Månadens bok

2018-03-30 @ 08:54:00
 
 
 
Naturbilder av en engelsk dam året 1905 (Orginalet på engelska heter The Nature Notes of an Edwardian Lady) av Edith Holden. Ibland är det som att böcker flyger ut ur bokhyllan och vill bli läst av just mig. Så var det med den här boken. Jag var på biblioteket och letade efter en helt annan bok när den här fångade min blick. Det här är en bok som publicerades efter Ediths stora succé Naturdagbok av en engelsk dam 1906 men är alltså gjord innan den boken. Båda böckerna gavs ut långt efter hennes död.
 
Edith var konstnär och i den här boken har hon målat fina akvareller av naturens alla skiftningar genom året och tillsammans med fina dikter och texter tar hon läsaren med kronologiskt genom årets alla månader. En underbar bok!
 
 
 

Allra käraste syster

2018-03-09 @ 08:12:00
 
 
Allra käraste syster.
Du är fantastisk. Jag ser upp till dig. Jag vill vara som du.
Jag håller med Dalai Lama - Du kommer rädda världen.
Det är ditt år i år. Det är nya tider nu.
  
 
(Jag tänkte egentligen skriva det här i går på internationella kvinnodagen. Men du är lika fantastisk alla andra dagar på året, så det spelar inte så stor roll när jag får det här skrivet.)
 
 
 
 
 

Ett nytt år

2018-01-08 @ 21:49:00
 
 

God jul

2017-12-24 @ 09:00:00
 
 

VÖRTBRÖD - Veganskt, Glutenfritt

2017-12-15 @ 12:00:00
 
 
 
Jag är så nöjd med mitt vörtbröd!
 
Kollade på lite olika recept och slängde ihop ett eget.
 
Vörtkryddorna har jag snott rakt av från dessa (länk) kallajästa vörtbröd från karinevelina.se.
 
 
Vörtbröd 3 - 4 limpor
 
8 dl teffmjöl
4 dl fullkornsbovetemjöl
1 1/2 dl majsstärkelse
2 msk fiberhusk
3 tsk salt
2 tsk mortlad anis
2 tsk mortlad fänkål
2 tsk malda pomeransskal
2 tsk mald nejlika
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
 
5 dl sojadryck
5 dl soygurt
1 dl sirap
Ett paket jäst
 
1 1/2 dl russin
1 1/2 dl frysta lingon
 
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Utelämna 1-2 dl teffmjöl och tillsätt efteråt ifall degen blir för lös.
Värm sojadrycken och soygurten till fingervarmt och lös upp jästen i vätskan. Använder du torrjäst blandar du den med de torra ingredienserna.
Blanda samman vätskan och de torra ingredienserna till en någorlunda lös deg. Blanda därefter ner russin och lingon. Låt jäsa till dubbel storlek, ett par timmar ungefär. Om du inte värmer vätskan kan du låta den kalljäsa i kylskåpet över natten.
 
Forma till limpor (behöver inte arbetas när det är glutenfritt) och grädda i 175 grader i 20 - 30 minuter. Vänta tills limporna kallnat innan du skär upp dem.
 
 
Jag åt några limpskivor med hemmagjord rödbetssallad och Icas griljerade rotselleri. Här (länk) har ni receptet på rotsellerin.
 
 
 
 

Nalkandes

2017-12-14 @ 09:00:00
 
 

Ljus i mörkret

2017-12-13 @ 21:11:00
 
 

Runt husknuten

2017-12-05 @ 18:17:00
 
 

Första advent

2017-12-05 @ 17:46:00
 
 
 
Pepparkaksbollar från karinevelina.se. Här (länk) har ni receptet. De smakar pepparkaksdeg! Jag har också slängt ihop Icas veganska fudge. En ny favorit. Ett tips är att riva i apelsinskal från ekologiska apelsiner. Och gör minst dubbel sats. De försvinner fort. Här (länk) har ni det receptet.
 
 
 

En kväll i början av oktober

2017-10-04 @ 09:09:00
 
 
 
 
September och oktober bjuder verkligen på de allra vackraste solnedgångarna.
I går var den helt magisk.
 
 

Sensommarbilder

2017-09-16 @ 23:25:00
 
 
Här kommer lite foton tagna sista veckan i augusti.
 
 
 
Tidig morgon.
 
 
 
Bakom dass.
 
 
 
Under vattenytan.
 
 
 
Naturen tar över.
 
 
 
Sjön.
 
 
 
Trädgårdsbilder.
 
 
 
 
Ljung i decilitermått.
En favoritbild. Minimalistiskt och vackert så det förslår.
 
 

KANELBULLAR - Veganska, Glutenfria, Fullkorn, utan Raffinerat Socker

2017-07-12 @ 22:07:00
 
 
 
 
Dessa grådaskiga fullkornsbullar var ta mig tusan inte helt fel! Har länge sökt efter ett kanelbullerecept som passar min mage. Det har inte varit det lättaste, eftersom de ska duga åt smaklökarna också. Men nu har jag knåpat ihop ett recept som jag tycker håller. De ser inte så jätteroliga ut, men konsistensen är mjuk och saftig. Dock inte riktigt som en deg, utan mer som sockerkaka. Men de håller ihop bra och smular inte. Och smaken. Smaken! Som vilken kanelbulle som helst. Eller, lite smak av bovete tycker jag känns. Men det gör inte mig så mycket. Sötningen kommer från dadlar och sötpotatis. Har utgått från det här (klick) receptet, men skriver upp min egen touch här nedanför.
 
 
Kanelbullar 12 st
 
Fyllning:
16 - 25 dadlar (beroende på storlek)
2,5 dl vatten
 
Mixa samman. Justera dadelmängden tills det blir en bredbar smet. Ta undan 2,5 dl och blanda det med 2 tsk kanel och 1 tsk vaniljpulver. Det är fyllningen. Resten hamnar i bulldegen.
 
Sötpotatispuré:
5 dl okokt, skalad och tärnad sötpotatis (ca 1 sötpotatis)
3 3/4 dl vatten
 
Koka tills potatisbitarna är mjuka. Häll inte av kokvattnet! Mixa det och sötpotatisen till en puré.
 
Bullarna:
2 3/4 dl fullkornsbovetemjöl
2,5 dl majsstärkelse
1 1/4 dl majsmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk äppelcidervinäger
2,5 dl sötpotatispuré
1 1/4 dl äppelmos (koka egen utan socker eller köp färdig)
ev 1/2 tsk kardemumma
 
Blanda samman alla torra ingredienser (bovetemjöl, majsstärkelse, majsmjöl, fiberhusk, bakpulver, bikarbonat och ev. kardemumma) i en bunke. Blanda sedan i de blöta (sötpotatispuré, resten av dadelsmeten, äppelmos och äppelcidervinäger). Arbeta inte för länge. Tryck ut degen till en rektangel på ett VÄL mjölat bakbord. Eller kavla ut mellan två bakplåtspapper. Tyckte det fungerade bra att trycka ut till rätt form med mjöliga händer. Degen fastnade inte så mycket som en kan tro. Tryck eller kavla inte ut så tunt som du skulle ha gjort med en jästdeg. Den här degen blir inte så jättemycket större, så håll rektangeln minst en centimeter tjock. Sprid fyllningen över två tredjedelar av rektangeln, lämna den översta delen tom så inte fyllningen trycks ut när du rullar. Rulla sedan till en rulle och skär i tolv bitar som du gräddar i t. ex. bakformar i 175 grader i ungefär 15 - 20 min. Kanske till och med 25 min. Mina blev pyttelite degiga i mitten.
 
Vill du ha dem extra söta kan du ha i ungefär 1/2 dl kokossocker eller raffinerat socker i dadelfyllningen. Jag tycker inte att det behövs, men det är en smaksak.
 
 
 
 
 
 
Kanelbullar tycker jag passar bäst tillsammans med ett glas mjölk. Mandelmjölk är favoriten och Alpros nya orostade mandelmjölk är såååå god och vit som opissad nysnö! Tycker växtmjölk kan ha lite tråkig färg, men inte den här.
 
 
 
 

Månadens bok

2017-05-30 @ 10:00:00
 
 
Jag är inne i en period då jag läser väldigt mycket. Känner mig så kunskapstörstande - och det verkar inte ge med sig. Jag känner också ett behov av att prata om vissa böcker jag läst. De som berört mig extra mycket, så jag tänkte att jag skulle starta en ny kategori: Månadens bok. Lite som en bokklubb. Tipsa om en bok i månaden som jag tycker är viktig eller intressant. Jag brukar ju tipsa om böcker ibland under kategorin böcker, och det kommer jag nog fortsätta att göra, men Månadens bok tänkte jag skulle bli liksom boken som berörde mig mest under månaden. Lite VIP. Kanske inspirerar det andra. Sådant jag är intresserad av är historia, miljö, natur, personlig utveckling, feminism, övernaturligt, andligt och... ja, ganska mycket mer!
 
 
 
Tänkte att jag ska publicera Månadens bok den sista varje månad.
 
 
 
Vi får se hur det här går! Tycker jag inte att det är kul så struntar jag i det och tipsar om böcker som vanligt. Men nu kör vi ett par månader i alla fall. 

Färgglatt

2017-05-29 @ 20:11:00
 
 
 
Nu börjar maten bli så där färgglad igen. Tycker ni inte det? Jag tycker det syns så stor skillnad på sommarens och höstens råvaror jämfört med vinterns och vårens. Kanske är det ljuset som gör att färgerna framträder bättre, eller kanske beror det på att grönsakerna är färskare? De har inte behövt resa så långt eller varit ur jorden så länge innan de landar på bordet.
 
 
Den här gröna ärtsoppan är en av mina favoritsoppor. Så söt och god. Och grön! En av mina favoritfärger. Den görs av lök, kokosmjölk, buljong och en påse frysta gröna ärtor. Lite chili är också gott att ha i. Min favorittopping på soppor och grytor, både smak- och utseendemässigt, är fryst persilja och hackad salladslök. Groddar är också gott till.
 
 
 
 
De här sötpotatisbiffarna är helt gudomligt goda! De är gjorda av riven sötpotatis, mosade vita bönor, ingefära, lime, majsstärkelse och bakpulver. Jag brukar äta dem med vit quinoa och ibland couscous (finns glutenfri gjord på majs att köpa). Enligt det receptet jag brukar gå efter ska det också vara en sötsyrlig tomatsallad till. Tycker den passar väldigt bra ihop med biffarna. Den görs på körsbärstomater, citronsaft, ketchup, dill och skivad valfri lök.
 
 
 
 
Linssoppa är en klassiker. Går att variera i det oändliga. Har du röda linser och krossade tomater hemma har du en bra bas. Morötter är goda att riva eller skiva ner. Buljong och gurkmeja är goda att krydda med.
 
 
 
 
Förra sommaren var jag väldigt förtjust i så kallade buddah bowls. Den här var min favorit. Ugnsbakad sötpotatis, rödbetor, svart quinoa, avokado, paprika, kikärtor rostade i stekpanna med spiskummin och en tahini-dressing gjord på tahini, citronsaft och kanel. Allt på en bädd av grönkål.
 
 
 
 
Bovetecrepes åt jag för första gången under veckan. Jag utgick från ett recept gjort av Jenny Mustard, från hennes kokbok New Vegan. Crepesen är väldigt enkla att göra, ingredienserna är bovetemjöl, vatten och salt. Väldigt goda att äta som pannkakor också! Jag fyllde crepesen med ruccolapesto, soltorkade tomater, riven morot och spenat. Ruccolapeston är gjord av tofu, ruccola, vitlök, citronsaft och näringsjäst. Jag stekte också sparris och åt till.
 
 
 
 
 
Burgare är så himla gott! Och lätta att variera. Bönor är en bra bas. Guaccemole, ketchup och skivad gurka och tomat är goda toppingar. Pommes frites gör du lätt själv i ugnen, eller så köper du färdiga! Lika gott.
 
  

Höstlampan

2016-11-01 @ 15:58:00
 
 
 
 
 
Våran kökslampa är vit och plastig. Har länge velat piffa till den på något sätt. Varför inte nu under hösten när naturen är full av inspiration och fallet material?
 
 
 
 
 
 
Jag gick ut och plockade på mig fallna lönnlöv och rönnbär. Bären trädde jag på en sytråd och lät de hänga och torka någon vecka. Löven la jag i press och när de torkat efter ungefär en vecka band jag fast dem i röda snören som jag sedan knöt runt lampsladden.Gjorde samma sak med rönnbären och högst upp satte jag tejpbitar och tryckte dit en ring av rönnbär.
 
 
 
 
 
 
Rött och oranget för verkligen in en höstkänsla i hemmet. Jag är dock osäker på hur varm våran lampa blir, så jag vågar inte ha den tänd för länge. Kan vara bra att tänka på om du dekorerar lampor - att det faktiskt kan börja brinna. Men vi har så sällan kökslampan tänd och när vi har det så sitter vi alltid vid bordet. Så jag känner mig lugn. Den är för övrigt lika fin och höstig släckt också.
 
 

Min profilbild

Hej! Jennifer heter jag och är 27 år. Det här är platsen där jag skriver av mig mina tankar och uttrycker mig kreativt genom fotografering. Jag hyser en stor kärlek till naturen och allt som hör den till och försöker så mycket jag kan att vistas i den. Lite utav en utmaning när man bor mitt i Värmlands största stad. Med denna kärlek följer även ett intresse för ekologisk livsstil och en vilja att leva med naturen så mycket det går, inte mot den. Så välkommen till denna ekologiska dagbok/fotoalbum. Hoppas du ska trivas!

RSS 2.0