Tallbarr

 
I dag har jag plockat tallbarr till fästmannen!
Tallbarr ska nämligen hjälpa mot pollenallergi och andra naturallergier, som gräs och timotej, för en del.
 
 
Man plockar helt enkelt lite tallbarr och lägger i ett glas med vatten. Det är ganska viktigt att inte ta för gamla barr utan ta sådana som fortfarande doftar tall. Eller, jag tror att det är viktigt, för på fästmannen fungerade det inte alls när jag plockade lite äldre barr som hade börjat torka. Sedan låter man glaset stå någon timme i kylskåpet och sen är det bara att smutta på sitt tallbarrsvatten under dagen och hoppas på att besvären försvinner :)
 
 
 

Midsommarnatt

 
 

Gullfrigga

 
 
 

Dags att banta?

 
Plastbanta alltså. Usch, usch, har tagit på mig den roliga uppgiften att rensa ur alla våra köksskåp och förfasas över hur mycket plastföremål vi egentligen använder :( Det här är ändå bara alla föremål ur ett enda litet skåp (fast det är iof det skåpet där vi har mest plastsaker, men ändå). Känns ändå "bra" att vi bara i princip använder plastredskap i kalla situationer (whaaat?!) för plast + värme är ingen hit alls! Det är därför jag diskar alla plastföremål för hand eftersom det blir så varmt i en diskmaskin, och vem vet hur mycket gosiga plastämnen som åker ut i avloppet då? Att plastbanta betyder att man sakta men säkert byter ut alla plastföremål, eller så många man kan, mot andra alternativ som trä och rostfritt stål. Och det är det vi känner att det är dags för nu. Personligen vill jag börja med vattenflaskorna.
 
 Vi gjorde en teflonbantning för ett tag sedan och bytte ut massa teflonugnsformar mot gamla hederliga av keramik. Vissa "teflonisar" har vi dock kvar eftersom vi inte har hittat någon keramikform i rätt storlek än. Och vår minsta teflonstekpanna får hänga med ett tag till tills vi kan köpa en liten gjutjärnspanna. En av anledningarna till att jag inte är superförtjust i teflon kan ni läsa om HÄR.
 
 
Men nu tillbaka till plast och lite tips på hur man kan göra sitt hem och miljön mindre plastig:
 
- Använd tygpåsar när du går och handlar istället för att ta nya plastpåsar i affären.
 
- Det finns kompostbara avfallspåsar att köpa, t. ex. SkonasIca. Dyrare men man får helt enkelt vänta längre innan man går ut med soppåsen. Ett tips är att trycka ner skräpet med antingen händerna eller något annat föremål så att det blir mer kompakt. Då får du plats med mer. Om man slänger matrester i en separat bunke som man går ut med oftare börjar inte soporna att lukta.
 
- Lägg upp överbliven mat i djupa tallrikar och lägg en assiett över som lock. Istället för plastfolie.
 
-  Byt ut dina matlådor i plast mot gamla hederliga i metall. Det du måste tänka på då är att inte värma lådan i microvågsugnen! Något man inte ska göra med plastlådor heller egentligen då värme gör att plast släpper ifrån sig mera ämnen. Lägg upp maten på en tallrik innan du värmer den eller värm den i en gryta på spisen. Leta på loppisar eller köp nya bland annat HÄR.
 
- Använd skärbrädor i trä. Om man tar hand om sin träskärbräda kommer den inte att bli en bakteriehärd. Man sandpapprar ner den när den börjar få för djupa skåror och oljar in den ordentligt med valfri vegetabilisk olja. Något man inte kan göra med plastskärbrädor som också får djupa skåror där bakterierna frodas.
 
- Köp vattenflaskor av glas eller rostfritt stål.
 
 
 
HÄR kan ni läsa mer om vilka plaster man bör undvika och vilka som är mer "okej". Själv vill jag jobba mot att ha så lite plast som möjligt i hemmet. Är så sugen på att testa att göra min egna "plast"folie av gamla lakan och bivax som Evelina på evelinasekologiska.se tipsar om. Pia på kammebornia.se skrev för ett tag sedan mer utförligt om plaster och teflon i köket, HÄR kan ni läsa det.
 

Ett spår av rosor

 
 
 

Rawghurt

 
 
Har snubblat in på en ny blogg som skrivs av en liten familj som bor i Lima och äter mycket raw food. Bloggen kallas passande för rawfoodfamiljen.se.
 
Har kollat igenom lite recept och fastnade för den här "yoghurten" som är superenkel att göra. Allt man behöver är en avokado och massa bär (Mer än vad jag har på bilden. Hade tyvärr inga fler i frysen.). Använder man frysta bär får man se till att de är tinade innan man äter dem, speciellt om man ska ge dem till barn då iskall föda är väldigt stressande för njurarna. Man kan ju till exempel hälla upp dem i en skål på kvällen och låta dem tina i kylskåpet under natten :)
 
Mixa avokado och bär till en jämn smet och ät som yoghurt med din favorit müsli eller varför inte med nötter och färska bär. Rawghurten är väldigt mättande och passar jättebra som mellanmål eller ett litet kvällsmål. Till frukost fungerar det också men då lägger jag till någon smörgås så jag ska stå mig längre :)
 
 
Som ni ser blev den här rawghurten alldeles för grå eftersom jag inte hade i nog med bär, men nu har jag köpt på mig massa bär av alla de slag :)
 

Juni

 

Den sjätte månaden i vår gregorianska kalender.
 
Troligtvis döpt efter gudinnan Juno, äktenskapets gudinna, och i gamla romerska tider var det juni som var den rätta månaden att gifta sig i. Än idag är det den månad där flest äktenskap ingås i Sverige.
 
Juni (Junius på latin) kan också vara döpt efter "juniorerna" (iuniores), de yngre, medans maj månad (Maius) i sådana fall skulle vara "de äldres" (maiores) månad.
 
I det gamla Sverige kallades juni för sommarmånaden och än idag räknas den som första sommarmånaden på året med sina långa, ljusa nätter och vackra blomster.
 
Välkommen juni! Äntligen är det sommar!
 

Nationaldagen

 
Här kommer lite bilder från förra årets 6:e juni när jag låg i stadsträdgården hela dagen på en filt i skuggan och läste.
 
 
Livskvalitet: Ligga på en filt och titta upp i trädkronorna.
 
 

RSS 2.0