Var är du?

Sommar, var är du?
Det närmar sig juli och allt jag ser när jag tittar ut genom fönstret är regn.
 
 
Var är din blåa himmel och dina vindstilla kvällar?
Varför måste jag ha på mig jacka när jag egentligen vill gå barfota i linne och kjol?
 
 
Tänk om man finge äta frukost på bryggan, värmd av morgonsolens strålar. 
Eller ro på den blanka sjön en vindstilla kväll.
 
 
Det vore nåt det...
 
 

Bloggtips och frågor

 
Jag tänkte att jag skulle tipsa om min svägerskas blogg: tut.blogg.se

Gillar du roliga, spontana inlägg blandat med spännande sagor och massa bilder? Eller vill du ha en insider-blick i en 12-årings liv?
Då är detta bloggen för dig! :)
 
Madeleine (som min svägerska heter) har uppmanat folk till att skriva frågor till henne som hon sedan svarar på i sin blogg, och nu har jag knåpat ihop ett helt gäng med frågor som hon får svara på om hon vill :)
 
Here we go!
 
 
1.  Vad är ditt/dina mellannamn och vet du varför du har fått dem?
 
2.  Hur många husdjur har du och vad heter de?
 
3.  Vad är din favortitmat?
 
4.  Vilken sorts musik gillar du?
 
5.  Vad drömde du inatt (eller senaste drömmen du kommer ihåg)?
 
6.  Vem fick du senast sms från?
 
7.  Vilket är ditt favoritgodis?
 
8.  Kan du stå på händer?
 
9.  Om du fick köpa dig vad du ville i hela världen, oavsett pris, vad skulle det vara?
 
10.  När du är helt ledig en dag, vad gillar du att göra då?
 
11.  Spelar du några dator-/tv-spel? Vilka i sådana fall?
 
12.  Vad är det bästa med att ha en stor familj?
 
13.  Vilken är din favortitbok?
 
14.  Om du bara fick välja en utav dessa på varje rad, vilken skulle du välja?
                -  Vinter eller sommar?
                -  Katt eller hund?
                -  Noshörning eller get?
                -  Film på bio eller film hemma?
                -  Hoppa som en groda eller gå baklänges?
                -  Ute eller inne?
                -  Gröt eller smörgås?
                -  Äpple eller banan?
                -  Morgon eller kväll?
                -  Blunda när du är vaken eller titta när du sover?
 
15.  Vilken är din favoritfärg?
 
16.  Har du någon favoritlåt?
 
17.  Var sov du inatt?
 
18.  Vad gör dig glad?
 
19.  Vad längtar du till?
 
20.  Om du skulle åka till en öde ö och bara fick ta med dig tre saker, vilka tre saker skulle det vara?
 
 
 
Ja, nu har du lite frågor att svara på Madeleine. Om du vill :)
 
Och alla ni andra får gå in på hennes blogg och läsa svaren!
 
tut.blogg.se
 

Tallbarr

 
Tisdagsmorgon och Mats jobbar hemmifrån (eller ja, från Filipstad). Hans allergi blir genast värre så fort vädret börjar bli varmare och jag agerar hjälpsam fästmö genom att gå ut och plocka tallbarr :)
Tallbarr hjälper nämligen mot pollenallergi och andra naturallergier, som gräs och timotej, för en del. Vi fick det tipset av Malin i våras och jag drog med mig tallgrenar från Filipstadsskogarna till Karlstad. Nu när vi är hos mamma och pappa behöver jag bara ta på mig stövlarna och traska över vägen, så så mycket besvär innebar inte min hjälpsamhetsgest :)
 
 Dagens outfit är lite mindre glamorös än den jag hade på midsommar :P
 
 
Man plockar helt enkelt lite tallbarr och lägger i ett glas med vatten. Det är ganska viktigt att inte ta för gamla barr utan ta sådana som fortfarande doftar tall. Eller, jag tror att det är viktigt, för på Mats fungerade det inte alls när jag plockade lite äldre barr som hade börjat torka. Sedan låter man glaset stå någon timme i kylskåpet och sen är det bara att smutta på sitt tallbarrsvatten under dagen och hoppas på att besvären försvinner :)
 
 
 

Midsommarnatt

 
 

Midsommar

 
Glad midsommar på er!

Hoppas ni har haft en trevlig midsommar hittills :)
Min kunde väl ha varit bättre, fick migrän alldeles innan vi skulle gå till bussen :( Men jag lyckades stoppa det något genom att dricka juice och sätta mig ner och blunda några minuter. Sen när vi kom fram till Filipstad lade jag mig och sov i några timmar och sen kände jag mig som ny :) Så jag ska inte klaga, för sedan blev det en rolig midsommarafton!
 
 
Mamma hade gjort så fina blomsterarrangeman överallt och pappa och Marcus stod för den goda maten. Som alltid så var Maggan (mammas tremänning) och Ulf här. De och mina föräldrar firar alltid påsk, midsommar och nyår tillsammans. De har gjort så sedan innan jag och Marcus var födda, under hela våran uppväxt och kommer nog att fortsätta med det tills de trillar av stolen så att säga. Jag och Marcus väljer såklart nu mera fritt vad vi vill göra under högtiderna, men det är fortfarande trevligt att följa sina traditioner ibland :)
 
 
Marcus jobbade ute på Hennickehammar, så det blev "bara" jag, Mats, mamma, pappa, Maggan och Ulf (som jag så skamlöst har skurit bort från bilden, mohahaha!). Vädret hade tagit på sig en svinkall midsommarskrud så vi spenderade kvällen inomhus. Förutom en liten trevlig avstickare in till grannarna Elisabeth och Anders som bjöd på drinkar (och knottbett) i deras trädgård! :)
 
 
Jag hade på mig min gröna långklänning (den som jag hittade ett litet hål i och fick för halva priset) och blommor i håret dagen till ära :) Jag lyckades inte ta kort på min frisyr hur jag än vände och vred på kameran, men så här såg jag ut på ett ungefär i alla fall :P
 
När klockan började närma sig midnatt fick jag helt plötsligt ett ryck av att gå ut och plocka blommor. Ni vet, som man gjorde när man var liten och lade under huvudkudden. Fast jag behöver inte drömma om min framtida man, jag har ju redan hittat honom <3 Men jag gick ut och plockade mig en bukett med smörblommor i alla fall som jag har hängt på torkning och ska ha i någon fin vas hemma :)
 
Jag och Kristin gick alltid ut i midsommarnatten när vi var små och plockade de sju sorters blommorna i hopp om att vi skulle drömma om våran prins. Men som ni kanske kommer ihåg så fick man inte prata, inte det minsta lilla ljud fick man ge ifrån sig! Och det kan jag erkänna direkt att det gick käpprätt åt skogen. Vi fnissade och skrattade oss igenom vartenda blomplock kan jag säga! Kanske därför det aldrig fungerade? :P Minns att jag ett år drömde om en brunhårig man som drog upp mig ur vattnet i sin båt. Mats är ju i och för sig brunhårig, men någon båt har han inte dragit upp mig i än ;)
 
Minns att jag tyckte det var så magiskt att få vara ute mitt i natten när man var liten och det tycker jag fortfarande att det är. Det är någonting magiskt med just midsommarnatten, även fast sommarsolståndet egentligen är inatt. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var rädd för varg precis hela tiden, fast inte tror jag det finns varg så här nära civilisationen. Det saknar jag nästan mest med att vara liten; kunna vara ute i skogen utan att känna sig rädd. Får försöka jobba på att få tillbaka den känslan.
 

Livet utan en dammsugare

Ja ni, alla dessa fjuttiga i-landsproblem som man stöter på lite då och då. Men eftersom det är ett tag sedan jag skrev och eftersom jag fortfarande inte har någonting vettigt att skriva om kommer jag nu dela med mig utav min jättespännande dammsugspås-historia!
 
För att göra en lång historia kort så har den sista dammsugarpåsen som vi fick med när vi köpte en ny dammsugare för ett bra tag sedan blivit full och det finns inga ute på Bergvik som passar. Jag fick helt enkelt beställa nya från Electrolux över internet. Det gjorde jag i fredags, alltså för en vecka sedan, så de borde ha kommit i måndags. Kom det några påsar i måndags? Nä! I tisdags då? Skulle inte tro det va! Men igår fick du dem väl äntligen? Hahaha, don't make me laugh! 
 
De har inte kommit idag heller. Så jag gick in på postens hemsida för att följa mitt paket. Det är i Jönköping! Jönköping!!!! Efter en tur förbi Torsvik (vart det nu ligger?), till Örebro, tillbaka till Torsvik, tillbaka till Electrolux, ännu en tur till Torsvik och idag hamnade det alltså i Jönköping. Vad falls?! Postens hemsida krånglar också så jag kan inte höra av mig till dem och höra vad tusan det är som pågår och om jag någonsin kommer få se mina kära dammsugarpåsar :(
 
Detta är ett i-landsproblem delux och det finns ju såklart mycket värre saker i världen att bli upprörd över, men till Posten eller Electrolux eller vem som nu bär ansvaret skulle jag bara vilja säga så här:
 
AAAAAARRRGG!!! JHvgs#¤%&kgb HF(&#"#¤Abj nGUADGjbs dn&¤#%&/g HG&¤#"%&&cll.!!!!!!!!!????" Mvh en städoman med kontrollbehov som vill ha det städat till midsommar!
 
Oooooooch andas uuuuut... Så, nu när jag har fått ur mig lite ilska kan jag meddela att vi åker till Filipstad imorgon för att fira midsommar och stannar där till på onsdag :) Trevligt! Och inte är det här hela världen (försöker jag desperat intala mig själv) jag får helt enkelt "dammsuga" på gammalt hederligt vis: sopa golven! All annan städning går ju fortfarande utmärkt att göra. Det enda jag inte kan få dammfritt är väl soffan, fotöljen och de stora mattorna, men det får jag ta när jag kommer hem. Om inte mitt paket är uppe i Jokkmokk vid det laget...
 
 
Och vad gör väl ett dammigt hem när sommaren är här med sol, bad och blommor?
Men jag skulle ljuga om jag sa att det här inte förstör min midsommar liiiite grand!
Andas in, två, tre fyr. Och andas ut, två, tre, fyr...
 

Gullfrigga

 
 
 

Dags att banta?

 
Plastbanta alltså. Usch, usch, har tagit på mig den roliga uppgiften att rensa ur alla våra köksskåp och förfasas över hur mycket plastföremål vi egentligen använder :( Det här är ändå bara alla föremål ur ett enda litet skåp (fast det är iof det skåpet där vi har mest plastsaker, men ändå). Känns ändå "bra" att vi bara i princip använder plastredskap i kalla situationer (whaaat?!) för plast + värme är ingen hit alls! Det är därför jag diskar alla plastföremål för hand eftersom det blir så varmt i en diskmaskin, och vem vet hur mycket gosiga plastämnen som åker ut i avloppet då? Att plastbanta betyder att man sakta men säkert byter ut alla plastföremål, eller så många man kan, mot andra alternativ som trä och rostfritt stål. Och det är det jag och Mats känner att det är dags för nu.Personligen vill jag börja med vattenflaskorna.
 
 Vi gjorde en teflonbantning för ett tag sedan och bytte ut massa teflonugnsformar mot gamla hederliga av keramik som jag fick utav farmor. Vissa "teflonisar" har vi dock kvar eftersom vi inte har hittat någon keramikform i rätt storlek än. Och vår minsta teflonstekpanna får hänga med ett tag till tills vi kan köpa en liten gjutjärnspanna. En av anledningarna till att jag inte är superförtjust i teflon kan ni läsa om HÄR.
 
 
Men nu tillbaka till plast och lite tips på hur man kan göra sitt hem och miljön mindre plastig:
 
- Använd tygpåsar när du går och handlar istället för att ta nya plastpåsar i affären.
 
- Det finns kompostbara avfallspåsar att köpa, t. ex. SkonasIca. Dyrare men man får helt enkelt vänta längre innan man går ut med soppåsen. Ett tips är att trycka ner skräpet med antingen händerna eller något annat föremål så att det blir mer kompakt. Då får du plats med mer. Om man slänger matrester i en separat bunke som man går ut med oftare börjar inte soporna att lukta.
 
- Lägg upp överbliven mat i djupa tallrikar och lägg en assiett över som lock. Istället för plastfolie.
 
-  Byt ut dina matlådor i plast mot gamla hederliga i metall. Det du måste tänka på då är att inte värma lådan i microvågsugnen! Något man inte ska göra med plastlådor heller egentligen då värme gör att plast släpper ifrån sig mera ämnen. Lägg upp maten på en tallrik innan du värmer den eller värm den i en gryta på spisen. Leta på loppisar eller köp nya bland annat HÄR.
 
- Använd skärbrädor i trä. Om man tar hand om sin träskärbräda kommer den inte att bli en bakteriehärd. Man sandpapprar ner den när den börjar få för djupa skåror och oljar in den ordentligt med valfri vegetabilisk olja. Något man inte kan göra med plastskärbrädor som också får djupa skåror där bakterierna frodas.
 
- Köp vattenflaskor av glas eller rostfritt stål.
 
 
 
HÄR kan ni läsa mer om vilka plaster man bör undvika och vilka som är mer "okej". Själv vill jag jobba mot att ha så lite plast som möjligt i hemmet. Är så sugen på att testa att göra min egna "plast"folie av gamla lakan och bivax som Evelina på evelinasekologiska.se tipsar om. Pia på kammebornia.se skrev för ett tag sedan mer utförligt om plaster och teflon i köket, HÄR kan ni läsa det.
 

Hur man handskas med en förkylning

 
 
JAG:  Alltså, shit vad kallt det är idag!
 
TERMOMETERN:  Nej, det blåser bara lite.
 
JAG:  Men seriöst, jag fryser svinmycket! Fick ha jacka på mig när jag gick och handla.
 
ANNALKANDE FÖRKYLNING:  Hehehe.....
 
TERMOMETERN:  Men kolla på mig! Ser du inte vad jag visar?
 
JAG:  Men kolla på mig! Ser du inte att jag skakar som ett asplöv?
 
FÖRKYLNING:  Hihihihi....
 
TERMOMETERN:  Alltså... Kallar du mig för en lögnare?!
 
FÖRKYLNING:  Hohohoho!
 
JAG:  Ja, det kanske jag gör!
 
FÖRKYLNING:  HALLÅ! HÄR ÄR JAG! :D
 
JAG:  Fuck......
 
 
Hade min kära bror på besök här i söndags och vi gick bland annat på bio och såg Malificent (Yay! :D ). Men... han var hemskt förkyld och nu tror jag att jag håller på att bli det också :( But don't you worry! Jag ska bekämpa denna förkylning allt jag kan. Har lite knep...
 
 
JAG:
 
 
 
FÖRKYLNINGEN:
 
 
 
JAG:  Oh, yes! Och imorgon ska jag göra en superdupernyttig hälsojuice på bland annat selleri, äpple och lime.
 
 
FÖRKYLNINGEN:
 
 
 
JAG:
 
Hehehe.....
 
 

Min nya kärlek

 
Alltså, den här maskinen. Hallelujah! Praise the Lord! Can I get an Amen?! osv...
 

Det här är den coola dammsugaren/tygmöbeltvättaren som jag paratade om och som vi har fått låna av svärfar. Så nu har jag "tvättat" klart hela soffan! Och fotöljen... och fotpallen. Och sängen. Och sänggaveln....... okeeeej då, jag erkänner! Jag gjorde rent gästsängen också. Men nu hittar jag inga fler tygmöbler, så jag får helt enkelt tyvärr erkänna att jag inte har någon mer användning utav denna underbara mackapär. För den här gången... ;)
 
 
 
Funderar på att bryta upp förlovningen med Mats och rymma med min nya kärlek <3
 
 

Ett spår av rosor

 
I vintras hade vi en fin rosbukett här hemma med cerise och vita blommor. När den vissnade ned torkade jag alla rosorna och la dem inuti vårat glasbord som dekoration. Nu har vi bestämt oss för att vi ska framkalla massa foton och lägga inuti bordet, men rosorna är ju så fina så jag vill inte göra mig av med dem. Därför ligger de nu lite här och var i hemmet, som ett spår att följa.
 
På gammelgammelmorfars pigtittare lade jag två vita rosor i kors. De matchar den fina älvan jag fick utav svärmor i födelsedagspresent så bra!
 
 
På handfatet i badrummet ställde jag en skål med vita blommor och lade i några cerisa blad. Har alltid tyckt att det fattats någonting där och har länge tänkt att jag ska ställa dit en skål med torkade blommor. Tycker det passar så bra i badrum, vet inte varför. Så hittade jag äntligen en passande skål när jag höll på att rensa i våra köksskåp igår. Den är från någon anfader, det är jag säker på, men jag kommer tyvärr inte ihåg från vem. Förmodligen från farmors sida.
 
 
På mormors och morfars 40-talsbyrå som står mellan gästrummet och vårat sovrum har jag tre vackra lyktor som jag fick utav farmor för några år sedan. De står direkt under brandvarnaren så jag har aldrig vågat ha levande ljus i dem, men så provade jag igår att stoppa ned en ros i var och en av dem och det passade så bra!
Nu behöver de inte stå där tomma längre.
 
Tänk vad man kan göra det fint och hemtrevligt med saker man redan har!
 

Rawghurt

 
 
Har snubblat in på en ny blogg som skrivs av en liten familj som bor i Lima och äter mycket raw food. Bloggen kallas passande för rawfoodfamiljen.se.
 
Har kollat igenom lite recept och fastnade för den här "yoghurten" som är superenkel att göra. Allt man behöver är en avokado och massa bär (Mer än vad jag har på bilden. Hade tyvärr inga fler i frysen.). Använder man frysta bär får man se till att de är tinade innan man äter dem, speciellt om man ska ge dem till barn då iskall föda är väldigt stressande för njurarna. Man kan ju till exempel hälla upp dem i en skål på kvällen och låta dem tina i kylskåpet under natten :)
 
Mixa avokado och bär till en jämn smet och ät som yoghurt med din favorit müsli eller varför inte med nötter och färska bär. Rawghurten är väldigt mättande och passar jättebra som mellanmål eller ett litet kvällsmål. Till frukost fungerar det också men då lägger jag till någon smörgås så jag ska stå mig längre :)
 
 
Som ni ser blev den här rawghurten alldeles för grå eftersom jag inte hade i nog med bär, men nu har jag köpt på mig massa bär av alla de slag :)
 

Juni

 

Den sjätte månaden i vår gregorianska kalender.
 
Troligtvis döpt efter gudinnan Juno, äktenskapets gudinna, och i gamla romerska tider var det juni som var den rätta månaden att gifta sig i. Än idag är det den månad där flest äktenskap ingås i Sverige.
 
Juni (Junius på latin) kan också vara döpt efter "juniorerna" (iuniores), de yngre, medans maj månad (Maius) i sådana fall skulle vara "de äldres" (maiores) månad.
 
I det gamla Sverige kallades juni för sommarmånaden och än idag räknas den som första sommarmånaden på året med sina långa, ljusa nätter och vackra blomster.
 
Välkommen juni! Äntligen är det sommar!
 

Nationaldagen

Glad nationaldag!
 

Eller hur man nu säger... Har aldrig firat nationaldagen på något speciellt sätt. När jag gick i skolan var den fortfarande ingen röd dag, så då samlades alla Filipstads skolor nere på torget och släppte upp blåa och gula ballonger mot himlen. Det var en vacker tradition, men inte så snällt mot fåglarna och miljön.
 
Nu för tiden är det väl inget speciellt med den här dagen förutom att det är röd dag. Yaay! Det betyder att Mats är hemma idag :) Vi ska nog roa oss med att göra rent soffan, vända på våran kontinentalsäng och sedan gå till Rickard och se på X-men: First Class.
 
Men det ser ut att bli fint väder, så kanske gör vi inget utav det där :)
 
Här kommer lite bilder från förra årets 6:e juni när jag låg i stadsträdgården hela dagen på en filt i skuggan och läste. Karlstads stadsträdgård firade 150 år förra året så det var extra fint där med extra mycket blommor.
 
 
Livskvalitet: Ligga på en filt och titta upp i trädkronorna.
 
 

Det gamla vanliga

Så blev det sådär tyst här igen som det blir när jag inte har någonting att skriva om och inspirationen tryter.
 
Är tillbaka i Karlstad nu och här lunkar det på som vanligt. I tisdags var jag och hälsade på Malin och Alva och vi hade det jättetrevligt! Dagen bara flög iväg. Annars sitter jag mest inomhus nu när det är så tråkigt väder och filosoferar och tänker. Känns inte som att det finns någonting att hitta på med när det regnar. Man kan inte vara ute, i alla fall inte med kameran och fotografera, och att titta på tv och spela dataspel blir tråkigt efter ett tag. Läser mycket, men det blir också långtråkigt efter nån timme. Inte har jag några nya bilder att redigera heller... Mycket klagande, men ibland måste man få ur sig sådant :)
Imorgon ska vi i alla fall hem till en kompis till Mats och titta på massa X-men-filmer för på lördag ska vi se den senaste på bio! Kanske blir det Malificent på söndag också. Hoppas! Vill verkligen se den filmen! Ska också vara barnvakt åt Alva i några timmar i helgen och "tvätta" soffan (Som jag alltid spiller mjölk i. Dricker inte mjölk så ofta men de få gånger jag gör det kan ni ge er katten på att jag spiller ut halva glaset i soffan.) med svärfars coola dammsugare som tvättar rent tygmöbler. Såååå på min "endagskajaghaensån-lista"!
 
Eftersom jag inte har någonting vettigt att skriva kan jag väl visa en lapp jag fick av några miljöpartister som stod och bjöd på tårta på stan. Tårtan symboliserade jorden och att vi varje år äter upp jordens resurser innan året är slut. 2013 hade vi förbrukat jordens resurser redan i augusti. Så egentligen skulle hela jorden ha fått svälta i fyra månader, men med dagens möjligheter får vi i västvärlden ändå maten att räcka till genom att bland annat ta ifrån andra. Sorgligt.
 
  
 
Vet inte varför det blir så mycket politik här nu, detta är ju absolut ingen politisk blogg. Det är väl för att det fortfarande är valtider och det här är sådant som finns i mina tankar just nu. Dessutom känner jag att jag vill informera andra när jag får veta ny information om någonting som jag tycker är viktigt.

Stillhet

 
 
 
 

RSS 2.0