munhälsa.
 
Jag, som många andra, tror snarare att vi har fått bättre munhälsa på grund av bättre munhygien. Till skillnad från för hundra år sedan borstar de flesta utav oss tänderna varje morgon och kväll och vi använder också tandtråd. Vi får alltså bort smutsen från tänderna och genom det blir det mindre hål och vi får behålla våra tänder längre. Till det behövs det inget fluor som jag tror snarare försämrar vår munhälsa (och hälsa överhuvudtaget) än förbättrar den.
 
Hur mycket jag än googlar och letar så hittar jag inga som helst bevis för att fluor har gjort vår munhälsa bättre, och jag ser det i verkligheten också. Jag har vänner som följer tandläkarnas råd efter punkt och pricka med fluortandkräm och fluorskölj morgon och kväll och som ändå har hål i tänderna stup i kvarten. Jag tror det har med våran kvalitet på tänderna att göra och jag tror inte fluor hjälper ett dugg om man har lätt för att få hål.
 
Men jag tror att det finns metoder som faktiskt hjälper. Dels så är det vad vi äter. Äter man en väldigt kolhydratrik kost; vitt socker, vitt mjöl, frukt, rotfrukter, så göder man bakterier, både i kroppen och i munnen. Fastän livsmedelsverket hävdar att det är bra för oss tror jag inte på det här med en tredjedel kolhydrater på tallriken, eller vad de nu rekommenderar. Det är helt sjukt! Visst behöver vi kolhydrater för att orka med det vi ska göra men en tredjedel av varje måltid är överdrivet. Plus alla sötsaker vi stoppar i oss nästan dagligen. Det blir för mycket. Kroppen kan inte bygga någonting av kolhydrater, det enda som "byggs" är bakterier. Livsmedelsverket har väl förresten fått backa nu och rekommenderar två potatisar på tallriken, istället för tre som det var förut.
 
En annan metod som jag tror hjälper mot en dålig munhälsa är oil pullingOil pulling är en över 1000 år gammal metod som använts främst inom indisk läkekonst, ayurveda, och sägs bland annat kunna motverka alzheimers. Många forskare tror att det kan vara bakterier från tandköttet som tar sig upp i hjärnan och orsakar sjukdomen. Man tar helt enkelt en tesked valfri olja och gurglar den i ungefär 10 minuter. Oljan drar ur bakterier från tandköttet. Naturens egen munskölj! Kokosolja ska tydligen vara bäst, den innehåller mest nyttigheter, men annan olja går bra också. Själv använder jag olivolja eftersom jag måste vara försiktig med kokos överhuvudtaget. Det kliar i halsen och på huden om jag använder för mycket.
Oil pulling gör man på morgonen innan man har ätit någonting. Drick lite vatten först så du inte är torr i munnen, ta en tesked olja och gurgla som med annan munskölj. Man ska dock inte bli trött i käkarna, då tar man i för mycket. Spotta ut efter 8-15 min. Oljan ska vara vit, då har man fått ut så mycket bakterier man kan. Så testa dig fram hur länge du behöver gurgla. Det är inte bra att gurgla för länge, då kan man föra tillbaka bakterierna till tandköttet. Använder du kokosolja så spotta i soppåsen. Kokosolja stelnar och kan orsaka stopp i avloppet. Skölj munnen med lite varmt vatten och borsta sedan tänderna som vanligt. Klart! Det är viktigt att du inte sväljer något av oljan. Den innehåller ju alla bakterier från tandköttet som du vill bli av med.
 
Jag har hållit på med oil pulling i ungefär ett år, sedan jag senast var till tandhygenisten. Och det av en anledning. Jag brukar alltid få massa tandsten i underkäken och jag tänkte testa om jag kunde hålla tandstenen borta tills nästa besök. Och hör och häpna, jag har inte haft någon tandsten sen jag började med det här! Fast nu ser jag att det börjar komma på de undre framtänderna. Men det är sådan stor skillnad mot förut när tandstenen kom tillbaka efter bara någon vecka efter att tandhygenisten tagit bort den.
 
Jag brukar också borsta tänderna med äppelcidervinäger ungefär två gånger i veckan. Det gör jag på kvällen efter att jag har borstat tänderna vanligt och använt tandtråd. Vinäger eller ättika är bakteriedödade och ska tydligen hjälpa till att få vitare tänder. Vet inte om jag har fått vita tänder, men munnen känns väldigt ren efter att man har borstat med vinäger. Plus att det håller tandborsten fri från bakterier. 

Och det finns naturliga tandkrämer att borsta tänderna med. 
Jag brukar köpa Urtekrams ekologiska tandkräm, eftersom den finns att köpa i den mataffären jag handlar i, men det finns många fler ekologiska märken att välja av. Huvudsaken är ju att tandkrämen är gjord av naturliga ingredienser som gör rent tänderna. Urtekrams tandkrämer innehåller bland annat krita och antibakteriella eteriska oljor.
Man kan också göra sin egna tandkräm av kokosolja och bikarbonat. Blanda lika delar kokosolja och bikarbonat i ett litet glas och borsta tänderna med röran. Jag har aldrig provat det här så jag vet inte hur länge tandkrämen håller, men det är nog säkrast att göra lite åt gången.
 
Det var lite tips på hur man kan göra sin munhygien mer naturlig. Jag vet inte om det fungerar, jag har ju bara mig själv att jämföra med och jag har aldrig haft några hål (förutom i mina mjölktänder, men det är ju ganska vanligt). Vad jag vet har jag inga hål nu heller och knappt någon tandsten. Men det ska bli spännande att se vid nästa tandläkarbesök hur tänderna mår. Det känns väldigt bra i alla fall.
 
Och så vill jag avsluta med att understryka hur viktigt jag tror det är att man använder tandtråd varje dag, så man får bort alla matrester mellan tänderna!
 
(Råd från en som värnar om naturen och tänder, men som inte är utbildad tandläkare eller tandhygenist ;) )
 
 

Solnedgång

 
 
 
Det var en alldeles magisk solnedgång i eftermiddags.
 
 

Hemmagjord deodorant

 
 
 
Att göra sin egen deodorant är busenkelt! Och så slipper man att ha syntetiska ämnen i armhålan. Googlar man så hittar man snarlika recept på deodoranter; lika delar av kokosolja, bikarbonat och någon form av absorberande "mjöl". Oftast majsstärkelse men potatismjöl och arrowrot är också vanligt.
Det har aldrig riktigt fungerat som jag vill, men nu har jag exprimenterat mig fram till en deo som fungerar för mig!
 
 
 
 
2 msk kokosolja
4 msk majsstärkelse
4 msk bikarbonat
2-3 droppar tea tree-olja
 
Lägg alla ingredienser i en skål och mosa ihop till en jämn röra. Tryck sedan ner röran i en liten burk med hjälp av en sked. Nudda inte i röran, då får du i bakterier i den. Smörj in dina rengjorda armhålor med röran och du får deodoranteffekt! Inte antiperspirant, kroppen behöver få svettas.
 
De här ingredienserna och måtten kör jag med men det är så olika vad man behöver från person till person, så prova dig fram!
 
 
 
 
Förvara burken upp och ned (Jag har läst någonstans att det mesta i burk håller längre om man ställer den upp och ned. Har någonting med lufttrycket att göra tror jag.) i badrumsskåpet. Behöver inte stå i kylskåp. Viktig är dock att man har rena händer när man tar i röran så man inte får ner baciller i burken. Då håller den inte lika länge. Det är också viktigt att armhålorna är rena innan man smörjer in dem med deon. Svett luktar egentligen ingenting, det är när det kommer i kontakt med bakterier det börjar lukta.
 

Höst-/julstädning hos farmor

 
Måndag till torsdag den här veckan var jag hos min farmor och hjälpte henne att höst-/julstäda. Jag höll även på lite utomhus med att kratta löv och då tog jag i någonting vitt, illaluktande som förmodligen var ugglespya! Jag eller farmor hade ju aldrig kunnat gissa oss till det, men min pappas kusins man Uno, som bor granne med farmor, sa att det förmodligen var det. De spyr nämligen vitt. Man lär sig någoting nytt varje dag! :)
 
Men nu tänkte jag skriva om lite trevligare saker: städning. Det är väl kanske inte så trevligt det heller, men det slår spyor med hästlängder ;) Fast jag tycker faktiskt det är ganska kul att städa. Sådana här storstäd i alla fall. Vardagsstädningen är väl mindre rolig, men när man får dra fram möbler och krypa och klättra och putsa och damma, det är riktigt kul faktiskt! Man ser skillnad på före och efter. Plus att det doftar så gott när man har torkat med en dammtrasa och medel precis över allt, på varenda pinal. Och jag har utan tvekan fått min städmani ifrån farmor, hon vill också ha det rent och undanstoppat.
 
Nu har farmor det så fint, både ute och inne :)
 
 
God mat fick jag också, som alltid :) Här steks det lax!
 
 Mysan satt på sin vanliga plats och vaktade gatan. Ibland går det nämligen andra hundar på den, och det får de ju inte göra! ;)
 
 

Reflektion

 
 
 
Reflektion och eftertanke.
Det är det jag sysslar med om dagarna.
Händelser. Dumma saker jag har gjort. Bra saker jag har gjort.
Väger fördelar mot nackdelar.
 
Finns det någon mening?
Gör man någon nytta på denna jord eller gör man mest ont?
Tanken bakom en handling kan var god, men resultatet bli förödande.
 
Antar att man ska fokusera på det positiva.
Men jag vill gärna tänka på det negativa. Ett tag.
Jag vill lära av mina misstag så jag inte gör om dem igen.
 
Känns som man har någon mening med att vara här. Någonting större.
Men det kan ju i och för sig vara storhetsvansinne också.
Storhetsvansinne blandat med egoism.
Eller omtänksamhet blandat med empati.
 
Vet inte vilket jag lider av, men jag hoppas på den sista kombinationen.
 
 

20 frågor

 
Madeleine har skrivit 20 frågor som vem som helst får svara på.
Och det är klart att jag nappar! :)
 

1.Gick du halloween?
Nej, men jag och Madeleine köpte en stor pumpa som vi gjorde fina mönster på. Bilder kommer :)
 
2.Har du sett Twilight?
Jepp! Alla fem. Senast nu i helgen med Madeleine :)
 
3.Äpple eller Banan?
Äpple!
 
4.Hur länge sov du inatt?
7-8 timmar.
 
5.Har du ett husdjur?
Nej. Om inte små vättar räknas ;)
 
6.Vad åt du sist?
Fylld paprika i ugn. Det var jättegott!
 
7.Hur många stjänor skulle din blogg få av 1 till 5?
Haha, hmm. 4. Jag är inte helt nöjd med designen.
 
8.Hur många länder har du varit till?
Oj! Ganska många. Mina föräldrar reste alltid utomlands med mig och min bror varje sommar under vår uppväxt, så det har blivit en del genom åren. Nu ska vi se: Finland, Danmark, Norge, England, Skottland, Estland, Polen, Tyskland, Belgien, Luxemburg, Frankrike, Andorra, Spanien, Portugal, Italien, Grekland (Rhodos), U.S.A.
Hmm, jag tror det var alla, så det blir väl 17 stycken :)
 
9.Gillar du hur du ser ut?
Ja. Det var så här jag blev, och det får duga :)
 
10.Kan du förklara färgen orange för en blind?
Varm och lite smutsig.
 
11.Hur gammal är du?
24. Blir 25 i december :)
 
12.Kan du äta mörkchoklad?
Ja! Men inte för mycket, då får jag ont i huvudet.
 
13.Gillar du en speciell godis?
Jag är väldigt svag för choklad och framför allt romerska bågar :)
 
14.Är du kär?
Ja <3
 
15.Hur många par skor har du?
Ungefär 7 stycken som jag använder. Sen har jag ett 10-tal "finskor" som bara ligger i min garderob och som jag tar fram och tittar på ibland. Jag tycker skor är vackra och när jag bodde i min första lägenhet stod de på rad på en hylla i min klädkammare, som prydnader att kolla på.
 
16.Äger du något electirist?
Mitt hår ger mig ofta stötar!
 
17.Har du skurit i en puma? visa bild på den.
Nej, ingen puma. Tror inte de finns vilt i Sverige ;) Men en pumpa skar jag i i fredags :) Det kommer bilder på den längre fram! När jag har rensat min dator.
 
18.Gick du "Bus eller Godis"?
Nej, jag och Madeleine hade en trevlig filmkväll istället :)
 
19.Hur många syskon har du?
Jag har en fyra år yngre bror :)
 
20.Har du någon speciell talang?
Jag kan sjunga "Lilla snigel" med stängd mun och jag kan vrida mina händer helt om. Svårt att förklara den sista, men folk brukar bli ganska imponerade... Eller snarare äcklade :P
 
 

Eftersom min fantasi tryter just nu kan jag inte komma på några frågor som Madeleine kan svara på, men jag tycker hon kan svara på de här frågorna hon också. De var jättebra!
 
Så kan vi andra gå in och läsa HÄR och se vad hon svarar. Vad spännande! :)
 
 

RSS 2.0