Semesteruppdatering

Än är semestern inte slut och det kommer att flängas runt liiiite till och under tiden blir det väldigt lite bloggande, men här kommer en liten uppdatering.

Vi börjar väl från början: De första två veckorna spenderades mestadels i stugan. Vi badade, läste, löste korsord, plockade svamp och blåbär.
 
Det blev en tripp upp på taket också! Min pappa är höjdrädd, så jag fick äran att sopa rent taket från barr :) Det blir väääääldigt varmt på ett svart plåttak när utomhustemperaturen ligger runt 30 grader kan jag säga! :P
 
 
Men som jag redan har berättat målade vi för det mesta. Så fort vädret tillät stod vi på stegar och stolar och kröp på alla fyra med penslar och färg i händerna. Vi hade jättetur med vädret, det var nästan för varmt, men en eftermiddag kom det en störtskur.
 
Den kom så plötsligt att mamma inte hann in ifrån hammocken!
 
 
Vad gör man när det regnar och man inte har tillgång till varken dator eller tv? Jo, man tar massa snygga selfies såklart!
 
;)
 
Men jag har tagit "seriösa" bilder också, blir så himla inspirerad ute i naturen. Tycker det finns hur mycket som helst att fotografera.
 
 
Speciellt i solnedgången :)
Återkommer efter helgen med mer uppdateringar!
 

Internetfritt i skogen

 
Jag lever!
Men jag har befunnit mig på ett ställe där internet och andra moderniteter inte har nått fram. Och jag hoppas det får fortsätta vara så. Sådana platser behövs i våra ständigt uppkopplade liv. Missförstå mig rätt. Jag har ingenting alls emot datorer, mobiler, tv, m.m. Bara dessa orörda platser får finnas kvar. Det ger mig så otroligt mycket att få spendera några dagar i stillhet. Utan elektricitet och inomhustoalett. Att få vandra i skogen och ro på sjön. Kan man ge sig själv ett försenat midsommarlöfte? I sådana fall vill jag göra det. Jag vill försöka dra ner på dator- och tv-tid och istället läsa böcker, måla, gå promenader, yoga. Även i höst och vinter.
Det tror jag att jag ska satsa på.
 
 
 
 
Nu under helgen har jag dock befunnit mig i "civilisationen". Har varit hundvakt åt min farmors hund My. Men internet har inte nått min farmors hus ännu ;)
 
Vi hörs!
 

Äggtvätt

 
Finns det någonting härligare än att tvätta håret i sjön?
Inte mycket i alla fall ;) Konstigt nog känner man sig mycket renare än när man duschar, fastän vattnet är så smutsigt. Jag har nämnt förut att jag brukar tvätta håret med ägg då och då, det är både bättre för håret och för miljön, och när jag är i stugan känns det på något vis ännu viktigare att inte använda så mycket kemikalier. Det är väl för att man kommer nära naturen på ett helt annat sätt när man är där. Det finns inget avlopp som går till ett reningsverk att spola ner alla kemikalier i, så man tänker lite extra på vad man häller ut i naturen. Det är klart att alla kemikalier som vi spolar ner i avloppet kommer ut i naturen ändå, vi lever i ett kretslopp och ingenting bara "försvinner", men det blir så svart på vitt när man ser schampot flyta ut i sjön och de små abborrarna som simmar under det vita skummet.
 
 
Jag har inte jättelångt hår, men det är väldigt tjockt, och till mig räcker två ägg. Men då tvättar jag bara hårbotten. Resten av håret får sig en tvätt när man sköljer ur. Jag brukar ta ett helt ägg, både gulan och vitan, och sen bara vitan från det andra ägget. Det är vitan som gör rent, men gulan innehåller alla nyttiga näringsämnen så det är bra om man tar med någon sådan i tvätten också. Annars blir håret väldigt torrt! Vispa ihop de rumstempererade äggen i en liten skål med en gaffel och häll sen i fuktigt hår som du gör med vanligt schampo. Det går ännu enklare om du har en tom schampoflaska att hälla äggen i! Massera in i hårbotten så länge du orkar, ju längre desto bättre! Vår hårbotten mår bra av massage då det stimulerar hårväxten och det gör även att vårt egna fett, sebum, "lyfts" bort från skalpen, eller snarare masseras in skulle jag tro. Det är därför många klarar av att tvätta håret enbart med vatten och massage.
Sen är det bara att skölja ur ordentligt. Det är viktigt att inte ha för varmt vatten, då får du äggröra i håret! Jag tycker det är mycket lättare att köra med äggtvätt i sjön än hemma i duschen. Man vill gärna duscha varmt och det tar emot att sänka temperaturen. Men i sjön har man inget val, liksom. Den är alltid kall!
 
 
Efteråt sköljer jag alltid håret med en del äppelcidervinäger och 10 delar vatten. Det gör håret lent och lättkammat. Vänd huvudet upp och ner och skölj så gott det går. Försök att doppa ner håret i blandningen också så du får det över hela hårbotten. Äppelcidervinäger stimulerar nämligen hårbotten ph-balans!
 
Slutningsvis så är torka i solen att rekommendera ;)
 

Har du sett herr Kantarell?

 
Det har jag! Jag och Marcus gick in i trollskogen och kollade efter svamp på ett av farfars svampställen i torsdagskväll, och vi hittade några sommarsvampar som kommit upp.
 
 
Man kan gå ännu längre in i skogen för att komma till de svampställen där det växer lite mer, men det kändes lite för sent på kvällen för att ge sig av in i skogen.
 
 
Vi hittade massa sådana här söta små krabater också. De hoppade över vägen för att ta sig mot sjön skulle jag tro.
 
 
Det blev inte mycket svamp, men det lilla vi hittade stekte vi tillsammans med gräslök och åt på smörgås till kvällsmat. Det var inte alls dumt! :)
 

Frukostlycka

 
 
Att få gå utanför dörren och plocka sig vilda blåbär till gröten.
 
 
 
 

Produktiva dagar

 
I tisdagskväll åkte vi upp till stugan för det såg ut som det skulle bli någorlunda bra målarväder under veckan, och då gäller det att passa på!
 
Vi har målat...
 
...och målat...
 
...och målat!
 
Tittar man riktigt noga kan man se ett av mina åderbråck på höger vad. Fick det och ett till på låret förra sommaren när vi målade. Jepp, är 24 år och har redan åderbråck... Är som sagt van att röra på mig, men det var väl någonstans förra våren som jag började känna mig trött i kroppen och det höll i sig till januari - februari någon gång i år (har tagit massa prover och det är inget fel på mig, farmor :P ). Så förra sommaren hade jag verkligen noll i kondition och låg mest i soffan och tittade på tv. Så när jag väl rörde på mig och klättrade på stegar och höll på hela dagarna fick jag två åderbråck!
Hade en minor set back i påskas när jag fick de där himla förkylningarna som bara avlöste varandra på löpande band, då jag verkligen kände mig svag. Men nu sen någon månad tillbaka, *peppar, peppar* börjar jag känna igen min kropp igen.
 
Nog pratat om mina åderbråck! De här tre dagarna har vi alltså målat och målat och nämnde jag att vi har målat? Mina händer (och kinder!) är röd-vita av färg och jag har stått så mycket på stege att jag tror mina vador har dubblat i storlek. Men oj, vad det var värt det! Nu är vi snart klara för i år :)
 
Självklart har det inte bara "slitits", utan det har njutits också. Har tagit massa bilder, men de lägger jag ut en annan dag. Får sådan mjölksyra i armarna när jag skriver, haha!
Men här kommer lite smakprov :)
 
 
 
 
 
P.S. Grattis i efterskott till svärmor Carina som fyllde år igår :)
 

Hemmagjord sportdryck

Nu är jag hemma hos mamma och pappa igen efter några dagar uppe i sommarstugan!

Jag lovade Malin att jag skulle lägga ut ett recept på en "sportdryck" som jag brukar göra när det är varmt ute. Jag sa att jag skulle lägga upp receptet i onsdags, men i tisdagskväll åkte vi hastigt och lustigt upp till stugan och stannade där tills idag. Så jag lägger upp receptet nu istället! Bättre sent en aldrig ;)
 
Här är det! :
 
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl juice (blir godast om man tar en sötare juice, t.ex: äpple eller mango)
~ 1/2 tsk salt (olika från dag till dag, beroende på hur varmt det är brukar jag ha i olika mycket salt)
 
Blanda allt i en flaska och skaka väl. Om det är ett tag sen man drack av den kan man skaka flaskan igen så saltet fördelas jämnt i vätskan. Något jag inte har testat men som jag tror skulle vara bra är att pressa i en halv citron också. För lite extra c-vitamin. Kristins idé! :)
 

Det är bra att dricka mycket vatten när det är varmt, men vad många glömmer är att vi behöver få i oss salt också. Salt binder vätska och har man för lite salt i kroppen kan inte kroppen ta upp vattnet man dricker. Vårt svett är ju som bekant salt och när vi svettas mycket förlorar kroppen massa mineraler. Något som sportdrycker berikas med. Nu tror inte jag att sådant salt man köper i mataffären kanske är de bästa mineralerna att få i sig, skulle tro att havssalt är mycket bättre för kroppen, men man tager vad man haver.
 
Jag brukar dricka den här drycken när det är varmt ute eller när jag är sjuk och behöver ha i mig mycket vätska. Det smakar typ Isostar! Ni vet, den där sportdrycken som Wasa sålde när vi var små. Eller det kanske bara var i Filipstad man drack den? ;)
 
Det här är första sommaren jag provar den här drycken. Jag får inte alls lika mycket huvudvärk och jag känner att kroppen verkligen tar upp vätskan. Till skillnad från när man dricker glas efter glas med vatten och måste kissa ut det direkt igen. Förr kunde jag inte klara mig utan solglasögon, för då fick jag migrän direkt, men det har jag inte använt på nästan två veckor nu. Kan till och med sitta i solen längre än vad jag kunnat förut (fast det är fortfarande inget jag gillar om jag inte fryser eller precis har badat). Så, ja, I love it! Att jag inte har tänkt på det här förut!
 

Nu när jag skrev receptet fick jag en väldig Deja vú av att jag har skrivit om den här sportdrycken förut :O Vet att jag testade den första gången när jag hade så mycket feber i våras, kanske skrev jag om det här på bloggen då? Ja, ja, jag har säkert modifierat receptet sen dess så det skadar inte att skriva upp det en gång till :) Hoppas det hjälper någon annan som också lätt får huvudvärk i värmen!
 
 
 

Ännu ett bloggtips (som svamlar ut i massa prat om välfärden och självförsörjning)!

Sedan ett tag tillbaka läser jag en blogg som heter Mellan skog och gård (mellanskogochgard.blogspot.se). Ska väl erkänna att jag inte har följt denna blogg slaviskt, så jag vet inte så mycket om bloggen som jag skulle vilja för att ge den en rättvis beskrivning, utan jag tittar in lite då och då. Men jag finner mig själv gå in på den allt oftare och tycker Elin (som driver bloggen) skriver så klokt. Hon bor någonstans i Värmland med sin familj och de jobbar sig mer och mer mot ett självförsörjande hushåll. Finns så mycket tips på vad och hur man kan odla olika ätbara grödor och vad man kan göra med dem sedan!
 
Som sagt vet jag inte så jättemycket om denna fina blogg ännu, utan jag borde väl kanske egentligen skriva detta bloggtips lite längre fram, men jag läste nyss ett inlägg av Elin där hon skriver om sin besvikelse över Robyn och den nya Volvo-reklamen. Och jag kan inte annat än att hålla med. Inget ont om miljövänliga bilar, superbra att det kommer fler och fler! Men det är väl snarare själva motiveringen i reklamen om varför det är bra att miljövänliga bilar blir mer och mer vanligt som förargar mig lite. Som Elin skriver så känns det som att det är för att vi i västvärlden, vi priviligerade, ska kunna fortsätta utforska världen och åka dit vi vill utan att behöva tänka på konsekvenserna vi skapar åt andra. Uttalanden i reklamen så som; Ska man välja att se världen eller att ha den kvar? och Man måste jobba, men man måste också få dansa känns som att de sägs för att lindra våra västerländska samveten. Man kan inte bara tänka miljövänligt, man måste få ha kul också!
 
Måste vi verkligen det? Och vad är egentligen "kul"? När vi "har kul", vilka är det då som får lida för det? Inte är det vi! Vi får som sagt maten att räcka till ändå och behöver inte se vad som händer ute i resten av världen. Tiggare ingår ju bara i brottsorganisationer, inte behöver de hjälp på riktigt! Nej, det kanske de inte gör. De kanske är brottslingar hela högen som inte förtjänar att få sig mat i magen varje dag. Men vem vet? Jag har svårt att tro att någon skulle lämna sitt land, sitt hem, sin familj, om de inte var tvugna. Om de inte såg någon annan utväg. Jag skulle inte klara av det i alla fall. Därför ger jag alltid pengar till tiggare när jag kan. Jag försöker inte uppmåla mig själv som Moder Theresa, utan som de allra flesta i dagens samhälle har jag sällan kontanter på mig. Då är det inte lätt att ge några pengar. Men har jag mynt eller en tjuga löst så ger jag den till första personen jag ser som ber om hjälp. Jag vet att det är "fel", det är ju inte mina pengar jag ger bort, utan Mats. Men jag kan inte rå för det. Då avstår jag hellre från någonting för motsvarande summa än att veta att någon som är så hungrig och fattig att de sitter dag ut och dag in på gatan i både värme och kyla inte fick sig någon mat idag för att jag hellre ville köpa mig en chokladkaka. Absolut kan det vara bluff och båg alltihop och jag tror att väldigt lite av det man ger går till personen i fråga, utan till någon "högre upp". Men det är bättre än ingenting, tänker jag. Någon dag när jag blir modig nog och kryper ur min jantelags-bubbla ska jag köpa bananer och färdiga smörgåsar och ge istället. Då vet man i alla fall att den man ger det till får sig mat i magen. Jag tror också att vad dessa personer behöver är någon som tar sig tid och ler mot dem, frågar hur deras dag har varit. Visar omtanke helt enkelt. Där brister jag väldigt. Men jag jobbar på det.
 
Tillbaka till det jag började prata om; Elins blogginlägg! Men det har ändå med det här att göra. Ett direkt citat från inlägget: "Tur att det finns de som svälter och inte konsumerar ett enda dugg så att vi kan fortsätta leva som om det finns 3,5 jordklot (ja, det är det vi gör. Om alla levde som vi gör i Sverige skulle vi behöva ca 3,5 jordklot för att få det att fungera)." Ja, ni hör ju. Helt sjukt! Då förstår man att det finns miljarder av människor som får lida för våran skull. Det är inte jättesvår matematik.
 
Men vad kan man göra åt det här då? Svälten i u-länder är så stor och omfattande att man knappt kan greppa det, det är väl därför vi fortsätter leva som vi gör. Man kan bara gå till sig själv och fråga sig; Vad kan jag göra? Mer kan man inte begära av folk. Som sagt: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

I kommentarerna till Elins inlägg skriver Madeleine att vi i västvärlden måste sluta vara så bekväma av oss. Köpa mindre, odla egen mat, använda mindre bil och el etc. Och jag tror benhårt på det också! Både Mats och jag drömmer om en stor trädgård där vi kan odla allting vi behöver under ett år i grönsaks-, ört-, och rotfruktsväg. Vi vill också båda bo lantligt men inte ha bil. I sådana fall en el-bil som vi använder när vi absolut behöver, uppladdad genom solenergi. För jag ser det inte som en omöjlighet att bo utanför staden utan bil. Man får helt enkelt planera. Det har väl med min uppväxt att göra. Både jag och Marcus har alltid fått cykla eller använda våra ben till att gå när vi skulle någonstans. Och så finns det de som åker bil bara nån kilometer för att handla. Våra kompisar tittade förskräckt på oss när vi sa att vi hade gått till dem, fast de bara bodde på andra sidan stan. Det var aldrig jobbigt, för jag är van det sedan jag var liten. Att använda min kropp till att ta mig fram. Haha, jag minns när jag drog ut Malin på en promenad i Kronoparken för några år sedan. Vi gick min dagliga promenad, som visade sig vara två kilometer (Rättelse: Sträckan var snarare fyra-fem kilometer :P Ja, som sagt, tänker aldrig på hur långt det är jag går)! Malin var helt slut, men jag hade aldrig ens reflekterat över att det var så långt. Jag är så van att röra på mig. Stackars Malin, haha!
 
Ja ni, vad pratade jag om nu igen? Som vanligt svamlar jag ut i det oändliga när jag börjar skriva om någonting... Självförsörjning var vi visst inne på, ja! Ja, det är väl drömmen. En egen gård med massa grönsaks- och rotfruktsland, växthus och solpaneler. Det är nog det jorden och dess befolkning behöver. Tänk om alla bara jobbade 50 % och lade resten av tiden på sin odling och familjen? Tänk vad lite mat man skulle behöva köpa då, och vad mycket jobb det skulle skapa till alla som är arbetslösa! För att inte tala om vad skönt det skulle kännas själsligt, att få vara hemma med sina barn såpass mycket. Jag och Mats är nog ganska långt ifrån den drömmen just nu, men så här såg det ut på våran inglasade balkong förra året:
 
 
Tomat- och gurkplantor överallt!
Det var verkligen en fröjd att se allting växa och frodas. Men eftersom vi ofta åker bort på Mats semester, mitt under den varmaste perioden, var vi tvugna att be våran granne Micke att vattna åt oss. Och det vill jag inte göra igen, han ska få spendera sin sommar som han vill :)
 
På den icke inglasade delen hade vi ringblommor och plocksallad i balkonglådor!
Ringblommans blomblad kan man äta, till exempel ha i sallader. Jag plockade också massa blomblad som jag torkade och tänkte göra egen salva utav i höstas. Men jag måste ha torkat dem för dåligt, för de höll sig inte inte tills då. Men då vet jag det till nästa gång :)
 
 En jordgubbsplanta hade vi också!
Jag försökte övervintra den i en djup kruka, men det gick inget bra. Den började bli grön igen i våras och ett tag trodde jag att det hade lyckats, men sen dog den.
 
 Oj, oj, oj vad tomater vi fick förra året! Vi hade sju plantor och alla blev ungefär två meter höga. Det var första gågen som jag och Mats hade tomatplantor så vi visste inte att vi skulle hålla dem korta genom att knipsa av dem då och då. Men de trivdes och frodades ändå! De hade bara lite problem med att hålla sig upprätta :P Vi hittade inga blompinnar som var långa nog, så vi tejpade fast dem i fönstret! Desutom lekte jag humla och pollinerade varenda liten blomma med en tops, och det tog ska jag säga! Det var få blommor som inte blev till en tomat. Nu vet jag att man ska ha typ tre tomater på varje "blomstjälk", annars kan tomaterna bli dåliga eller plantan till och med dö. Men det blev inte våra! Det var inte min förtjänst kan jag säga, utan jag köpte ett ekologiskt tomatgödsel på Plantagen som jag gav dem varje dag. Det var supereffektivt! Vi fick så mycket tomater att vi tillslut inte orkade äta några fler. Så vi slutade pollinera och väntade tills alla blivit mogna. Sen gjorde vi vår egen ketchup av de tomater som var kvar (8 kilo!) :)
 

Ja ni, sådant här kan jag prata om i evigheter. Lite det jag menar med Vad är egentligen "kul"? För mig är det här "att ha kul". Se hur det man sådde i februari-mars växer och ger dig föda i överflöd. Sann livskvalitet för mig och jag hoppas att drömmen om en trädgård blir sann en vacker dag :)
 
P.S. Nu blev det här inlägget inte så mycket utav ett bloggtips, men gå in på mellanskogochgard.blogspot.se och läs om ni, som jag, är intresserade av självförsörjning :)
 

Hjortron

 
 
I morse var jag och farmor iväg och plockade hjortron.
 
 
 
 
Vi åkte långt in i skogen och gick till "Nisses myr" som den kallas efter farfar. Han var en hejare på att plocka svamp och bär och hade sina ställen över hela skogen.
 
 
 
 
Det flög fullt med små blå fjärilar över myren. Det var så vackert! Men jag lyckades inte fånga det på bild, som ni ser. Min kamera har inte varit med mig de senaste dagarna. Vet inte vad det är jag gör för fel, men de flesta bilder blir suddiga och oskarpa. Kanske har kommit åt någon konstig inställning.
 
 
 
 
Vi plockade både omogna bär och multer (mogna hjortron). Men farmor vill helst ha de mogna bären, för hon tycker inte att de blir så goda när de får ligga och mogna i efterhand. Egentligen skulle man nog ha väntat en vecka till men då är farmor upptagen, så vi åkte upp i dag. 
 
 
 
 
Omogna hjortron i hinken till vänster och multer till höger :)
Vi plockade i en och en halv timme ungefär innan vi gav upp. Solen sken så kraftigt över myren så både jag och farmor kände oss yra tillslut av värmen. Självklart kom vi fram till det bästa hjortronstället just när vi inte orkade gå där i solen något mer. Så vi fick inte ihop så mycket, men det räcker nog till två burkar sylt i alla fall trodde farmor.
 
 
 
 
Efter lite vatten och smultron som växte längs vägkanten var det härligt med ett dopp vid stugan. Sen kände man sig som ny igen :)
 
 

Besök i sommarstugan

 
Igår gick den årliga Ekroth-/Perssonträffen av stapeln!
Vi har samlats båda familjerna uppe i sommarstugan alla somrar jag och Mats har varit tillsammans. Förutom en. I år var det ungefär halva familjen Persson som kom och alla förutom Marcus i familjen Ekroth.
Min farmor var där också :)
 
Mamma och pappa bjöd på smörgåstårta och eftersom det är tre stycken som fyller år längre fram i juli överraskade vi dem med en choklad- och jordgubbstårta :) Det var Mats och Madeleine som bakade den och den fick mycket bra betyg av allihopa!
Eftersom jag inte äter gluten längre gjorde jag mig en egen liten glutenfri lax- och skaldjurssmörgåstårta. Den blev jättegod!
 
Vi badade och fiskade och paddlade kanot över nästan hela sjön.
Madeleine stod på händer!
Men de som definitivt hade roligast i vattnet var Mats och brodern Magnus :P
 
De första åkte hem vid nio-tiden och resten ungefär en timme senare. Vi kom hem vid halv elva-tiden.
Det var en härlig heldag i paradiset!
 

Juli

 
 
Den sjunde månaden i vår gregorianska kalender.
 
Döpt efter Julius Caesar själv, han föddes nämligen i denna månad. 
 
Juli kallades i det gamla Sverige för hömånaden och skrevs som det i kalendrar ända fram till år 1900.
 
Hömånaden juli är vanligtvis den varmaste månaden på norra halvklotet och därför en mycket populär semestermånad.
 
Äntligen kan man gå barfota i gräset och slänga sig i sjön för att svalka av sig!
Stanna länge, kära juli!
 

Lata dagar i solen

 
 
 
De här två senaste dagarna har varit riktiga sommar-/semesterdagar. Vi har bara legat och solat eller badat eller suttit i skuggan och läst en bok. Ätit vattenmelon och banan och inte brytt oss om vad klockan visar. Härligt! Så får det gärna fortsätta.
 
 
 

8:e juli...

... är datumet då jag tog årets första dopp!
 
 
Det var hääääärligt minst sagt! Vi hann till och med sola lite innan en störtskur kom och vi begav oss hemåt igen.
 
 

Julibröllop

 
Igår var det dags för sommarens första bröllop! Eller egentligen skulle jag ha varit på min kusins halvsysters bröllop förra helgen, men så blev det inte. För att göra en lång historia kort så hade jag och Mats redan bokat upp den helgen för länge sen. Nu blev det ändrade planer, men det kändes lite för tätt inpå för att säga: "Jo, jag ska med!". Lite synd att vi missade det, men jag får nog se massa bilder när jag kommer till Filipstad till helgen :)
 
Igår var det i alla fall Daniels och Ninas dag! Daniel är en av Mats bästa vänner och de har känt varandra sen gymnasiet. Bröllopet hölls på en bygdegård i Kristinehamn som låg jättevackert vid en sjö.
 
 
Det var fint väder under större delen av dagen, men när vi skulle äta började det mulna på och vid sextiden kom åskan. Men det gjorde ingenting! Var så kvavt innan.
 
 
Under den vackra utomhusvigseln sken i alla fall solen över det vackra brudparet och åskådarna...
 
 
... och sen var det dags för tipspromenad! Självklart var det frågor som handlade om brudparet :)
Jag och Mats vann! :D Med 10 rätt av 12 möjliga. Fast det var nog mest Mats förtjänst, han känner dem lite bättre än vad jag gör  ;) Förstapris var ett flak "fulöl" som Mats tog med sig till Mickes 35-årsfest när vi kom hem :P
 
Av förklarliga skäl vill jag inte lägga ut massa bilder på folk som inte har gett sitt godkännande, så nu kommer det en selfie-bomb!
Här är en på min enorma panna...
 
 
...och på dagens outfit. Den här är det första plagget jag har köpt för fullt pris på länge! Men jag tyckte den var så fin :)
 
 
Älskar de här skorna jag fick av min gammelfaster Eivor! De är bra många år gamla men hon har knappt aldrig använt dem. De satt som ett smäck på mig!
 
 
Dock var det lite jobbigt att gå tipspromenad på ängarna i dem, så till slut gav jag upp och gick barfota :)
 
 
Min fästman var också stilig <3
 
 
Efter vigseln och tipspromenaden bjöds vi på jättegod mat! Det var kallskuret och grillat (tror jag) och potatisgratäng och fruker och grönsaker utav alla de slag. Supergott verkligen!
 
 
Och självklart blev det bröllopstårta till efterrätt!
Detta är förhoppningsvis det sista gluten jag kommer att äta, så självklart var jag tvungen att föreviga det på kort. Tur att "min sista måltid" var god i alla fall :) Hallon och smörkräm. Mmm, älskar smörkräm!
 
Det var en jättevacker vigsel och ett minst lika vackert brudpar. Daniel och Nina hade varit tillsammans i exakt tio år igår, så lyckoönskningar är väl knappast nödvändigt. Men ändå:
 
Lycka och välgång! :)
 

Nyårslöften - sexmånadersuppdatering

Nu är det lite mer än sex månader sen nyår och, som de flesta, så hade jag lite nyårslöften detta år. Tänkte att jag skulle skriva hur det går med dem. Som vanligt håller man väl inte ens hälften, men det är alltid kul att se vad man faktiskt har gjort. Oftast fokuserar man på det negativa, men när man radar upp det så här så ser man att man faktiskt har åstadkommit en hel del.
 
 
1.  Göra morgonyoga varje morgon.
Nja, det här löftet har det gått sådär med. Använder mig av Malin Berghagens morgonyoga och mjukyoga som hon skriver om i sin bok Yoga med Malin och jag gör det kanske två - tre gånger i veckan. Men jag gör det på kvällen istället. Jag tycker yogan är jätteskön att varva ned med och de kvällar jag kommer ihåg och inte känner mig för trött så kör jag lite yoga, antingen framför tv:n eller i sängen innan jag lägger mig.
 
2.  Köra ett pass poweryoga i veckan.
Hrm, ja ni.... Vi hoppar över den här punkten.....
 
3.  Äta bara veganskt en dag i veckan.
Det här löftet har gått superbra måste jag säga! Äter veganskt mer än en gång i veckan och tycker det är sååååå gott. Jag kör inte en dag där jag äter helt veganskt utan jag sprider ut det på flera dagar, så kanske lunchen blir vegansk en dag och en annan dag är det middagen som blir det osv. Till frukost äter jag nästan alltid bovetegröt med massa bär och nötter och med jucie eller mandelmjölk som "mjölk" på, så den brukar i princip alltid vara vegansk.
 
4.  Fortsätta äta vegetariskt två dagar i veckan.
Det här har jag också fixat jättebra! Äter faktiskt övervägande vegetariskt. Fisk äter jag en - två gånger i veckan, rött kött kanske två - tre gånger i månaden och kyckling ännu mer sällan. Mats gillar också att äta vegetariskt men han äter kött till lunch ibland på jobbet, vad han själv känner för helt enkelt. Ett stoooort plus med övervägande vegetarisk kost är att det inte tar lika hårt på min känsliga mage!
 
 
 
Ja ni, det var väl de löften jag gav mig själv i början av detta år. "Löfte" är förresten ett ganska så krävande ord. "Mål" kanske är bättre att kalla de här punkterna, för inte tar jag dem på så blodigt allvar. Utan det får bli som det blir helt enkelt. Men visst känns det kul att jag har ändrat min livsstil mot, vad jag tycker, en bättre sådan. Att man på något sätt klarade det. Inte allt, men någon liten förändring har man gjort i alla fall. Och mer kan man inte begära av folk! Ingen kan göra allt men alla kan göra något är ett väldigt bra uttryck tycker jag :)
 
 
 

Nattamat

När man trött och svulten kommer hem efter att ha varit staketvakt på en Diggiloo-konsert i nio timmar tar man det första man ser i kylskåpet och stoppar i munnen:
 
 
Ost, avokado och sill.
 
Jag tar det igen: Ost, avokado och sill......
 

Hej då gluten!

Nä, nu får det vara bra med gluten för min del! Ska på bröllop på måndag och då antar jag att bröllopstårtan är bakad av vetemjöl, men efter det får det vara bra. Har i flera år varit skeptisk till gluten och vetat att ingen männsika kan bryta ned det helt. Det spelar ingen roll om du lider av celiaki (glutenintolerans) eller inte; ingen mår bra utav gluten. Trodde för några år sedan att jag var glutenintolerant eftersom jag knappt kunde äta något bröd alls utan att bli trött och dålig i magen, men farbror doktorn sa att det var jag inte. Jag blir bara väldigt dålig av det ändå. Kan ju hänga ihop med att jag har en känslig mage överlag och känner av så fort jag ätit någonting som är "mindre bra" för kroppen, så som rött kött, socker och ja, gluten.
 
För någon dag sedan läste jag denna artikel som basseras på denna forskningen. Vad som sker i kroppen när man äter gluten förklaras världigt utförligt och är liksom "sista droppen" för mig, så nu är det dags att vinka adjö till denna tarmluddsförstörande lilla godsak.
 
 
Hej då bullar, kakor och tårtor! Bröd och pasta!
Tur att man kan baka minst lika goda alternativ till alla dessa :)
 
 

RSS 2.0